Drafts: snel aantekeningen maken op je iPhone
Aan teksteditors geen gebrek op iOS. Mijn iPad is daar waarschijnlijk het levende voorbeeld van. Ook al kun je die niet zien, er is een andere manier om te zien wat ik bedoel: iTextEditors. Een groot overzicht van allerlei verschillende iOS tekst editors en hun verschillende mogelijkheden.
Vandaag wil ik het echter hebben over één heel specifieke editor, met een specifiek doel. Vandaag gaan we kijken naar… Drafts.
Drafts is een simpele app voor de iPhone, met toch veel krachtige features.
Wanneer je drafts voor het eerst start zie je een app verdeeld in 3 delen:
- Een notitieveld om te typen
- Een balk met 4 iconen
- Je toetsenbord
Als je een bluetooth toetsenbord aangesloten hebt zie je het virtuele toetsenbord misschien niet eens. Alle ruimte om te typen is er. En die 4 icoontjes. Wat moet je er toch mee?
Degene linksonder is redelijk simpel: hiermee open je een nieuwe notitie. Deze knop heb je gek genoeg weinig nodig.
Elke keer dat je de app start wordt het veld namelijk automatisch gewist. Daardoor kun je supersnel een nieuwe notitie aanmaken.
Notitie schrijven, app sluiten, app weer starten, nieuwe notitie. Boem, boem. Supersnel.
De eerste notitie ben je echter niet kwijt. Gelukkig. Je kunt deze vinden door op het papier-icoontje te klikken wat je rechts van de plus vindt.
Hier zie je een archief van alle notities die je eerder gemaakt hebt. Natuurlijk kun je simpelweg door deze notities scrollen en tikken om er één te openen.
Linksonder, tussen de plus en het papier-icoon, zie je nu het aantal woorden en karakters staan. Niet altijd heel nuttig, maar het kan natuurlijk interessant zijn.
Nog een stukje meer naar rechts, naast het papier-icoon, zie je een vergrootglas. Dit doet ook ongeveer wat je zou verwachten: je kunt de notities doorzoeken, waarbij de notities realtime verschijnen. Wederom open je een notitie door simpelweg te tikken.
Je data exporteren uit Drafts
En dan is er nog helemaal rechts een icoontje. Je ziet ‘m vaker. Meestal is het om iets te openen in een externe applicatie, of een email te sturen.
Bij Drafts zitten hier zo’n 15 opties in. Je vindt hier bijvoorbeeld de volgende mogelijkheden:
- Verschillende manieren om je tekst als tweet te versturen. Dit kan bijvoorbeeld via de ingebouwde functionaliteit van iOS 5, Tweetbot en de officiële Twitter applicatie
- Naar OmniFocus of Things
- Een voorbeeld tonen van een tekst getypt in Markdown. Markdown is een simpele opmaaktaal waarmee je bijvoorbeeld cursieve of vette tekst aan kunt geven.
Fun fact: de meeste tips voor Apple Coach typ ik op de iPad in Markdown. - Versturen als email (gewoon zoals je het ziet, of door eventueel gebruikte Markdown om te zetten)
- Alles naar het klembord kopiëren (gewoon zoals je het ziet, of door eventueel gebruikte Markdown om te zetten)
- Openen in een andere applicatie zoals Evernote, Dropbox of iA Writer
Als laatste opties in dit menu vind je de Appearance Settings en natuurlijk About. Onder deze laatste optie vind je meer informatie over de applicatie en de maker.
De Appearance Settings laten geven je de mogelijkheid om de grootte van het lettertype, kleuren en het lettertype zelf in te stellen. Wanneer je de applicatie veel gebruikt wil je natuurlijk wel iets prettigs om naar te kijken! 😉