Skimn: simpel RSS lezen op de iPad
Nu Google Reader heeft aangekondigd te stoppen, duiken er overal alternatieven op. Heb je een iPad? Volgde je niet zoveel blogs, of heb je sowieso nog weinig tot geen ervaring met RSS? Dan is Skimn misschien een app voor jou.
Deze simpele iPad app laat je een aantal RSS feeds volgen, zonder al te veel toeters en bellen.
Wat is Skimn?
Skimn is, zoals gezegd, een simpele RSS lezer voor de iPad. Als je niet weet wat RSS is kun je natuurlijk dit artikel lezen voor meer informatie. De korte samenvatting is als volgt: RSS werkt als een soort nieuwsbrief, maar dan niet in je email inbox. Wanneer een website die jij volgt een nieuw bericht plaatst, verschijnt deze automatisch in je RSS programma. Zo hoef je niet steeds naar websites toe, om te zien of er nieuwe artikelen zijn geplaatst.
Er zijn, zowel voor iOS als Mac (of zelfs Windows, of web), heel veel verschillende RSS programma’s. Een tijd terug schreef ik bijvoorbeeld over Reeder voor de iPad, nog steeds mijn favoriet, die nu gratis is.
Het verschil tussen Skimn en veel van de andere apps, zoals Reeder, is dat het Skimn veel minder mogelijkheden heeft. Dit betekent aan de ene kant dat je dus minder kunt, maar aan de andere kant maakt dit het veel makkelijker in gebruik.
Zoals gezegd: volg je weinig websites, of ben je gewoon nog nieuw met RSS, dan kan deze simpele introductie precies zijn wat je nodig hebt.
Hoe werkt Skimn?
Wanneer je Skimn voor het eerst opstart zal je misschien opvallen dat de app landschapsmode forceert. Dit is op zich niet ongebruikelijk in bijvoorbeeld iPad spelletjes, maar vind ik een bijzondere keuze in een RSS lezer. Dit zorgt er voor dat je de iPad horizontaal moet houden tijdens het lezen, wat niet iedereen fijn zal vinden.
Als je je hier over heen kunt zetten, kun je beginnen met het toevoegen van websites. Je doet dit, uiteraard, met de "+" die je linksonder in het scherm ziet. Vervolgens kies je "Add a Feed". (Een "feed", of "RSS feed" is het bestand wat een website aanbiedt om de artikelen via RSS te volgen.)
Je krijgt nu een zoekbalk te zien, waarin je de naam van een site of een onderwerp kunt intypen. Ook hier onderscheidt Skimn zich weer in de markt, door echt gebruik te maken van een zoekmachine in plaats van direct websites toe te voegen.
Wil je bijvoorbeeld Apple Coach toevoegen aan Skimn typ je in de zoekbox ‘Apple Coach’ en niet ‘dirk.applecoach.nl’. Zie je de website die je zoekt er bij staan? Tik op het blauw plus-icoon om deze toe te voegen aan je lijst. Met het kruisje rechtsboven kun je dit venstertje wegtikken.
Aan de linkerkant vind je nu een lijst met websites (feeds) die je volgt, met een icoon en de naam. Door op een naam te tikken krijg je het nieuwste artikel van deze website te zien. Je ziet hierbij een makkelijk leesbare versie, zonder advertenties en andere afleiding.
Let wel op dat sommige websites er voor kiezen om niet het hele artikel te publiceren via RSS, meestal staat er dan wel een link waarmee je in Safari de rest van het artikel kunt lezen.
Staat deze link er niet en mis je toch iets? Rechtsboven zie je het bekende deel-icoon van iOS (de rechthoek met een pijltje) waar de optie "Open In Safari" bovenaan staat.
Hier vind je ook opties om te delen via Facebook en Twitter, waarbij voor het delen via Twitter gebruikt wordt gemaakt van de ingebouwde iOS functionaliteit. Voor Facebook wordt de Facebook-website in Safari geopend.
Natuurlijk wil je ook andere artikelen van een website kunnen lezen; om dit te doen veeg je van rechts naar links over het artikel, wat een lijst van artikelen laat zien. Weer vinden we nu een puntje waar Skimn afwijkt van de standaard, naar mijn mening niet op de beste manier: het is niet te zien of je artikelen al gelezen hebt of niet. Je ziet gewoon een lijst van artikelen en moet zelf aan de titel herkennen of dit nieuw is voor je, of al eerder gelezen.
Wanneer je wat meer websites gaat volgen kan het handig zijn deze in te delen in mappen. Hier voor begin je weer met de plus linksonder, en selecteer je dit keer "Add a Category". Je geeft nu een naam op en tikt wederom op een blauw plus-icoon.
Je kunt dit ook doen door op de drie horizontale streepjes naast de plus-knop te drukken om direct naar het categorie-overzicht te gaan. Om De websites zelf in categorieën te plaatsen houd je je vinger even stil op een website aan de linkerkant tot dar ook streepjes naast verschijnen. Je kunt ze nu slepen naar de verschillende mappen.
Skimn naar jouw voorkeuren aanpassen!
Veel voorkeuren heeft Skimn niet, dat zal je vast niet verbazen. Maar de paar voorkeuren die er zijn, zijn best leuk. Je bereikt ze via het knopje met een hoofd- en kleine letter letter "A" (Aa).
Je kunt nu kiezen uit dagmode (donkere tekst op lichte achtergrond) en nachtmode (lichte tekst op donkere achtergrond), een serif of sans-serif lettertype en de grootte van de letters instellen door middel van een schuifbalk.
(Waarom) is Skimn leuk?
Wat Skimn aantrekkelijk maakt is de simpelheid van de app. Weinig poespas, toeters en bellen…
Maar dat is ook gelijk mijn kritiek op de app: bepaalde functies die ik essentieel vind voor een RSS lezer. Zo zou ik op zijn minst willen zien dat de app zelf bij houdt wat al gelezen is en wat niet. Met name als je veel sites volgt, die juist onregelmatig berichten plaatsen (waar RSS erg geschikt voor is!), is dit een belangrijke mogelijkheid.
Toch is dit een leuke introductie naar RSS en wilde ik deze met je delen. Bovendien is de app nog redelijk jong en kan er van alles veranderen. Via het envelopje aan de onderkant van de navigatie kun je de ontwikkelaars feedback geven op de app en vertellen wat je anders zou willen.
Heb je toch wat meer functionaliteit nodig dan dit? Dan wil ik je nogmaals op Reeder wijzen; zeker nu het gratis is.