Mountain Lion: kopen of niet?
Ongeveer een jaar geleden werd de vorige versie van Mac OS X aangekondigd: 10.7 Lion.
Enthousiast kochten veel gebruikers deze upgrade voor minder dan € 30,- en kwamen dingen als iCloud, volledig scherm en automatisch opslaan in beeld.
Iets meer dan een half jaar daarna, in februari, kwam de aankondiging van de volgende versie er al aan. 10.8 zou uitkomen in de zomer, met de naam Mountain Lion.
Of die naam logisch is is niet zo heel belangrijk (laten we eerlijk wezen, een leeuw zou het zo winnen van een poema), het gaat er uiteindelijk om of Mountain Lion beter is.
Niet zo lang geleden kregen we te horen dat we dit in juli kunnen ontdekken. En al snel waren de geruchten voor 25 juli erg sterk.
Dus rond 15.00 Nederlandse tijd was één ding in de App Store erg duidelijk: Mountain Lion is uitgebracht. Met een grote banner op de plek waar normaal drie verschillende applicaties uitgelicht worden wordt alle aandacht direct op Mountain Lion gevestigd.
Voor € 15,99 is het mogelijk te upgraden vanaf Lion naar Mountain Lion. Heb je je Mac recent aangeschaft, na 11 juni om precies te zijn, heb je bovendien recht op een gratis upate.
Hoe dat werkt staat uitgelegd op: http://www.apple.com/nl/osx/uptodate/
Mountain Lion in het kort
In dit artikel wil ik even kort kijken naar wat van de nieuwe functies in Mountain Lion. Hoewel ik graag artikelen schrijf die de diepte in gaan houd ik het bij deze bij een overzicht van enkele belangrijke nieuwe functies.
In volgende artikelen zal ik bovendien verder inzoomen op een deel van deze functionaliteiten.
Toch op zoek naar een echt lange recensie die erg de diepte in gaat? John Siracusa schreef weer een prachtig artikel voor Ars Technica. Wel in het Engels natuurlijk.
Alternatieven (ook in het Engels) zijn Federico Viticci voor Macstories en Jason Snell voor Macworld.
Wil je vooral weten of ik vind dat je Mountain Lion moet kopen? Dan kan ik ook kort zijn: ja.
Voorbereiden op de installatie van Mountain Lion
Wanneer je besloten hebt Mountain Lion aan te schaffen zul je moeten kiezen of je een schone installatie doet, of een upgrade van je huidige systeem.
Wanneer je twijfelt raad ik aan om de upgrade-route te gaan. Deze is het makkelijkst uit te voeren, bewaart al je instellingen, programma’s en instellingen en is het veiligst.
Bovendien kun je na een upgrade altijd besluiten een schone installatie te doen. Omgekeerd is lastiger.
In een volgend artikel zal ik dieper in gaan op het uitvoeren van een schone installatie. Voor nu ga ik er van uit dat je gewoon een upgrade uitvoert.
Er zijn een paar belangrijke stappen voor het uitvoeren van de upgrade:
- Maak een backup. Echt, alsjeblieft, ik kan dit niet genoeg benadrukken. Maak een backup voor je begint.
- Heb je meerdere Macs in huis? Eén van jou en één van je partner misschien? Upgrade er eerst dan maar één. Wanneer blijkt dat een belangrijk programma niet werkt op Mountain Lion kun je dan altijd nog de andere Mac nemen.
- Over programma’s die niet werken gesproken: bekijk zeker deze tabel voor een overzicht van applicaties die (niet) werken met Mountain Lion. Vergelijk de tabel met jouw favoriete apps, zodat je straks zeker weet dat je belangrijkste applicaties (en leukste spelletjes ;-)) nog werken.
-
Voldoet je Mac aan de minimale systeemeisen? Om Mountain Lion te installeren moet je nu ten minste op Snow Leopard draaien (versie 10.6.8).
