OS X vernieuwd: 10.11 El Capitan
El Capitan. OS X 10.11. Jawel, we kunnen weer aan de slag als Mac-gebruikers: de nieuwe versie van OS X is uit. Met verbeteringen in Mission Control, Spotlight en Safari is het weer een interessante uitvoering!
De grootste veranderingen even op een rijtje in dit artikel. Voor alle informatie over het gebruik van OS X op je Mac kun je natuurlijk terecht bij de Mac basiscursus Mac Superhelden.
Kun je OS X 10.11 El Capitan draaien op jouw Mac?
Voor je verder leest is er natuurlijk één ding wat je wilt weten: kun jij El Capitan wel draaien? Anders is het misschien handig om gelijk een nieuwe Mac, met El Capitan te kopen. (Eventueel een tweedehands Mac natuurlijk.)
Je hebt in ieder geval een 64-bit Intel Mac nodig (als je niet zeker weet of je dat hebt: als je je Mac ergens in de afgelopen jaren gekocht hebt, waarschijnlijk wel 😉 ) en op dit moment ten minste 10.6.7 (Snow Leopard) draaien.
Je hebt ook 8GB aan vrije ruimte op je harde schijf — dat betekent dat je dus misschien een beetje ruimte zult moeten maken als je een Mac hebt met weinig vrije harde schijf ruimte.
Draai je nu op Mavericks (10.9) of Yosemite (10.10)? Dan zal het installeren van El Capitan ook geen enkel probleem zijn, omdat de systeemeisen niet zijn gewijzigd.
Toch voor het overzicht even het lijstje nog een keer:
- iMac (mid 2007 of nieuwer)
- Mac mini (begin 2009 of nieuwer)
- Mac Pro (begin 2008 of nieuwer)
- Elke MacBook Air vanaf eind 2008
- MacBook Pro (13-inch, mid 2009 of nieuwer)
- MacBook Pro (15-inch, mid/eind 2007 of nieuwer)
- MacBook Pro (17-inch, eind 2007 of nieuwer)
- MacBook (13-inch, eind 2008 of nieuwer)
- En natuurlijk de nieuwe 12" MacBook (12-inch, begin 2015 of nieuwer)
Zelfs op een Xserve is het mogelijk, zolang deze niet ouder dan 2009 is.
OS X El Capitan: de naam
Voor we het nu over functies gaan hebben, even die naam nog. Hoe zit het met "El Capitan"? Waar komt dat vandaan?
Sinds Apple over is op het gebruik van plekken in Californië (10.9 Mavericks, 10.10 Yosemite) is het natuurlijk elk jaar weer raden welke het nu zal worden.
El Capitan is een hoge bergwand (bijna 1km) in Yosemite. Dit type naam is niet nieuw voor Apple: na 10.5 Leopard kregen we 10.6 Snow Leopard, en 10.7 Lion werd opgevolgd met 10.8 Mountain Lion.
Het geeft ook gelijk aan wat voor type OS X-versie dit zal zijn: meer kleine verbeteringen, dan gigantische veranderingen. Sinds 10.6 noemen we dit dan vaak ook een "Snow Leopard"-release.
Vernieuwde El Capitan Spotlight
Net als we bij iOS 9 voor de iPhone en iPad eerder zagen, zien we bij El Capitan ook weer verbeteringen in Spotlight.
Konden we in Spotlight al extra operandi als "AND" en "OR" gebruiken, nu worden zoekopdrachten in heel normale taal goed ondersteund. In ieder geval in de Engelse versie van OS X El Capitan ten minste, voor Nederlandse teksten zullen we nog even moeten wachten.
Zo kun je zoekopdrachten als "Weather on Friday" of "Slides from Bryan on El Capitan" gebruiken om snel informatie of bestanden te vinden. Ook dingen die je aan Siri zou kunnen vragen, zoals bijvoorbeeld sportuitslagen, zijn nu vindbaar met Spotlight op de Mac.
En nadat we in 10.10 Yosemite een vernieuwd Spotlight venster kregen, dat niet meer gewoon rechtsboven opent maar een echt "eigen" venster is, is Apple in El Capitan nog een stapje verder gegaan: het scherm is nu ook qua grootte aan te passen en te verplaatsen. Zo zet je het precies zoals jij het fijn vindt werken.
Verbeterde Mission Control in El Capitan
Maar Spotlight is niet het enige wat beter is. Ook Mission Control is verbeterd in El Capitan.
