WWDC 2016: MacOS editie
macOS. Het zat er natuurlijk aan te komen, en in vorige artikelen zei ik het ook al: het besturingssysteem voor je Mac heet niet langer OS X (of Mac OS X), maar macOS.
Het past natuurlijk een stuk beter in het rijtje van iOS, watchOS en tvOS dan “OS X” dat deed, maar het zal toch even wennen zijn. Ik zal me ook vast nog af en toe verspreken, dus als je me dat nu vast wilt vergeven…
macOS Sierra: de naam
Dus, de naam. Laten we eens kijken naar het oude rijtje namen van de platformen, gevolgd door het nieuwe rijtje.
Dus eerst:
- watchOS
- tvOS
- OS X
- iOS
En nu:
- watchOS
- tvOS
- macOS
- iOS
Ziet er al wat logischer uit, toch?
Wat betreft het “Sierra”-deel: dit is de naam van deze versie, 10.12. De nummering is gewoon doorgegaan vanaf OS X (waar we OS X 10.11 El Capitan momenteel gebruiken), dus dat scheelt weer.
Elke versie krijgt sinds 10.0 al een naam toegewezen. Tot en met 10.8 waren dit grote katten (Jaguar, Panther, Tiger, Leopard en Lion om er maar een paar te noemen), en vanaf 10.9 werden dit plekken in Californië: Mavericks (10.9), Yosemite (10.10), El Capitan (10.11) en dan nu Sierra.
Sierra is een berggebied in Californië en Nevada “Meer informatie over het berggebied Sierra op Wikipedia”) en was volgens senior vicepresident Craig Federighi de enige logische keuze als naam.
Waarom? Vermoedelijk om de eerste nieuwe functionaliteit die ik wil bespreken…
macOS 10.12: Siri
Siri, die we inmiddels al een tijdje kennen van iOS, is nu ook naar de Mac gekomen.
Dit betekent dat je je Mac vragen kunt stellen, zoals “Wat voor weer wordt het vanmiddag?” en “Wat is de uitslag van België tegen Italië?”, maar ook opdrachten als “Stuur een email naar Martijn” of “Zet eieren op het boodschappenlijstje”.
Maar Siri heeft ook een paar nieuwe trucjes geleerd. Zo kun je nu zoeken naar bestanden met Siri, met commando’s als “Zoek alle PDF-bestanden van een week oud”. Wat dit betreft is het vooral een huwelijk tussen Siri en macOS’ Spotlight, die nu nauw geïntegreerd zijn.
De resultaten van deze vragen en opdrachten kun je vervolgens bewaren in het Berichtencentrum, door daar antwoorden “vast te pinnen”. Zo kun je bijvoorbeeld door de dag heen bij het antwoord op een vraag als “hoe ziet mijn agenda er vandaag uit?”.
macOS 10.12: Foto’s
Nieuw in Foto’s voor zowel iOS als macOS is de optie om foto’s gegroepeerd te kijken middels “herinneringen”. Apple groepeert foto’s automatisch op basis van een aantal factoren: datum, locatie en mensen in de foto bijvoorbeeld. Zo kan het “berekenen” dat je een vakantie had, en probeert het de foto’s van je vakantie te groeperen in een herinnering.
Van deze herinnering kun je vervolgens een filmpje zien, waarbij de beste foto’s worden uitgekozen en met een muziekje in een diashow getoond. Door twee schuifjes voor zowel de stemming, als de duur, kun je zelf het filmpje afstellen naar je wensen.
Het deel waar ze de beste foto’s laten zien vind ik in de praktijk nog niet helemaal werken, want in mijn paar tests werden er soms goede foto’s overgeslagen, en compleet vage foto’s getoond. Tijd om mijn eigen fotobibliotheek weer eens op te ruimen dus. 😉
Wel moet ik zeggen dat ik hier als (nieuwe) vader heel erg enthousiast over ben, zeker nu ik gemiddeld 300 keer zo veel foto’s per dag maak.
Verder kunnen we nu zoeken op foto’s zoals je er ook over zou praten. Bijvoorbeeld “Alle foto’s met een tuinstoel en een laptop”, of “Foto’s van Franka uit zomer 2015”.
Je krijgt hiermee twee albums, voor gezichten en plaatsen. Beide kennen we op zich al een beetje, en zijn vooral sterk verbeterd in deze nieuwe versie van Foto’s.
macOS 10.12: iCloud verbeteringen op de Mac
Deze maand is het thema bij de Apple Coach Academie natuurlijk iCloud. Dus toen ik zag dat iCloud behandeld ging worden in de presentatie schrok ik ook wel een beetje: moest ik alles in de cursus opnieuw gaan doen, voor deze nieuwe versie van iCloud?
Een nieuwe cursus bleek niet nodig, maar er zijn wel een paar verbeteringen te vinden op het gebied van iCloud.
Verbeteringen in iCloud Drive met macOS
De functionaliteit die de meeste mensen snel zullen merken bevindt zich op het bureaublad. In huidige versies van OS X moeten bestanden in de speciale iCloud Drive-map geplaatst worden om gesynchroniseerd te worden met iCloud. Vanaf Sierra wordt ook je bureaublad automatisch gesynchroniseerd. Als je meer dan één Mac hebt betekent dat bijvoorbeeld dat je overal hetzelfde bureaublad hebt, maar zelfs als je dat niet hebt kun je er voordeel uit halen.
Ook op je iPhone en iPad kun je bij bestanden van je bureaublad. En laten we eerlijk wezen: het is nog steeds een plek waar veel mensen al hun bestanden opslaan, of dat nu verstandig is of niet. (Gerelateerd hier aan: op veler verzoek komt er ook een keer een cursus over bestanden beheren naar de Apple Coach Academie.)
