WWDC 2014: Wat er gaat gebeuren dit jaar
Afgelopen maandag was het weer zo ver: de jaarlijkse conferentie, speciaal voor Apple ontwikkelaars werd gegeven in San Francisco, Californië: WWDC 2014.
Hoewel dit oorspronkelijk echt bedoelt is voor ontwikkelaars, is het voor "normale" Apple-gebruikers vaak ook een interessant evenement. De grote presentatie op dinsdag (dit jaar op maandag) kondigt soms nieuwe Macs (zo kregen we vorig jaar voor het eerst de nieuwe Mac Pro te zien) of bijvoorbeeld een nieuw iPhone-model (zoals in 2010, met de iPhone 4).
Wat is WWDC?
WWDC is eigenlijk een afkorting, het staat voor Worldwide Developers Conference. Deze conferentie duurt een aantal dagen, maar de meeste sessies zijn alleen beschikbaar voor geregistreerde ontwikkelaars.
Bovendien zijn deze vaak ook alleen interessant voor ontwikkelaars, omdat ze erg diep op de techniek in gaan. Wat die ontwikkelaars er vervolgens mee doen kan natuurlijk wel weer interessant zijn… 😉
Zoals gezegd is er op de eerste dag ook altijd de grote "keynote", een presentatie van anderhalf tot twee uur waarin de belangrijkste aankondigingen gedaan worden. Deze presentatie wordt voor een deel gedaan door de CEO (tot enkele jaren geleden Steve Jobs, nu Tim Cook), aangevuld met andere VPs (Craig Federighi is vaak te zien) en soms enkele mensen van derde partijen voor een demo.
De keynote was ook dit jaar weer erg interessant, hoewel er geen hardware-aankondigingen gedaan zijn. Naar verwachting gebeurt dit op een apart evenement, waarschijnlijk in september.
De cijfers van dit jaar
Het begint altijd met de cijfers, dus laat ik dat hier ook even doen. Dit was alweer de 25e keer, met de eerste keer in 1993. Toen nog over System 7 (een voorloper van het huidige OS X) met zo’n 1.500 ontwikkelaars.
Dit jaar zaten er sowieso 5.000 ontwikkelaars, en ook nog eens 200 studenten die via een speciale studentenbeurs aanwezig konden zijn. 70% van deze mensen (die uit maar liefst 69 landen naar SF gevlogen waren), waren dit jaar voor de eerste keer aanwezig. Omdat er loting plaats vindt voor de verkoop van tickets (er is onder de 9 miljoen geregistreerde ontwikkelaars veel meer vraag, dan de slechts 5.000 beschikbare plaatsen), zijn er nu vragen of mensen die niet eerder waren geweest misschien een lichte voorkeur hebben gekregen door een weging in het loting-systeem.
De jongste aanwezige ontwikkelaar was overigens slechts 13 jaar. Voor hem moet het zeker bijzonder geweest zijn om zo’n speciale presentatie te kunnen bijwonen.
De cijfers voor de Mac
Vervolgens kregen we wat cijfers over de Mac, en die zien er goed uit. Waar de hele PC industrie een daling van 5% doormaakt, wist de Mac juist te groeien met 12%. In totaal zijn er zelfs meer dan 80 miljoen Macs die draaien in verschillende huizen en kantoren.
Meer dan 40 miljoen hier van (zo’n 51%) draaien bovendien op de laatste versie van OS X, 10.9 Mavericks. Maar goed dat de Mac Superhelden cursus op tijd was bijgewerkt dus. En voor mij ook een reden om gewoon altijd het laatste besturingssysteem aan te houden in artikelen.
Overigens is deze 51% wel erg bijzonder, het is nog nooit voorgekomen dat een nieuw besturingssysteem zo snel werd opgepakt door mensen. Ter vergelijking bijvoorbeeld: Windows 8 (een jaar ouder dan Mavericks, en het nieuwste besturingssysteem van Microsoft) draait op 14% van de Windows PCs.
OS X Yosemite: een kort overzicht van de wijzigingen
Tot zo ver de cijfers van OS X. Tijd om te zien wat er nieuw is. In dit artikel ga ik het kort belichten, in een volgende editie gaan we er dieper op in.
Om te beginnen heeft deze versie weer een nieuwe codenaam gekregen. Waren we tot en met 10.8 nog grote katten kregen (Panther, Tiger, Leopard, Lion etc.), zijn we sinds de laatste stabiele versie (10.9, Mavericks) over op plaatsen in Californië.
De codenaam van 10.10 is Yosemite. Wen er maar vast aan om dat te typen, want je zult het vast af en toe moeten doen als je iemand om advies vraagt. 😉
- Visuele wijzigingen in OS X Yosemite: deze versie komt met een nieuwe interface die gelijk wat meer op iOS 7 lijkt. Na er een paar dagen mee gewerkt te hebben vind ik het best prettig.
- Samenwerking tussen iOS en Mac: hier kan (en ga ik misschien) een heel eigen artikel aan besteden. De samenwerking tussen iOS en OS X is in deze editie extreem verbeterd.
- Het is nu bijvoorbeeld mogelijk om een email te gaan typen op je iPhone, en deze over te nemen op je Mac wanneer je in de buurt komt. Deze techniek noemt Apple zelf Handoff.
- Een andere verbetering op dit vlak is iCloud Drive waarmee iCloud als een "gewone map" in de Finder beschikbaar is.