De volgende Macs werken officieel met Mountain Lion:
- iMac (vanaf midden 2007)
- MacBook (vanaf laat in 2008 Aluminum)
- MacBook Pro (vanaf laat in 2007)
- Xserve (vanaf 2009)
- MacBook Air (vanaf laat in 2008)
- Mac mini (vanaf laat 2009)
- Mac Pro (vanaf laat 2008)
Wat voor Mac je ook hebt, je hebt minimaal 2GB werkgeheugen nodig. Hoewel je met 2GB misschien liever op Snow Leopard of Lion blijft. 4GB is toch wel het praktisch minimum.
Op de harde schijf (of SSD) waar je Mountain Lion op zet heb je bovendien 8GB vrije ruimte nodig.
- Heb ik al gezegd dat je een backup moet maken? Het is echt heel simpel met Time Machine, dus doe het gewoon.
- Maak je gebruik van FileVault en draai je nog niet op Lion? Schakel FileVault dan uit voor nu. In Lion is FileVault vernieuwd
- Check je schijven even. Open het Schijfhulpprogramma (te vinden in Programma’s, Hulpprogramma’s) en selecteer je schijf aan de linkerkant.
Vervolgens klik je rechtsonder op de knop “Controleer schijf”. Als het nodig is kun je na de controle gebruik maken van “Herstel schijf”, indien er fouten gevonden zijn. - Update je Snow Leopard / Lion installatie voor je begint. Een upgrade kun je het best uitvoeren vanaf een volledig up-to-date systeem.
- Draai je nog Snow Leopard? Houd er dan rekening mee dat PowerPC-programma’s niet langer werken! Jaren geleden is Apple overgestapt van het gebruik van PowerPC processoren naar Intel processoren. Ontwikkelaars moesten toen de programma’s gaan aanpassen, maar Apple heeft nog jaren een overgangsperiode in stand gehouden.
Vanaf Lion werken deze programma’s niet meer. Als je dus verouderde applicaties hebt is het goed om te kijken of er al een update is naar een Intel-versie.
Nieuw in Mountain Lion: Berichtencentrum
Eén van de vernieuwingen in Mountain Lion is het toevoegen van het Berichtencentrum. Gebruikers van iOS op de iPod touch, iPhone en iPad zullen deze misschien herkennen.
Wanneer je op een iOS-apparaat met ten minste versie 5 met je vinger van boven naar beneden veegt komen hier de notificaties tevoorschijn. Gemiste oproepen, emails etc.
Een zelfde principe is nu ook ingebouwd in het Mac besturingssysteem. Deze is op twee verschillende manieren te openen:
- De eerste methode werkt ongeacht het type Mac, muis, etc. wat je hebt. Zolang je Mountain Lion hebt zie je naast het icoontje voor Spotlight (makkelijk zoeken op je Mac) een nieuw icoontje voor het Berichtencentrum toegevoegd. Klik hier op om het centrum vanaf rechts binnen te laten komen op je scherm.
- Wanneer je gebruik maakt van een laptop met trackpad of van de Magic Trackpad van Apple kun je ook gebruik maken van de verschillende bewegingen die gemaakt kunnen worden met meerdere vingers.
Een bekend voorbeeld hier bij is bijvoorbeeld het scrollen met twee vingers op een MacBook.
Wanneer je met twee vingers niet van boven naar beneden gaat, maar vanaf de rechterkant van je trackpad naar links veegt open je het Berichtencentrum.
Let op: het is in dit geval wel belangrijk dat je echt bij de rand van het trackpad begint.
Om het Berichtencentrum weer te sluiten klik je simpelweg op een andere plek op je scherm.
Meldingen in het Berichtencentrum
De meldingen die in het berichtencentrum komen zijn vergelijkbaar met iOS. Je komende afspraken uit je agenda, ontvangen emails, herinneringen en berichten vind je hier allemaal terug.
Deze notificaties komen er natuurlijk niet zo maar. je kunt de notifiaties zien binnen komen. Dit kan gebeuren op twee manieren:
- Stroken: stroken zijn vergelijkbaar met het nieuwe type notificaties op iOS. Er komt even een melding in beeld en deze verbergt zichzelf vervolgens in het Berichtencentrum.
