iPad Pro aangekondigd door Apple
De geruchten waren er al een tijdje: er zou een iPad Pro komen. En nu is het dan (eindelijk?) zo ver: de iPad Pro is aangekondigd. Aangekondigd, ja. Nog niet verkrijgbaar helaas.
Dat zal pas gaan gebeuren in november. Maar dat geeft je even de kans om te leren of de iPad Pro iets voor jou is, of dat je toch beter af bent met een iPad Air of een iPad Mini. (Of een Mac, wat ook een serieuze concurrent lijkt in het geval van de iPad Pro.)
Wat is de iPad Pro?
De iPad Pro is het nieuwste model in Apple’s iPad lijn. Waar we dit jaar geen nieuwe iPad Air gekregen hebben (dat zou de iPad Air 3 geweest zijn), kregen we wel een korte update over een nieuwe iPad Mini (de iPad Mini 4, die vergelijkbaar is met de iPad Air 2, mara dan kleiner) en deze: de iPad Pro.
De iPad Pro is een grotere, snellere versie van de iPads die we tot nu toe gezien hebben. Nog wel in de gebruikelijke kleuren (goud, spacegrijs en zilver), maar met heel wat meer rekenkracht er in gestopt. Dus, wat is er nieuw?
Het scherm van de iPad Pro
Dat het scherm op deze iPad Pro groter is dan op de iPad Air is waarschijnlijk het eerste wat opvalt. Het is ook moeilijk te missen wanneer je ze naast elkaar legt: de iPad Air-modellen zijn 9,7" diagonaal, terwijl de iPad Pro maar liefst 12,9" telt. Een behoorlijk verschil: 78%.
Misschien had je het al bedacht (als je de afmetingen van verschillende iPads uit je hoofd kent, omdat je een extreme Apple fan bent bijvoorbeeld ;)): de helt van de breedte van de iPad Pro is hetzelfde als de hele hoogte van de iPad Air 2. Waarom dit relevant is zal ik zo uitleggen.
De resolutie op het scherm is 2732×2048 , wat het maar liefst 5,6 miljoen pixels geeft. De korte zijde heeft hiermee bovendien net zo veel pixels als de lange zijde van een iPad mini!
Deze resolutie maakt het ook gelijk het hoogste resolutie Retina-scherm tot nu toe. Zelfs hoger dan de resolutie van de 15" MacBook Pro met Retina-scherm.
Om die resolutie in perspectief te zetten: het aantal pixels in de breedte van de iPad Pro is gelijk aan het aantal pixels in de hoogte op de iPad Air en iPad Air 2.
Dit betekent dan ook dat je twee iPad Air apps naast elkaar kunt zetten op de iPad Pro, wanneer je deze in landschapsmode houdt. Ze worden dan wel iets smaller, omdat de breedte van de Pro niet dubbel de hoogte van de de Air is.
Een laatste voordeel van dit grote scherm: het software-toetsenbord laat nu bijna een volledig toetsenbord zien, met numerieke rij en al.
Gewicht van de iPad Pro
Het grotere scherm betekent helaas ook dat de iPad wat zwaarder en dikker moet zijn dan zijn bijvoorbeeld de iPad Air 2.
De dikte voor de iPad Pro is 6.1mm (in plaats van 6.9mm) en het gewicht zit bij dit model op ongeveer 710 gram, terwijl de Air slechts 440 gram weegt. Dit gewicht is ongeveer gelijk aan de eerste iPad, die een stuk zwaarder aanvoelt dan deze nieuwe Pro.
Toch lijkt de iPad misschien erg zwaar op papier, maar vergeet niet dat dit verdeeld wordt over een groot oppervlak. Daardoor is de iPad Pro nog steeds goed te gebruiken met één hand.
De rekenkracht van de iPad Pro: A9X chip
De iPad Pro komt ook met een nieuwe processor: de A9X. Deze is veel sneller dan de processoren die we tot nu toe gezien hebben (1.8x sneller dan de voorganger) en zelfs sneller dan 80% van de laptops die verkocht zijn in de afgelopen twaalf maanden.
Eerlijk is eerlijk: dan hebben we het waarschijnlijk voornamelijk over Windows laptops van € 200,- en niet over MacBook Pro’s en MacBook Airs. Maar toch… De iPad Pro met A9X brengt de CPU echt naar "desktop"-niveau.
Op grafisch gebiede gaat dit nog verder: daar verslaan ze 90% van de laptops!
Voor wie is de iPad Pro?
Apple heeft het niet expliciet benoemd, maar de iPad Pro lijkt gefocust op mensen die de iPad willen gebruiken voor serieus werk; mogelijk zelfs als vervanger voor de Mac.
Zowel qua prijs (waar we het zo over gaan hebben), als formaat en accessoires lijkt het er op dat de concurrentie van de iPad Pro meer bestaat uit laptops dan andere tablets. Met uitzondering van de Microsoft Surface wellicht, hoewel die markt niet erg groot lijkt te zijn.
Als je je afvraagt of deze iPad voor jou is, is het dus goed om jezelf een paar vragen te stellen:
- Teken je graag (en veel) op je iPad?
- Gebruik je je iPad vooral om te lezen, of meer om te schrijven?
- Vind je het belangrijk dat je iPad zo min mogelijk weegt in je tas?
- Heb je ~€800 over voor een basismodel iPad?
Wat kost de iPad Pro?