Optimaliseren van ruimtegebruik in macOS 10.12 Sierra
Een ander aspect aan bestandsbeheer, wat ik waarschijnlijk in dezelfde cursus zal behandelen, is natuurlijk schijfruimte. Misschien ken je de oplossing hier voor al van Foto’s, hier kun je schijfruimte laten optimaliseren door niet de originele foto’s te bewaren op je Mac, maar foto’s van een lagere kwaliteit die minder ruimte innemen. Wanneer je een foto vervolgens wilt bekijken wordt de originele versie gedownload. Ook op de iPhone en iPad is deze functionaliteit beschikbaar.
Deze functie wordt nu dus uitgebreid van de iCloud Fotobibliotheek, naar al je bestanden in iCloud. Oudere bestanden worden “gearchiveerd” in iCloud, en automatisch worden alleen de meest relevante bestanden op je Mac geplaatst.
Of je dit vertrouwt of niet is natuurlijk aan jou, maar als je het gaat gebruiken zul je dus wel zeker moeten zijn dát je het vertrouwt. De bestanden verdwijnen van je lokale schijf, en komen dus ook niet terecht in bijvoorbeeld een Time Machine reservekopie — je bent volledig afhankelijk van iCloud.
In Mac Superhelden besteed ik een hoofdstuk aan het optimaliseren van schijfruimte op je Mac, zonder deze functionaliteit.
macOS 10.12: Automatisch inloggen met de Apple Watch
Is iCloud het thema van deze maand voor de Apple Coach Academie, zo ziet het er uit dat Veiligheid & Privacy het thema van volgende maand is. Of Apple dat weet betwijfel ik, maar ze hebben in de presentatie veel aandacht besteed aan privacy.
Wat betreft veiligheid was het vooral interessant om te weten dat je de Mac voortaan kunt ontgrendelen met je Apple Watch. In plaats van het intypen van een wachtwoord, zal de Mac herkennen dat jij achter je Mac gaat zitten en je automatisch inloggen.
Dit maakt het natuurlijk makkelijker om een lang, complex wachtwoord te kiezen, wat je uiteindelijk veiliger maakt.
Hoewel er in de presentatie alleen over de Apple Watch gesproken werd, verwacht ik dat dit ook mogelijk zal worden voor iPhone-gebruikers. (En zo niet: dan leer je in de volgende Apple Coach Academie cursus hoe je dat zelf kunt regelen.)
macOS 10.12: Universeel klembord
Als je Apple Coach lang genoeg leest herinner je je apps als Pastebot, en een stuk recenter Clips, misschien nog wel.
Deze apps stellen je in staat om je klembord (wat is het klembord?) te synchroniseren, zodat je op de iPhone, Mac en eventueel iPad hetzelfde kunt plakken.
Deze apps hebben nooit echt optimaal gewerkt, omdat het gewoon bijna niet te doen is als je niet ingebouwd bent in het systeem. Met universal clipboard brengt Apple dit naar de Mac en iOS: kopieer iets op je iPhone, en je kunt het zo plakken op je Mac.
Dit geldt overigens niet alleen voor tekst, maar ook voor bijvoorbeeld afbeeldingen.
Werk je veel tussen je verschillende computers? Dan is dit ideaal voor jou.
macOS 10.12: de kleine dingen
Dan zijn er nog een paar kleine dingen naar macOS gekomen, die ik even kort wil aanstippen.
Zo is er nu Picture-in-Picture-mode, waarmee je een video boven alle vensters kunt zetten om het te kijken. Dit doet denken aan Helium, wat ik recent besproken heb op Apple Coach. Iets minder uitgebreid, maar wel standaard ingebouwd in het systeem; scheelt je misschien toch weer een app.
Ten slotte zijn ze losgegaan met tabs. In plaats van nieuwe vensters, openen apps nu standaard nieuwe tabs. Ontwikkelaars hoeven hier niets voor te doen, dit zit al automatisch ingebouwd in het systeem.
Hoewel ik hier zelf blij mee ben, verbaast het me wel dat ik geen instelling heb kunnen ontdekken om dit uit te schakelen; ik kan me goed voorstellen dat niet iedereen hier op zat te wachten. Wellicht komt er nog een instelling op een later moment.
Systeemeisen voor macOS 10.12 Sierra
Ben je nu al enthousiast en wil je macOS 10.12 direct gaan installeren? Je zult nog even geduld moeten hebben, en voor het eerst in een aantal jaar is het zelfs mogelijk dat je Mac niet meer ondersteund wordt.
Eerst maar even de datums:
- Geregistreerde ontwikkelaars kunnen de proefversie nu al downloaden en installeren op hun testmachines (of “gewone” Mac, maar dat raad ik sterk af);
- Vanaf Juli is er een publieke testversie beschikbaar. Om deze te mogen testen meld je je aan voor het Apple beta-programma (ook dit raad ik weer alleen aan als je een aparte testmachine hebt)
- Vanaf de herfst (denk september-oktober) zal macOS 10.12 Sierra officieel beschikbaar zijn via de Mac App Store.
Nu, de vereiste hardware. Welke Macs kunnen Sierra draaien?
- Mac Mini: midden 2010 of nieuwer
- iMac: eind 2009 of nieuwer
- Mac Pro: midden 2010 of nieuwer
- MacBook: eind 2009 of nieuwer
- MacBook Air: eind 2010 of nieuwer
- MacBook Pro: midden 2010 of nieuwer
Let op dat het hier gaat om productie-datum, en niet verkoopdatum. Als je eind 2009 een iMac uit 2008 hebt gekocht zal deze dus geen macOS 10.12 kunnen draaien.