- Meldingen: deze zijn meer vergelijkbaar met de oude methode van push notificaties. Meldingen blijven in beeld staan totdat je ze zelf wegklikt.
Het type notificatie is ook op OS X gemakkelijk in te stellen. Dit kan zelfs gebeuren op Programma-niveau.
Wanneer je het berichtencentrum open hebt klik je rechtsonder op het tandwieltje om de Systeemvoorkeuren te openen. Hier kun je het gewenste type notificatie voor elk programma instellen.
Natuurlijk kan het ook zijn dat je helemaal geen notificaties wilt. Dat is ook prima en knu je ook gewoon instellen.
Heb je even helemaal geen behoefte aan meldingen? Misschien wil je even gefocust werken. Of je hebt een belangrijke presentatie.
Ik zie het nog wel eens gebeuren bij sprekers dat er tijdens zo’n presentatie dan steeds meldingen voorbij komen van de berichtjes die zijn vrouw stuurt via Skype. Dat wil jij natuurlijk voorkomen.
Scroll daarom een klein beetje omhoog in het Berichtencentrum voor de optie om notificaties volledig uit te schakelen.
Ten slotte is er nog de integratie met Twitter en Facebook in het Berichtencentrum.
Momenteel is Twitter het enige sociale netwerk dat officieel ondersteunt wordt. Ondersteuning voor Facebook komt ook, maar zal pas in de herfst plaatsvinden.
Waarschijnlijk valt dit samen met de aankondiging van de nieuwe versie van iOS: iOS 6.
Safari 6
iOS 6. Safari 6. Leuk bruggetje, toch? 🙂
Safari 6 is de nieuwste versie van de internet browser op Mac OS X. Je kunt deze al updaten in Lion, maar hebt dan niet alle nieuwe functionaliteiten ingebouwd.
Wanneer je de upgrade naar Mountain Lion uitvoert krijg je in de nieuwste Safari alle nieuwe updates. Belangrijke vernieuwingen zijn:
- Het laden van webpagina’s gaat sneller in de nieuwe Safari, vanwege de vernieuwde onderliggende technieken in de browser.
- iCloud tabs. Dit wordt vooral interessant vanaf iOS 6, wanneer je ook een iPod touch, iPhone of iPad hebt. Nu kan het leuk zijn als je meerdere Macs hebt.
Wat dit namelijk doet is het automatisch synchroniseren van je open tabs over verschillende apparaten. Dus stel dat je dit artikel nu aan het lezen bent in Safari op je Mac, maar je ziet dat het meer dan 2000 woorden zijn en gaat liever verder op je iPad, kun je zo door. Je iPad weet namelijk al dat je deze website open had staan op je Mac. - De zoekbalk lijkt weg te zijn. Net als in de browser van Google, Chrome, is de zoekbalk gecombineerd met de adresbalk. In deze “omnibar” kun je gelijk zoekopdrachten typen.
Waar je normaal dus “dirk.applecoach.nl” intypt typ je nu gewoon “Apple Coach”, als je de domeinnaam niet meer weet. Je krijgt dan gelijk Google zoekresultaten voor de zoekterm. Bovendien helpt Safari je met suggesties voor zoektermen! - De laadbalk is vernieuwd. Misschien geen grote wijziging, maar het is zo mooi! De achtergrond van de omnibar gaat van donkerblauw naar steeds lichter blauw naar mate de webpagina verder geladen is.
- RSS is niet langer aanwezig in Safari. Over RSS heb ik al vaker geschreven en ook alternatieven voor Safari geboden: Reeder en NetNewsWire) zijn nog steeds grote spelers in deze markt.
- Leeslijst offline. Ik mag dan zelf fan zijn van Instapaper, de leeslijst is ook een mooi product. En nu met een belangrijke toevoeging: hele webpagina’s worden opgeslagen, niet alleen de link.