- En dan is er nog AirDrop tussen iOS en OS X om bestanden direct te delen tussen je iOS-apparaat (iPod touch, iPhone of iPad) en Mac, wanneer ze op hetzelfde WiFi-netwerk zitten. Een stuk beter dan bestanden naar jezelf moeten mailen!
- Vernieuwd berichtencentrum: het berichtencentrum is op verschillende manieren vernieuwd. Natuurlijk is er een nieuw design, maar net als op iOS vind je nu ook een "Vandaag"-scherm. Hier kun je zelfs eigen widgets plaatsen, zoals het weer en een klok. Dit, gecombineerd met een paar andere hints van Apple, wijst er op dat het Dashboard gaat verdwijnen.
- Nieuwe Spotlight-functie: ook Spotlight is voor het eerst helemaal vernieuwd. Het lijkt op het eerste zicht nu meer op een app als Alfred, hoewel daar toch nog wel wat verschillen zijn.
Er zijn nog veel meer wijzigingen, en ik zal nog veel dieper in gaan op bovenstaand lijstje. Dit zijn alvast een paar van de grote dingen in OS X Yosemite.
iOS 8: een kort overzicht van de wijzigingen
Naast een nieuwe OS X is er natuurlijk ook een nieuwe versie van iOS aangekondigd. Na iOS 7 is er nu… *drumroll* … iOS 8.
Ook deze versie komt met gigantisch veel wijzigingen en verbeteringen. Ook weer veel te veel om hier in één keer op te noemen, dus even een paar interessante uitlichten:
-
Interactieve notificaties: een kleine, maar interessante, wijziging in notificaties die je krijgt op iOS is dat deze nu interactief kunnen zijn. Komt er bijvoorbeeld een melding van een berichtje binnen, kun je hier direct op reageren. Zo hoef je niet eerst naar de Berichten-app te gaan; scheelt weer!
-
Uitgebreide versie Spotlight: Spotlight doorzoekt nu niet alleen je geïnstalleerde apps, maar ook apps in de App Store. Hetzelfde met muziek: dit doorzoekt nu ook de iTunes Store. Andere toevoegingen zijn bijvoorbeeld, news, restaurants en interessante locaties in je omgeving.
-
Alternatieve toetsenborden: vanaf iOS 8 zal het mogelijk zijn om alternatieve toetsenborden te installeren. Hoewel hier nog een paar haken en ogen aan lijken te zitten, betekent dit dat je straks bijvoorbeeld SwiftKey of Fleksy als toetsenbord kunt gebruiken.
-
HealthKit: HealthKit was niet echt onverwacht, hoewel er veel verschillende geruchten over de implementatie waren. Het is voor nu vooral één plek waar alle apps data heen kunnen schrijven, zodat je een totaal-overzicht van je gezondheid kunt krijgen. Bijvoorbeeld door een app die je hartslag meet en een andere die je ogen test te combineren in één overzicht. Er is ook al één meegeleverde app van Apple zelf: Health.
-
Familie-opties: het is straks mogelijk om een gezin – van maximaal zes leden – aan te maken voor je Apple ID. Zolang ze dezelfde credit card gebruiken, kunnen verschillende Apple IDs nu aankopen in de App Store en iTunes Store delen. Dat betekent dat je allebei je eigen Apple ID kunt hebben, en toch een app maar één keer hoeft te downloaden. (Dit was in zekere mate al mogelijk op iOS, maar is nu beter geïmplementeerd.) Bovendien zijn er speciale opties voor kinderen toegevoegd.
-
Siri: we hoopte natuurlijk op een Nederlandse variant van Siri. Helaas… Nog niet het geval. We krijgen al wel Nederlandse dictatie, wat een stap in de goede richting is, maar niet betekent dat we in 8.1 al een Nederlandse Siri hebben. Verbeteringen die in Siri vinden zijn onder andere integratie met Shazam voor het herkennen van muziek, verbeterde weer-data en betere kaarten.
-
Uitbreidingen: dit is een heel artikel op zichzelf waard. In het kort gaat dit het mogelijk maken om data veel meer te delen tussen apps, zonder dat dit ten koste gaat van veiligheid.
Een voorbeeld dat tijdens de presentatie gegeven werd, was het vertalen van een webpagina met Bing door de app vanuit Safari aan te roepen, zonder van app te switchen. In één van de volgende artikelen volgt een uitgebreidere uitleg en redenen waarom dit zo gigantisch tof is.
Nog meer informatie over WWDC 2014
Volgende keer ga ik dieper in op de wijzigingen. Reken er op dat we de komende paar weken nog heel veel gaan leren over de nieuwe versies van iOS en OS X.
Je kunt ze op dit moment nog niet draaien als je geen Apple ontwikkelaar bent, hoewel je je Mac wel kunt aanmelden voor het beta-programma wanneer je Yosemite al wil testen. Je kunt dan al vroege toegang krijgen, waardoor je dit al eerder kunt testen. Houd er wel rekening mee dat het een test-versie is, en (veel) dingen misschien nog niet werken. (Een persoonlijk voorbeeld: wanneer je een Microsoft toetsenbord of muis gebruikt, gaat je muis elke paar seconden naar de linkerbovenhoek. Mijn geliefde Microsoft Sculpt ligt nu dus aan de kant.)
En als je niet kunt wachten tot de volgende artikelen, kun je natuurlijk zelf ook al de hele presentatie kijken. Hij is op YouTube te vinden.