Reeder voor RSS op je iPad
Een tijdje terug schreef ik nog over NetNewsWire om RSS te lezen op je Mac, waarin ik de prachtige applicatie NetNewsWire toonde.
Hoewel deze ook beschikbaar is voor iPhone en iPad ben ik uiteindelijk toch omgegaan: ik gebruik daar de laatste maanden Reeder.
Omdat ik Reeder for iPad een geweldige RSS lezer voor de iPad vindt wil ik graag met jou delen waarom ook jij deze app op je iPad zou moeten zetten!
Wat is RSS ook alweer?
Maar eerst… Wat is RSS ook alweer? Misschien is het even geleden en vind je een opfrisser even fijn. Dan speciaal voor jou hier een korte samenvatting van RSS:
- RSS zorgt dat het nieuws naar jou komt
- RSS werkt niet via email, dus je inbox blijft schoon
- RSS zorgt er voor dat je in één keer ziet op welke sites iets nieuws is
Twijfel je nog steeds? Lees dan het artikel Houd nieuws uit je mailbox met RSS
uit de “Je inbox leeg”-serie nog even door!
Beginnen met Reeder op je iPad
Nu je weer helemaal weet waarom je RSS wilt gebruiken wordt het tijd om naar Reeder te gaan kijken.
Reeder installeren doe je natuurlijk gewoon via de App store op je iPad, waarna je de gegevens van je Google Reader account invoert.
Dit is omdat Reeder automatisch synchroniseert met Google Reader, zodat je het ook kunt gebruiken op het web, op je iPhone of Mac. Of met een andere RSS reader, zoals NetNewsWire.
Daarna worden al je mappen ingeladen op het scherm. Ook zie je een mapje “unread”. Dit is een verzameling van alle ongelezen berichten, over alle mappen heen.
iPad “gestures” gebruiken in Reeder
Je volgende stap is waarschijnlijk het openen van een mapje. Dit kan op twee manieren:
-
Tik op het mapje. Je opent nu ineens de map, en ziet alle (ongelezen) berichten van RSS feeds (websites) die je in deze map hebt gestopt;
-
Gebruik het “pinch out gesture” op een map om een overzicht van de verschillende RSS feeds in deze map te krijgen. Dit doe je door twee vingers (bijvoorbeeld je duim en wijsvinger) op een map te plaatsen en ze dan van elkaar weg te bewegen.
Wanneer je voor de tweede optie kiest kun je daarna een feed openen op dezelfde manier: aantikken of pinchen. In beide gevallen krijg je gewoon een overzicht van de ongelezen berichten in deze feed.
Het verschil tussen portret- en landschapmode in Reeder
Afhankelijk van de oriëntatie-mode van je iPad (horizontaal, landschapsmode of verticaal, portretmode) krijg je nu een ander perspectief.
In landschapsmode zie je links een lijst met artikelen en rechts het huidige artikel. Houd je de iPad rechtop (portretmode) zie je alleen het huidige artikel.
Je kunt nu rustig beginnen het artikel te lezen. Wanneer je beneden aankomt scroll je als het ware gewoon verder en ga je automatisch naar het volgende artikel.
Je kunt ook de “knopjes” aan de linkerkant van het scherm gebruiken, maar zo ineens “doorscrollen” is natuurlijk veel leuker! 🙂
Reeder koppelt aan verschillende online diensten
Bovenin zie je ook een aantal knoppen staan. Zo zie je linksboven het artikel een knop om de grootte van de letters in te stellen.
Daarna zie je van links naar rechts:
- Een ster: hiermee kun je een artikel als favoriet markeren in Google Reader
- Een cirkel: hiermee maak je het artikel weer ongelezen
- Een RSS-icoon: hiermee deel je het artikel via Google Reader
- Een icoon met vele andere diensten er onder, waaronder:
- ReadItLater, om een artikel snel naar de online dienst Read It Later te sturen
- Readability, om artikelen ‘leesbaar’ te maken – vergelijkbaar met de Reader functie in Safari
- Twitter, om zonder gedoe te delen op Twitter
- Safari, zodat je het artikel gewoon in een browser kunt openen
- Mail link, om de link naar het huidige artikele naar iemand te mailen
- Mail Article, zodat je het volledige artikel naar iemand kan sturen
- Een R in een rechthoekje, ook dit is Readability
Dankzij bovenstaande opties maak je dus heel snel favoriete artikelen, deel je ze op allerlei wijzen met je vrienden of zet je ze gewoon lekker weg om later te lezen.
Makkelijk naar je favoriete berichten in Reeder
Je kunt je favoriete artikelen natuurlijk ook gebruiken als een later-lezen-lijst. Als je dit doet geef je dus elk artikel wat je later wilt lezen een ster.
Zit je daarna weer op het beginscherm van Reeder druk je aan de linkerkant op de ster, boven het bolletje wat standaard geselecteerd is.
Je krijgt nu, in precies dezelfde vormgeving, een keurig overzicht van al je favoriete berichten. Heb je de Apple Coach feed in je Reeder? Dan hoop ik dat ik er tussen sta!
Reeder, lekker makkelijk en leuk RSS lezen
Ook al hoeft het niet natuurlijk, ik hoop gewoon dat je alle tips die ik hier met je deel leuk vind. En dat jij net zo blij wordt van Reeder als ik dat word.
Gewoon lekker makkelijk RSS lezen dankzij de gestures en eigenlijk gewoon leuk ook!
Update 9 juni 2011: Reeder is nu ook verkrijgbaar voor de Mac
Hij was er al een tijdje in beta, maar hij is nu officieel verkrijgbaar: Reeder voor de Mac. Nu te downloaden in de App Store voor maar €7,99 !