Dit betekent dat je nu ook offline kunt lezen. Wanneer jij dus lekker van de zon aan het genieten bent op een strand ergens in de wereld, kun je gewon rustig dit artikel lezen. Zonder internet.
Dit zijn slechts enkele van de vernieuwingen in Safari. Wat mij betreft ook een paar van de belangrijkste.
Berichten
De applicatie iChat, om gezellig te kletsen met je vrienden via AIM of Jabber, is niet langer ingebouwd in Mac OS X. Het is vervangen door een nieuwe programma: berichten.
En hoewel alle verandering natuurlijk eng is, is dit echt iets om blij mee te zijn. Er is één belangrijke eigenschap van dit programma wat ik even uit wil lichten: iMessage.
Het is voortaan mogelijk om vanaf je mac iMessage-berichten te sturen naar gebruikers van een iPod touch, iPhone of iPad. Of natuurlijk andere gebruikers met de Berichten-app op hun Mac.
Zo kan je vriendin je een SMS sturen om te vragen of je mee gaat naar Ice Age 4 en heb jij de gelegenheid om dat lekker vanaf je Mac te beantwoorden.
Ik gebruik het al een tijdje en echt… heel erg handig!
Beveiliging
De beveiliging is ook sterk verbeterd in het nieuwe besturingssysteem.
Het belangrijkste punt hier is het toevoegen van “GateKeeper”.
Je hebt na het downloaden van een applicatie vast wel eens gezien dat je de vraag kreeg of je zeker wist dat je de applicatie wilde openen.
Dit systeem gebruikt GateKeeper nu ook. GateKeeper kent hier in drie verschillende modi:
- Alleen applicaties uit de Mac App Store toestaan
- Applicaties uit de Mac App Store en “bekende ontwikkelaars” toestaan
- Applicaties uit alle bronnen toestaan
In het eerste geval worden alleen programma’s die je via de Mac App Store download toegestaan. In dit geval ben je wel het meest verzekerd van de veiligheid van je Mac.
Via de tweede methode (die standaard aan staat in Mountain Lion) kun je programma’s uit de Mac App Store en van “bekende ontwikkelaars” installeren.
Een bekende ontwikkelaar wil zeggen dat de ontwikkelaar bekend is bij Apple (geregistreerd) en een persoonlijk certificaat gekoppeld heeft aan het programma.
Omdat hier een soort watermerk in zit heeft Mountain Lion het gelijk door als er iets gewijzigd is in de applicatie sinds deze gebouwd is door de ontwikkelaar. Als er dus een virus ingeslipt zou worden weet Mountain Lion dit gelijk!
Als de ontwikkelaar zelfs iets gemeens heeft gedaan met de applicatie, en Apple ontdekt dit, kunnen applicaties die door deze ontwikkelaar gebouwd zijn niet meer gestart worden. Zo blijf je dus ook redelijk veilig.
Je kunt de beveiliging gemakkelijk omzeilen door rechts te klikken en dan “Open” te kiezen.
Bovendien kun je zelf kiezen in welke modus Gatekeeper moet draaien. Dit doe je in de Systeemvoorkeuren doen door bij “Beveiliging en privacy” op het tabblad “Algemeen” een optie te selecteren onder “Sta programma’s toe die gedownload zijn vanuit:”.
Als je hier niets kunt selecteren klik je eerst linksonder op het slotje en voer je je wachtwoord in om wijzigingen te mogen maken.
Al met al is het meer zelfbescherming (een waarschuwing als je probeert iets te openen wat niet zo slim is) dan dat het een echte beveiliging is tegen iemand die iets kwaads wil.
Het blijft dus een goed idee om te voorkomen dat andere mensen aan je Mac komen, als je denkt dat ze niet altijd goede bedoelingen hebben. 😉
Mountain Lion kopen? Ja!
Tot zover enkele van de eigenschappen van Mountain Lion die ik vandaag wilde bespreken. De komende weken zal ik waarschijnlijk nog wat andere nieuwe toepassingen uitlichten.
Tot die tijd: als je het nog niet gedaan hebt, even Mountain Lion installeren.