Twitter op de iPad: Twitterrific
Met alle sociale netwerken (Google+, Path, Pinterest), blijven er toch twee die er qua actief gebruik bovenuit steken: Facebook en Twitter. En hoewel Twitter het soms lijkt tegen te gaan, zijn er nog steeds een hoop mooie apps van derde partijen voor het gebruik van het netwerk.
Was ik lang fan van Tweetbot (en nog steeds vind ik dat een geweldige app, zeker sinds de laatste update), tegenwoordig staat Twitterrific weer op mijn home screen; zowel op iPhone als iPad.
Vandaag wil ik specifiek kijken naar de iPad-versie van de app, hoewel je hiermee ook prima uit de voeten moet kunnen op de iPhone.
Wat is Twitterrific?
Zoals gezegd is Twitterrific een app voor je iPad, iPhone en Mac om lekker mee te tweeten (of Twitteren, als je dat hipper vindt klinken).
Weet je nog niet helemaal wat je moet met Twitter? Een tijd geleden schreef ik een introductie voor Twitter in vijf stappen.
Wanneer je Twitterrific opstart en je Twitter-account gekoppeld hebt wordt natuurlijk eerst de tijdlijn gepresenteerd: alle mensen die jij volgt, maar ook @mentions en Direct Messages, worden hier getoond. Dit is de zogenoemde Unified Timeline, die Twitterrific gebruikt voor het weergeven van de tweets.
Zo hoef je eigenlijk maar op één plek te kijken om te zien wat er allemaal gebeurt. Het is echter mogelijk dit uit te schakelen, als je dat niet fijn vindt; dit bespreken we verderop bij de voorkeuren.
Bovenin vind je ook enkele tabs:
- De "@" laat je specifiek al je @mentions zien: iedereen die jouw gebruikersnaam (bijvoorbeeld @martijnengler, in mijn geval) genoemd hebben in een tweet;
- Een envelop voor je Direct Messages: deze zijn gegroepeerd per persoon. Door dus op een rij te tikken zie je je hele gesprek met die persoon. DMs kunnen alleen gestuurd worden naar mensen die jou volgen. Omgekeerd kunnen mensen die jij niet volgt jou ook niet DM-en;
- Ten slotte laat de ster tweets zien die jij als favoriet hebt gemarkeerd.
Hoe werkt Twitterrific?
Helemaal rechts hier van vind je een knop met een veer. De veer is vast een referentie naar een pre-Twitter tijdperk, maar dat maakt niet uit, het doel moge duidelijke zijn: je start hiermee een nieuwe tweet.
Natuurlijk kun je deze voorzien van een foto (die geplaatst wordt op een dienst die je kunt kiezen in de voorkeuren) en eventueel je huidige locatie. Rechtsonder verschijnt een teller zodra je begint te typen. Deze laat je zien hoeveel proza je nog kunt overbrengen, omdat je natuurlijk gelimiteerd bent tot 140 karakters. Naar mate je dit limiet meer nadert wordt de teller duidelijker zichtbaar; een mooi design detail naar mijn mening.
Interactie met andere tweets via Twitterrific
Wil je niet zomaar een nieuwe tweet beginnen, maar liever reageren op de tweet van iemand anders? Dat kan natuurlijk ook. Veeg over een tweet van links naar rechts en het reactie-icoon komt te voorschijn. Daarna kun jij je reactie als een nieuwe tweet typen, met gelijk de namen van de mensen er in.
Veeg je de andere kant op krijg je te zien of deze tweet onderdeel is van een gesprek (ook als het de eerste is), en worden eventuele reacties getoond.
Tik op de tweet om andere opties te krijgen: zo kun je bijvoorbeeld retweeten, de tweet als favoriet markeren of zelfs laten vertalen.
Verschillende overzichten in Twitterrific
Linksboven die je je avatar staan: het profielplaatje wat je hebt ingesteld bij Twitter.
Door hier op te tikken opent zich een nieuw menu, waardoor je nog meer overzichten kunt bereiken. Door op het vergrootglas te klikken heb je de mogelijk om te zoeken, bijvoorbeeld naar mensen of tweets met een specifiek woord.
