RSS op de iPhone: Feed Wrangler
Afgelopen maandag is de RSS dienst (wat is RSS?) van Google, Google Reader, definitief gesloten. Dit kwam gelukkig niet als nieuws, dus er was genoeg tijd om data te exporteren en in een andere dienst te stoppen.
Veel ontwikkelaars gingen ok ineens (extra) hard aan de slag om hun app of service af te maken. Dat betekent dat we nu voldoende keuze hebben voor nieuwe RSS-lezers. Feedly, Digg Reader, Feedbin en Feed Wrangler zijn slechts enkele diensten van die grote lijst. Zelf heb ik gekozen voor Feed Wrangler, die inmiddels ook binnen mijn favoriete RSS-app (Reeder) deels ondersteunt wordt.
Wat is FeedWrangler?
Specifiek wil ik de app van Feed Wrangler behandelen. Feed Wrangler is op zich een betaalde dienst ($19 per jaar, dus zo’n 15 euro), maar de iOS apps van de ontwikkelaar zijn gratis te installeren.
Feed Wrangler is eigenlijk op te delen in twee dingen: de dienst, en de apps. DE dienst kan door verschillende apps gebruikt worden, bijvoorbeeld Reeder en Mr. Reader, als een backend voor de RSS apps.
De apps van Feed Wrangler (voor iPhone en iPad) zijn dus gewoon RSS apps die gebruik maken van de dienst. Wanneer je naar de ontwikkelaar luistert krijg je de indruk dat de apps meer bedoelt zijn als een soort demo, en hij verwacht dat juist andere apps de dienst gaan integreren in hun programma.
Hoe werkt FeedWrangler?
Om de app Feed Wrangler te gebruiken heb je eerst een abonnement nodig bij de dienst. Je kunt je aanmelden op FeedWrangler.net
Heb je nog oude gegevens van Google Reader die je wilt importeren? Dan is het handig om dit eerst te doen via de website van FeedWrangler, zodat al je RSS feeds straks alvast beschikbaar zijn. Aan de andere kant is een schone start natuurlijk ook misschien wel een leuk idee…
In de app vind je vervolgens drie secties:
- Een sectie met de onderdelen "Unread", "All Feeds" en "Starred";
- Je Smart Streams;
- Feeds.
De onderdelen "All Feeds", "Starred" en "Feeds" spreken redelijk voor zich, en tonen respectievelijk al je berichten (gelezen en ongelezen), berichten die met een ster gemarkeerd zijn en een lijst van websites waar je op geabonneerd bent.
Unread: ongelezen berichten in FeedWrangler
Unread zijn simpelweg al je ongelezen items. Als je al feeds hebt toegevoegd, of misschien al wel geïmporteerd vanaf Google Reader, kunnen dit er natuurlijk redelijk wat zijn. Door op "Unread" te tikken en in het overzicht "Wrangle" te selecteren, kun je ze echter gelijk allemaal als "gelezen" markeren met de grote "Mark All Read"-knop.
Zit je in de Wrangle-modus? Dan kun je ook van individuele artikelen aangeven dat je ze als gelezen wilt markeren. Zo kun je snel door een lijst met artikelen heen scrollen en markeren wat je niet wilt lezen. Wat over blijft zijn dan de artikelen waar je interesse in hebt.
Een artikel lezen in FeedWrangler
Heb je een artikel gevonden wat je wilt lezen kun je dit uiteraard openen door er op te tikken. Dan vind je opties die inmiddels redelijk standaard genoemd kunnen worden voor een modern RSS programma.
Rechtsboven zie je de bekende deel-knop, waarmee je de link onder andere kunt delen via e-mail en Facebook, maar ook naar apps als Drafts en Riposte kunt sturen.
Met de balk onderaan kun je het artikel een ster geven (zodat je het later makkelijk terug kunt vinden), terug ongelezen markeren of naar je favoriete "Read It Later"-dienst (bijvoorbeeld Instapaper of Pocket) sturen.
Nog iets meer naar rechts zijn er natuurlijk knoppen om naar het volgende en vorige artikel in de lijst te gaan.
Waarom is FeedWrangler leuk?
Maak slimme mappen in FeedWrangler met Smart Streams
Eén van de meest interessante dingen aan FeedWrangler, en de reden waarom ik het ook zou gebruiken als Google Reader nog zou bestaan, is het gebruik van Smart Streams om je RSS feeds in te delen.
Smart Streams werken als een soort slimme mappen, of slimme postbussen, zoals je die kent van de Finder en Mail. FeedWrangler kent niet echt het concept van traditionele mappen, maar wel opgeslagen zoekopdrachten.
Je kunt een zoekopdracht maken die een aantal van je favoriete websites bundelt, en daarmee alsnog een map simuleren.
Om een nieuwe Smart Stream aan te maken kies je "Add New Smart Stream" in het hoofdscherm. Vervolgens geef je de zoekopdracht een naam (deze is puur voor jou, zodat je weet wat je gaat vinden als je er op tikt) en kun je je voorwaarden gaan opgeven.
Wil je nu een map simuleren? Laat dan de zoekopdracht leeg, en kies je bij "Include all Feeds" voor "Off". Selecteer nu de websites die je in deze "map" wilt hebben en je bent klaar! 🙂
Wanneer je veel websites volgt kan het ook interessant zijn om te werken met de zoekopdrachten. Typ bijvoorbeeld in het zoekveld een specifiek onderwerp wat jou erg interesseert, zodat je alle artikelen die dat onderwerpen bevatten bij elkaar vindt.
Stel dat je 10 auto-blogs volgt, maar vooral van BMW houdt: je kunt dan in de search "BMW" opgeven, eventueel bij "Include all Feeds" aangeven dat je alleen je autoblogs wilt doorzoeken, en je hebt ineens een virtuele map met alle BMW-artikelen!
Jouw favoriete "Read It Later"-dienst koppelen aan FeedWrangler
Omdat je misschien geen tijd hebt om alles gelijk te lezen, kun je je favoriete "Read It Later"-dienst koppelen aan FeedWrangler. Je hebt hierbij de keuze uit de drie grote namen: Instapaper, Pocket (voorheen Read It Later) en Pinboard.
Bij Instapaper en Pocket tik je gewoon simpelweg op "Configure X" en volg je de stappen, maar bij Pinboard is het iets lastiger. Nadat je hier op "Configure" hebt getikt moet je je username en API key opgeven. Deze zijn gelukkig eenvoudig te vinden op de website van Pinboard.
Ga eerst naar je Pinboard-account en navigeer dan naar "Settings". Op de tab "password" vind je onder API Token jouw unieke API Token.
Zo kun je weer heerlijk verder lezen en hoef je geen enkel artikel te missen!