Mountain Lion verbeteringen: deel 3 – voortgangsindicators, alles delen en de dicteer-functie
Mountain Lion heeft heel veel (kleine) verbeteringen ingebracht in het besturingssysteem van de Mac.
Vorige week en twee weken geleden zijn er al wat van deze nieuwigheden en tips de revue gepasseerd. Deze week doen we er nog een paar. En volgende week weer even wat anders. Gewoon om het spannend te houden. 😉
Voortgangsindicators in Finder en Launchpad
Elke release hopen veel mensen weer dat de Finder dit keer een volledige metamorfose zal ondergaan. Een betere Finder.
Eerlijk is eerlijk, ik zou ook graag een paar dingen anders zien in de Finder. Natuurlijk zijn er alternatieven als Path Finder beschikbaar. Iets ingebouwd is toch altijd mooier.
Gelukkig heeft Apple toch wel weer enkele verbeteringen doorgevoerd aan de Finder. Een verbetering waar ik nu naar wil kijken zijn de voortgangsindicatiebalken. Als dat een woord is.
Wanneer je nu een bestand download met Safari of een bestand kopieert van een map naar een andere map zie je het nieuwe bestand gelijk.
Maar dat is niet alles. Je ziet ook duidelijk een verloop van de voortgang. In de bestandsnaam wordt een klein balkje getoond dat laat zien hoe ver het bestand is.
Hetzelfde gebeurt bij Launchpad. Wanneer je een applicatie koopt in de App Store wordt ook gelijk een voortgangsbalk onder het programma gezet.
Samen zullen we alles delen… ook op de Mac
Als ik zo’n nieuwigheidje zie maak je natuurlijk gelijk een screenshot op je Mac.
En dan kan ik niet wachten tot de nieuwsbrief om het te delen met mensen, dat wil ik gelijk! In Mountain Lion gaat dat gelukkig heel makkelijk.
Wanneer je met de rechtermuisknop klikt op een bestand klikt zie je nu in het contextmenu de optie Deel.
Vanaf hier kun je dan bijvoorbeeld delen via email (blijft favoriet geloof ik ;)), iMessage (zie ook Mountain Lion: kopen of niet? of Twitter.
Dit gaat voor iMessage, Flickr en Twitter via een mooie, kleine pop-up. Hier type je je tekstje en … boem! Berichtje verstuurd. Met screenshot.
Zo deel je supersnel bestanden met je vrienden, gewoon vanuit de Finder. Veel handiger dan eerst een nieuw bericht starten, het bestand er bij vinden en er in moeten slepen.
Wanneer je dus regelmatig bestanden deelt is dit ook een fijne toevoeging aan de Finder!
Teksten dicteren op je Mac
Ook nieuw in Mountain Lion, en bekend van iOS, is de dicteer-functie. Hiermee is het mogelijk teksten in te spreken. De audio ordt vervolgens automatisch omgezet naar tekst.
Zo kun je dus tegen je computer praten, in plaats van typen. Het is dan wel geen Siri, het werkt goed.
De functionaliteit werkt behoorlijk goed. De meeste woorden die ik uitsprak werden netjes omgezet in hun tekstuele variant.
Maar, er is wel een puntje wat nog wat jammer is nu: het is niet mogelijk om Dictatie in het Nederlands te gebruiken.
Hoewel je de Mac zelf gewoon op Nederlands kan laten staan, zul je in het Engels moeten spreken tegen je computer. Het is op dit moment nog niet mogelijk voor je Mac om jouw Nederlandse geluiden om te zetten in woorden.
Om Dictatie in te schakelen ga je natuurlijk eerst naar de Systeemvoorkeuren van je Mac. Hier klik je op “Dicteren en spraak”.
Wanneer je dit niet ziet ga je eerst naar “Weergave” en selecteer je dan “Pas aan…”. Zorg hier dat “Dicteren en spraak” staat ingeschakeld.
Nadat je dit geopend hebt is het belangrijk dat je Dicteren op “aan” zet.
Je kunt dan de gewenste toetsencombinatie instellen (ik vind zelf de 2x Fn-toets een fijne, omdat deze linksonder zit op al mijn toetsenborden) die je vervolgens kunt gebruiken om Dictatie te activeren.
Je kunt eventueel een andere taal, zoals Duits of Frans selecteren, voor je verder gaat.
Druk daarna snel twee keer op de Fn-toets, spreek in wat je wilt (in de taal die je gekozen hebt) en klik op “Gereed” als je klaar bent.
Apple gaat nu een poging doen om te verwerken wat je gezegd hebt en komt dan terug met een tekst die daar zo goed mogelijk op aan sluit.
Voor mij waren de resultaten redelijk. Ik denk dat Apple soms wat moeite had met mijn Nederlands accent, maar ik kwam er over het algemeen goed door heen. 😉
Dit is natuurlijk vooral een leuke gimmick als je regelmatig Engelse teksten typt en werkt in rustige ruimtes, waar mensen zich er niet aan storen als je dit gebruikt.
Alle System audio naar AirPlay
Ten slotte een ander audio-dingetje in Mountain Lion. Je audio via AirPlay over het netwerk streamen is nu (eindelijk) een systeemoptie.
Waar je eerst alleen in iTunes externe (netwerk)speakers kon selecteren is het nu ook mogelijk om dit als “algemene” audio-uitgang te selecteren.
Wanneer jij dus bijvoorbeeld je speaker-set aansluit op je Airport Express kun je vervolgens onder “audio” in de Systeemvoorkeuren de juiste Uitvoer kiezen.
Houd er wel rekening mee dat er nog steeds enige vertraging optreedt. Dit betekent dat het niet altijd helemaal geschikt is voor het het afspelen van films.
Maar wil jij gewoon muziek afspelen uit een andere applicatie dan iTunes? Bijvoorbeeld Spotify?
Volgende week even iets anders dan Mountain Lion, maar misschien binnenkort nog wat laatste tips! 🙂