Deze zoekdrachten kun je makkelijk opslaan via de knop "Add saved search", boven de resultaten. Je vindt je opgeslagen zoekopdrachten later terug in het Avatar-menu.
Onder de zoekopdrachten staan je lijsten, wanneer je deze hebt aangemaakt op Twitter. Ook lijsten die je volgt van andere mensen zie je hier, en kun je natuurlijk aantikken om snel te bekijken. (Meer informatie over lijsten vind je [hier.](Meer informatie over lijsten))
Twitterrific naar jouw voorkeuren aanpassen!
Beheer meerdere Twitter accounts met Twitterrific
Via de knop Accounts is het mogelijk om meer dan één Twitter account toe te voegen aan Twitterrific. Tik gewoon op "Add Account" en vervolgens op "Sign in with Twitter". Je wordt nu naar Safari gestuurd, waar de Twitter website opent en je kunt inloggen met je nieuwe account.
Linksboven zie je natuurlijk aan de avatar als welk account je bent ingelogd, en via de Accounts-knop kun je ook makkelijk wisselen tussen de accounts die je hebt. Handig als je bijvoorbeeld een account heb voor privé en voor je website of bedrijf.
Het uiterlijk van Twitterrific aanpassen
Via de knop met de kleine en grote "A", kun je wat dingen aan het uiterlijk aanpassen. Zo kun je controleren of je lettertype wel op Helvetica staat (of Proxima Nova, is natuurlijk ook acceptabel), de avatars in de tijdlijn van formaat wijzigen (tot het punt dat ze helemaal weg zijn), ruimte tussen de tweets bepalen en zelfs de helderheid van je scherm instellen.
Met de knoppen "Dark" en "Light" bepaal je welk kleurenschema gebruikt wordt, hoewel je dit ook automatisch kan laten doen op basis van de lokale tijd.
Om dit te doen kies je vanuit het avatar-menu voor Settings, en zet je een vinkje achter "Dark Theme at Night".
Overige instellingen Twitterrific
Andere instellingen die je hier kunt doen zijn het aan- en uitzetten van geluidseffecten, de Unified Timeline ("Wat is Twitterrific?") en het tonen van de zijbalk in landschapsmode. De zijbalk is eigenlijk gewoon het avatar-menu, maar dan standaard uitgeklapt. Dit wordt alleen getoond als je de iPad horizontaal houdt.
Bij de Notifications kun je, voor het ingelogde account, aangeven of je push notificaties wilt ontvangen. Het leuke aan de push notificaties van Twitterrific zijn de gekleurde symbolen. Deze kun je eventueel uitzetten, maar persoonlijk vind ik ze erg grappig en helpen ze om snel te zien wat er aan de hand is.
Via Sync Reading Position kun je je laatste positie in de tijdlijn automatisch synchroniseren tussen verschillende Twitterific-apps (bijvoorbeeld op je iPhone en iPad), of zelfs verschillende Twitter-apps (bijvoorbeeld ook Tweetbot).
Voor het laatste geval is het wel belangrijk dat je de service instelt op Tweet Marker, in plaats van iCloud.
Ten slotte is het ook mogelijk om Twitterrific te integreren met diensten als Pocket (voorheen Read It later), Instapaper en Pinboard. Bij de Image Service kies je waar je foto’s geplaatst moeten worden, met als standaard de eigen dienst van Twitter.
Waarom is Twitterrific leuk?
Waarom ik Twitterrific ben gaan gebruiken heeft vooral te maken met het frisse design. De app ziet er gewoon erg goed uit, met een andere stijl dan Tweetbot.
Dit betekent ook dat je zelf, bijvoorbeeld aan de hand van screenshots, zult moeten bepalen of Twitterrific of Tweetbot meer bij jou past. Of misschien wel een heel andere app natuurlijk: de officiële Twitter app of Echofon zijn ook altijd opties.
Niet te lang wachten met beslissen natuurlijk, want Twitterrific biedt momenteel nog 50% korting! 😉
Twitteriffic (universeel, iPhone én iPad) is € 2,69 in de App Store