Tekenen op je iPad met Penultimate
Hoewel ik niet bepaald een kunstenaar ben, vind ik het wel fijn om af en toe een tekening te maken. Er zijn nou eenmaal concepten die je makkelijker kunt uitleggen met een plaatje. Wanneer ik bijvoorbeeld over netwerken praat, teken ik graag de situatie even uit.
Hoewel ik dit vroeger nog wel eens op papier deed (en dan een foto maakte), of door middel van een programma als Pixelmator op de Mac, maar tekenen gaat gewoon heerlijk op de iPad.
Daar zijn dan ook allerlei apps voor (en accessoires, zo heb ik zelf bijvoorbeeld de Bamboo Stylus), en één daar van wil ik nu graag bespreken: Penultimate.
Wat is Penultimate?
Penultimate is een handige teken-app, die bovendien koppelt met Evernote (een programma wat ook goed deel uit kan maken van je GTD setup).
Om te beginnen heb je in de app verschillende "notebooks". Deze moet je dan weer niet verwarren met je notebooks in Evernote, want het koppelt met één specifiek notebook in Evernote. Een beetje verwarrend, maar dat went wel. In ieder geval bedoel ik in dit artikel met een notebook, een notebook in Penultimate.
Hoe werkt Penultimate?
Via de plus linksonder kun je een nieuw notebook aanmaken. Wanneer je dit doet opent het notebook gelijk en wordt je een leeg blaadje getoond.
Wanneer je je iPad in landschapsmode hebt ("horizontaal") zie je aan de linkerkant verschillende opties:
- Bovenaan een huisje, om terug te gaan naar het beginscherm;
- Een prullenmand, om de pagina leeg te maken;
- Een pagina met ruitjes: hier kun je het pagina-papier instellen. Bijvoorbeeld leeg, ruitjes of lijntjes. Via "The Paper Shop" kun je ook extra papier-formaten bestellen, waaronder muziekbladen om muziek te … tekenen?
Er is hier ook een pak van 7 bladen voor "writing" die je gratis kunt installeren. Zo heb je ook bijvoorbeeld horizontaal gelijnd papier; - Via het berg-icoontje kun je een foto in je tekening invoegen. Dit kan een bestaande foto uit je Camera Roll of Fotostream. Hier kun je vervolgens leuk over heen tekenen! :);
- Met het deel-cicoon heb je opties om je tekening te mailen, op te slaan in je foto-album, printen, te openen in een ondersteund pagina (zoals Dropbox of Evernote);
- Ten slotte kun je via het vergrootglas zoeken. Penultimate is dan zelfs slim genoeg om je handschrift te herkennen, zodat je gewoon op geschreven tekst kan zoeken!
Een tekening maken in Penultimate
Een tikje naar rechts vinden we helemaal bovenaan snelle toegang tot je huidige notebook. Zo kun je bijvoorbeeld snel een nieuwe pagina toevoegen.
Daar onder zie je knopjes om je laatste actie ongedaan te maken, of weer te herstellen. Dat is dan weer een voordeel ten op zichte van papier: je kunt eenvoudig je acties ongedaan maken, en weer opnieuw uitvoeren.
Via het pin-icoontje kun je de kleur van je pen kiezen (met keuze uit 10 kleuren) en de dikte aangeven. Zo kiun je bijvoorbeeld kleurcodering gebruiken wanneer je een schema tekent. Of gewoon je kind de ruimte geven om mooie tekeningen te maken met verschillende kleuren. 😉
Met de gum kun je natuurlijk weer stukjes uitgummen, en met de schaar kun je delen van je tekening selecteren en verplaatsen.
Penultimate naar jouw voorkeuren aanpassen!
Door via het huisje terug te gaan naar het beginscherm kunnen we de instellingen bereiken. Dit doe je door linksboven op je naam te tikken, waarmee het instellingen-scherm uitklapt.
Hier kun je instellen welk Evernote-notebook je wilt gebruiken om te synchroniseren. Al je tekeningen verschijnen nu automatisch in het geselecteerde notebook. Mis je er één? Via de synchronisatie-knop rechtsonder forceer je een synchronisatie.
Bij de instellingen zie je ook "Wrist Protection". Door dit aan te zetten kun je selecteren hoe jij tekent: ben je rechts-, of linkshandig? En hoe teken jij? Door dit door te geven kan Penultimate herkennen wanneer je gewoon per ongeluk met je pols om de tablet leunt. Dit voorkomt dat je dan per ongeluk een streep zit op je tekening.
Met "Tools On Top" zet je je pallet bovenaan, in plaats van onderaan, bij het gebruik in portretmode.
Ten slotte kun je bij Sharing nog een aantal leuke dingen doen: ten eerste is er de koppeling met Dropbox, waardoor je bijvoorbeeld documenten uit Dropbox kunt importeren in de app of via het Deel-paneel juist documenten naar Dropbox kunt sturen.
Met de optie "Include Paper Design" kun je aangeven of je het papier (dus bijvoorbeeld de lijntjes of ruitjes) wilt meesturen wanneer je het document deelt.
Ten slotte heb je de optie om de originele .PEN bestanden mee te sturen bij het delen, die je dan bijvoorbeeld in Dropbox zou kunnen zetten om later te importeren in de app.
Waarom is Penultimate leuk?
Met al deze opties om tekeningen te maken én de koppeling aan Evernote (of Dropbox) maken [Penultimate de perfecte tool om lekker mee te tekenen op je iPad(https://itunes.apple.com/nl/app/penultimate/id354098826?mt=8&at=11lJ4G "Penultimate voor iPad in de iTunes App Store")!