Zo is het in El Capitan mogelijk om twee apps in Volledig Scherm te zetten, en ze naast elkaar te plaatsen. Zo heb je de voordelen van Volledig Scherm (geen afleiding bijvoorbeeld) zonder het nadeel dat je misschien steeds tussen twee specifieke apps moet wisselen.
Zeker voor gebruikers van kleinere MacBooks, zoals de 11" MacBook Air of de MacBook, is dit een handige oplossing.
El Capitan maakt de Notities app interessant
De Notities-app is mogelijk één van de grootste veranderingen in El Capitan. Hoewel we het natuurlijk konden zien aankomen via iOS 9, was het verder niet de app waar direct grote veranderingen verwacht werden.
Zo kunnen we in de Notities app straks eenvoudig een lijstje omzetten naar een af te vinken takenlijst, foto’s invoegen en gebruik maken van een vernieuwde lay-out.
Gebruik je nu nog een andere notities-app omdat dat net wat meer biedt? Dan is El Capitan een goed moment om die keuze opnieuw te overwegen, zeker wanneer je ook gebruikt maakt van iOS 9.
Let op: als je nog apparaten hebt met oudere versies van OS X (dus 10.10 Yosemite of lager) of ouder dan iOS 9 (op iPhones en iPads) kunnen deze niet synchroniseren met de nieuwe Notities-app wanneer je je notities upgrade. Het is dus belangrijk dat al je apparaten op de nieuwste versies draaien.
Safari laat je fijner surfen op het internet met El Capitan
Natuurlijk zou een nieuwe versie van OS X niet compleet zijn als er geen verbeteringen in Safari te vinden zouden zijn. Net als eerdere jaren is er weer een interessante strijd gaande met Google Chrome, de grootste concurrent van Apple’s Safari.
Dit jaar doet Apple onder andere een inhaalslag op Chrome door aan te geven in welke tab geluid afspeelt; eindelijk een instelling om de toetsencombinatie cmd + nummer logisch te laten wisselen tussen tabs en bovendien de introductie van pinned tabs.
El Capitan brengt gepinde tabs in Safari: nooit meer Gmail kwijt
Deze gepinde tabs staan het toe om sommige tabs vast te zetten in het browser venster, zodat ze gemakkelijk bereikbaar zijn. Aan het begin van je tabbladen-balk zie je deze tabs staan met alleen een icoon en links in deze tabs openen automatisch een nieuwe tab. Zo raak je ze niet kwijt.
Bovendien openen de tabs bij het openen van een nieuw venster automatisch mee, wat er voor zorgt dat je ze altijd beschikbaar hebt.
Deze functionaliteit is vooral handig als je veel gebruik maakt van web-applicaties als Gmail en iCloud in je browser.
Ook krijgt de OS X-versie van Safari de mogelijkheid tot het blokkeren van inhoud op websites, hoewel je dat al langer kon via extensies als AdBlock Plus die dit voor een groot deel regelen.
Ten slotte is er op het gebied van Safari nog goed nieuws voor Apple TV-gebruikers: het is nu mogelijk om alleen de video uit een Safari-tabblad via AirPlay af te spelen, zonder je hele scherm te moeten delen.
Interne verbeteringen maken een Mac met El Capitan sneller
Heb je last van een langzame Mac? Dan kun je natuurlijk op zoek naar een (nieuwe) geschikte Mac of een handig boek met tips om je Mac sneller te maken, maar de upgrade naar El Capitan zou je ook goed kunnen helpen.
Dankzij Metal, een techniek die vorig jaar geïntroduceerd werd voor iOS 8, is het voor ontwikkelaars mogelijk om de prestaties van hun apps te verbeteren.
Dit betekent in de praktijk dat programma’s een winst van 40% kunnen halen (met name in professionele programma’s van bijvoorbeeld Adobe) en tot wel tien keer sneller zijn in het spelen van spellen op de Mac.
Ook start El Capitan programma’s bijna 1,5x zo snel op en gaf spel-ontwikkelaar Epic aan dat één van hun nieuwe spellen nu 70% minder processor-kracht verbruikt! (Als je het eerste hoofdstuk van HELP! Mijn Mac Is Langzaam gelezen hebt, weet je wat een impact dat heeft op je Mac.)
Maar als je geen spellen speelt op je Mac zul je nog steeds verbeteringen kunnen ontdekken: Adobe gaf aan dat ze acht keer zo snel bepaalde (langdurende) taken konden uitvoeren in After Effects. Een behoorlijk verschil wanneer je bezig bent een video te bewerken op je Mac.
OS X El Capitan is gratis te downloaden in de Mac App Store