Software updates: OS X 10.11.4 en iOS 9.3
Afgelopen maandag (21 maart 2016) is Apple weer uitgekomen met een serie vernieuwingen en verbeteringen. Deze kunnen we handig opdelen in twee stukken: de nieuwe hardware (waar ik het volgende week over wil hebben) en de nieuwe software.
Hoewel de nieuwe hardware altijd leuk is om naar te kijken, ben ik ook altijd erg geïnteresseerd in de nieuwe software. Dit zijn vaak dingen waarvoor je niet eerst een nieuwe iPhone, iPad of Mac moet gaan kopen maar gelijk mee aan de slag kunt!
Bij dit evenement waren de aankondigingen op software-gebied niet heel eg groot, maar toch zaten er een paar interessante dingen bij. We bekijken ze hier zowel voor de Mac (OS X) als voor de iPhone en iPad (iOS).
OS X 10.11.4
De Mac kreeg niet echt aandacht tijdens het event, maar toch is ook OS X 10.11.4 uit gekomen: een update voor het systeem wat op de Mac draait.
Vorige week had ik het over Live Photos, in verband met Live GIF, en noemde ik ook de ondersteuning op de Mac die op dat moment nog niet optimaal was. In OS X 10.11.4 is dit verbeterd, en het is nu ook mogelijk om bijvoorbeeld Live Photos te bekijken in de Berichten app (wanneer je een Live Photo via iMessage krijgt) en natuurlijk in de relatief nieuwe app Foto’s.
Het grootste nieuws komt echter voor de app Notities. Deze was al veel mooier geworden in El Capitan, en heeft nu met 10.11.4 nog enkele extra nieuwe functionaliteiten gekregen.
Zo is het nu mogelijk om specifieke notities te beveiligen met een wachtwoord (houd er wel rekening mee dat de eerste zin / titel altijd getoond wordt, zodat je de notitie kunt terugvinden; zet daar dus geen privacy-gevoelige informatie!) en om notities te importeren.
Je kunt notities importeren vanaf simpele tekstbestanden en zelfs systemen als Evernote.
Ten slotte is (eindelijk 😉) mogelijk om boeken via iBooks te synchroniseren met iCloud. Het kan natuurlijk goed dat je een boek download op je Mac, maar deze wilt lezen op je iPad. Dit hoor ik bijvoorbeeld regelmatig van mensen die Overstappen van PC Naar Mac of HELP! Mijn Mac is Langzaam gekocht hebben. Natuurlijk help ik graag, maar het was altijd wel wat extra gedoe voor de lezer — iets wat ik natuurlijk niet wil.
Deze nieuwe functionaliteit maakt dat een stuk makkelijker, omdat je nu een boek kunt toevoegen aan iBooks op de Mac en het vervolgens ook terug vindt in iBooks op de iPad.
iOS 9.3
We zijn van Apple gewend dat grote nieuwe functionaliteiten pas in grote versies komen. De testversies van iOS 9.3 lieten mij al snel zien dat dat hier anders zou zijn. Met functionaliteit als Night Shift is dit meer dan gewoon een kleine update waarin een paar vervelende fouten zijn opgelost.
Waar ik me eigenlijk had voorgenomen om alleen op mijn test-iPad even de nieuwe versies te installeren, draaide ik ook al snel op mijn iPhone 6S Plus en iPad Pro met de 9.3-beta; ik kon gewoon na een dag al niet meer zonder Night Shift.
Night Shift
Blauw licht zorgt dat je minder goed kunt slapen, hebben we geleerd in het artikel over f.lux (voor de Mac).
Daarom is er in iOS 9.3 nu de optie Night Shift, die een vergelijkbare functionaliteit naar de iPhone brengt. Door de kleuren warmer te maken (iets geler), is het rustiger aan je ogen en zul je beter kunnen slapen als je ’s avonds nog even hebt gelezen op je iPad.
(Night Shift is helaas niet te gebruiken op de iPhone 4S en iPhone 5, maar wel op alle iPhones vanaf de iPhone 5s. Hetzelfde geldt voor iPads ouder dan de iPad Air (iPad, iPad 2, iPad 3, iPad 4 en de originele iPad mini), omdat deze ook geen 64-bit processor hebben.)
iBooks
Zoals aangegeven in het deel over OS X 10.11.4, is het nu mogelijk om iBooks te synchroniseren via iCloud. Zo heb je snelle toegang tot de boeken die je op je Mac download, maar vervolgens op je iPad wilt lezen.
En omgekeerd natuurlijk ook: heb je op je iPad wat aantekeningen gemaakt, en wil je hier mee aan de slag op de Mac? Geen probleem!
Notities
Net als de OS X-variant op de Mac, kreeg Notities voor iOS ook een serieuze upgrade met iOS 9. 9.3 zet die trend voort, en ook in iOS zien we de optie om notities nu te beveiligen met een wachtwoord. Natuurlijk kun je ook je vingerafdruk gebruiken, want de optie om Touch ID te gebruiken naast een wachtwoord wordt ook getoond.
Let ook op iOS goed op dat titels wel getoond worden! Zo kun je je notitie terugvinden, maar het betekent ook dat je de eerste regel wilt reserveren voor een korte omschrijving en er nooit persoonlijke informatie plaatst.