Hoewel de iPad Pro nu nog niet verkrijgbaar is (dit gebeurt pas in november), weten we al wel prijzen: het basismodel kost in de VS straks $799 voor het 32GB-model met WiFi, $949 voor het 128GB-model en $1079 voor het 128GB-model met WiFi en 4G.
Wil je een 32GB-model met 4G? Helaas, alleen het 128GB-model biedt dit aan. Tethering via je iPhone of een draadloze router (zoals ik jaren geleden aanraadde in mijn iPad koopadvies) is natuurlijk altijd een optie.
Accessoires voor de iPad Pro
Naast een paar nieuwe accessoires voor bescherming (Smart Covers en silliconen hoesjes), die we sowieso verwacht hadden bij een nieuwe iPad, komt Apple ook met twee accessoires aan die misschien wat meer onverwacht zijn: een toetsenbord en een … stylus?
Smart Keyboard : een speciaal toetsenbord voor de iPad Pro
Volg je Apple al wat langer? Dan ken je het iPad Keyboard Dock misschien nog, hoewel dat inmiddels zo’n 5 jaar terug is. Dit was het bekende Apple toetsenbord, met daarop een 30-pins connector. Hier kon je de iPad op vastzetten, zodat het toetsenbord verbonden was met de iPad.
Een ideale manier om een extern toetsenbord te gebruiken met de iPad. Of zo leek het toch, want in de praktijk lijkt het nooit een succes geworden te zijn. Voor de introductie van de nieuwe lightning-connector was dit dan ook al verdwenen.
Nu komen ze echter met het Smart Keyboard: een soort combinatie van de bekende Smart Cover met een toetsenbord. Je verbindt het toetsenbord aan de iPad Pro via de speciale Smart Connector (nieuw op de iPad Pro) en je hebt dus geen gedoe met Bluetooth. Ook opladen is niet nodig, omdat het direct werkt met de iPad Pro zelf.
Het geheel ziet er een beetje uit als een erg grote Smart Cover, en door het in verschillende opstellingen te kunnen vouwen zou je het hele toetsenbord zelfs kunnen verbergen. Doe je dit niet, heb je gewoon een handig extern toetsenbord bij de hand. Ideaal als je graag langere teksten op je iPad typt. (Zoals ik dit artikel momenteel op een iPad schrijf bijvoorbeeld. Weliswaar zonder iPad Pro toetsenbord, maar met een ander stukje hardware waar ik binnenkort over zal vertellen.)
Apple is overigens niet de enige met een toetsenbord speciaal voor deze iPad Pro. Ook Logitech (een bekend merk voor allerlei invoerapparaten, zoals toetsenborden, muizen en trackballs) heeft de kans gekregen een toetsenbord te maken wat hier op aansluit.
De Logitech CREATE verschijnt in november en vorm een interessant alternatief. Gemaakt van plastic, maar bekleed met textiel, kun je het veilig gebruiken wanneer je in een café zit te werken met je iPad. Gaat er per ongeluk koffie over heen? Het textiele omhulsel zal dat opvangen.
Het Smart Keyboard zal $169 gaan kosten.
Apple Pencil: iPad Pro stylus
Naast een nieuw toetsenbord-accessoire introduceert Apple met de iPad Pro ook de Apple Pencil (of Pencil, als je wilt): een stylus voor de iPad Pro.
Nu weet je misschien dat Steve Jobs ooit de woorden "If you see a stylus, they blew it" sprak. Dit betekent echter niet dat deze iPad Pro, of de Apple Pencil, geen succes zullen worden.
Stylus is hier misschien zelfs het verkeerde woord. Je kunt nog steeds prima werken met je vingers op het scherm, de stylus is niet nodig — ook niet voor de iPad Pro. Het is een optioneel accessoire (wat ook los verkocht wordt, voor $ 99) wat je vooral gaat helpen wanneer je tekent op je iPad Pro.
Gebruik je regelmatig apps als Paper, of wil je aan de slag met het (voor de iPad nieuwe) AutoCAD? Dan is dit waarschijnlijk iets wat je er bij wilt kopen. Ook wanneer je veel fotobewerking doet op je iPad kan het interessant zijn om bijna specifieke pixels aan te kunnen raken.
Uiteraard kun je de Apple Pencil ook combineren met het werken met je vingers. Je zou bijvoorbeeld een element kunnen draaien met je linkerhand, terwijl je met je rechterhand een lijn trekt met de pencil.
De iPad Pro merkt overigens wel dat je de stylus bent gaan gebruiken. Op dit moment scant het 240 keer per seconde voor invoer, waardoor er praktisch geen vertraging zit tussen het gebruik en het effect.
Door de Apple Pencil in verschillende hoeken te houden, de druk te veranderen of er gewoon volledig anders mee te gaan zitten bepaal je zelf hoe de lijnen er uit komen. Het is daarom erg vergelijkbaar met een fysiek potlood, wat je op een stuk papier zou gebruiken. Maar dan met de voordelen van een digitale oppervlakte natuurlijk
De "dop" van de Apple Pencil is eenvoudig te verwijderen, waarna je de Pencil kunt opladen. 15 seconden opladen levert je 30 minuten gebruik op, zodat je nooit zonder hoeft te zitten.
Is de Apple Pencil helemaal opgeladen? Dan gaat deze maar liefst 12 uur mee, meer dan genoeg voor de gemiddelde werkdag.