Een andere interessante functionaliteit is het omzetten van plaatjes naar een klein formaat. Ik heb soms notities met veel afbeeldingen (meestal screenshots gemend met tekst-instructies) en dan kan het handig zijn om de afbeeldingen even kleiner weer te geven. Je doet dit door je vinger op de afbeelding te houden en dan te kiezen voor de optie Verklein alle.
Toch liever grote afbeeldingen om weer details te kunnen zien? Houd je vinger weer op een afbeelding en maak alle afbeeldingen weer groot via Vergroot alle.
Ten slotte is het nu mogelijk om zelf aan te geven hoe notities gesorteerd moeten worden. Waar ik dit zou verwachten in de app, zodat je makkelijk kunt wisselen, is dit helaas verstopt in de app Instellingen onder Notities.
Je keuzes hier zijn:
- Datum laatst bewerkt
- Datum aangemaakt
- Titel van de notitie
Kleine verbeteringen in iOS 9.3
Naast de grote verbeteringen, ook nog een paar kleine dingen in iOS 9.3 die wellicht noemenswaardig zijn:
-
Ondersteuning voor meerdere Apple Watches. Heb je een Apple Watch Sport vor tijdens het sporten, een Apple Watch voor dagelijks gebruik en een Apple Watch Edition voor speciale gelegenheden?
Je kunt ze nu allemaal koppelen aan je iPhone met de mogelijkheid om automatisch te wisselen naar de relevante Apple Watch.
-
3D Touch ondersteuning op Instellingen, App Store, Rekenmachine,s Kompas en iTunes Store
-
Betere ondersteuning voor externe toetsenborden. Zo kun je nu met de cursor-toetsen navigeren in Spotlight-resultaten. Spotlight openen met het toetsenbord (via cmd (⌘) + spatie (␣)) was al eerder mogelijk.
-
CarPlay is verbeterd. Als je een auto hebt met CarPlay-ondersteuning is elke verbetering in CarPlay natuurlijk mooi meegenomen!
-
In de Health app, waarin je verschillende statistieken over je gezondheid bij kunt houden, worden per categorie nu apps aangeraden. Bij je loopafstand vind je bijvoorbeeld apps als Runkeeper en Runtastic.
-
Wanneer je een foto gaat verwijderen uit een album vraagt de Foto’s app nu of je de foto alleen uit het album wilt halen, of volledig van je iPhone / iPad wilt verwijderen. Dit geeft je niet alleen een keuze, maar haalt ook veel verwarring weg.
-
Je kunt nu verder navigeren naar een pagina wanneer er een zogenoemde JavaScript "alert" wordt getoond in Safari (klik hier om zo’n alert in actie te zien).
Ze zijn nu ook duidelijk anders vormgegeven dan meldingen van iOS zelf, waardoor er minder verwarring zal zijn wanneer ze misbruikt worden om mensen te overtuigen dat er een virus op de iphone of iPad geïnstalleerd is.
watchOS 2.2
De Apple Watch heeft niet alleen 26 nieuwe sportbandjes en een prijsverlaging van € 50,- gekregen (voor de Apple Watch Sport ten minste, hoewel dit nog niet bij alle winkels doorgevoerd lijkt te zijn op dit moment), ook de software is vernieuwd. watchOS 2.2 brengt niet zo veel nieuws als iOS 9.3, maar een paar dingen zijn toch wel het vermelden waard.
Om te beginnen is de kaarten app sterk verbeterd. Deze geeft nu een knop om direct naar huis te navigeren — waar je ook bent, je kunt met je Apple Watch om altijd snel naar huis!
Ben je al thuis, en is het tijd om naar je werk te gaan? Die knop zit er ook op, en laat je direct de route naar je kantoor zien.
Vandaag geen werk? Dan navigeer je via de "Dichtbij"-optie makkelijk naar het dichtstbijzijnde restaurant, café of warenhuis.
De snelle blik (glance) voor de Kaarten app is ook vernieuwd, en geeft je ook o.a. de optie om snel naar huis te gaan.
Een andere verbetering in watchOS 2.2 klinkt bekend vanuit het iOS stukje: je kunt nu meerdere Apple Watches koppelen aan één iPhone.
tvOS 9.2
Ten slotte is er een update voor tvOS, wat draait op de nieuwste generatie Apple TVs.
Dit brengt de volgende verbeteringen:
-
Ondersteuning voor Bluetooth toetsenborden. Zo vind je je favoriete serie nog veel sneller!
-
Siri is verbeterd en dictatie is toegevoegd.
… Helaas is dat echter nog niet het geval op de Nederlandse editie, waar Siri nog steeds ontbreekt;
-
Apps kunnen georganiseerd worden in mappen, om ook op je TV het overzicht te bewaren;
-
Je Apple TV kan nu toegang krijgen tot de iCloud-Fotobibliotheek. Gebruik je deze functionaliteit van Foto’s? Dan heb je voortaan ook op je TV al je foto’s bij de hand, om ze samen op de bank te bekijken;
-
Live Photos worden voortaan ondersteund;
-
Wisselen tussen apps is verbeterd op de Apple TV.