iMessage: berichten op je iPhone, iPad, iPod touch en Mac!
In 2011 kondigde Apple iOS 5 aan. Eén van de nieuwe onderdelen hier van was ook iMessage. Dit is Apple’s alternatief voor SMS en diensten als WhatsApp.
Het voordeel dat er gelijk uitspringt ten opzichte van SMS is natuurlijk dat het gratis is. En in tegenstelling tot WhatsApp heb je ook geen betaalde app nodig. Maar er is meer…
Wat is iMessage?
iMessage is eigenlijk een protocol, net als SMS bijvoorbeeld is. Het is ingebouwd in de Berichten-app (vanaf iOS 5) en zo goed geïntegreerd dat veel mensen niet eens door hebben dat ze het gebruiken in plaats van SMS.
De manier om te herkennen of je iMessage of SMS gebruikt is simpelweg de kleur: blauwe berichtjes zijn iMessage en groene berichtjes zijn SMS.
Een andere manier om het te herkennen is aan het einde van de maand, op je rekening: een iMessage kost je namelijk niets uit je SMS-tegoed! iMessage maakt gebruik van je internet-verbinding, niet van je SMS-bundel. Je kunt dus, voor zover je data-limiet dat toestaat, onbeperkt SMS-en zonder extra kosten. (En qua datalimiet… Zelfs op de laagste abonnementen heb je vaak wel 100MB. Dit komt neer op meer dan 15.000 iMessages schat ik zo. ;))
Hoe werkt iMessage?
Om iMessage te kunnen gebruiken op je iPhone moet je dit eerst aanzetten. Je doet dit door naar de Instellingen app te gaan en dan naar “Berichten” te gaan. Zet hier het schuifje bij “iMessage” aan.
Je kunt hier ook aangeven dat je leesbevestigingen wilt versturen en de optie om automatisch een SMS te sturen wanneer iMessage niet werkt. Dit is handig om te zorgen dat je bericht toch aankomt, als je bijvoorbeeld even geen internet hebt.
Bij “Sturen en ontvangen” kun je aangeven op welke manieren je bereikbaar wilt zijn. Hier kun je dus ook e-mailadressen toevoegen, wat handig is als je iMessage ook gebruikt op een ander apparaat dan je iPhone.
Alle berichten die je dan stuurt naar contacten die ook een iPhone hebben (en iMessage hebben aangezet) zijn nu via iMessage en kosten je dus geen SMS-tegoed. Je kunt van te voren al zien of het een SMS of een iMessage wordt, omdat de Verzend-knop respectievelijk groen of blauw is.
Maar er is meer: je kunt ook je e-mailadres (je Apple ID) gebruiken voor iMessage! En dat opent nieuwe mogelijkheden…
iMessage op verschillende apparaten: iPod touch, iPhone, iPad en Mac
Je iPod touch, iPad en Mac hebben waarschijnlijk geen eigen telefoonnummer. Wel kun je een e-mailadres instellen voor de Berichten-apps op al deze platformen, om te zorgen dat je ook hier iMessages kunt ontvangen.
Wanneer iemand jou nu een iMessage stuurt op je iPhone, kun je deze ook ontvangen op één van je andere apparaten. Zo kun je bijvoorbeeld supersnel een bericht terugsturen, door het toetsenbord op je Mac te gebruiken.
Of misschien zit je even op je iPad te werken en bedenk je dat je een SMS wilt sturen naar iemand. Waarom zou je helemaal je iPhone uit je broekzak halen? Open de Berichten-app op je iPad, selecteer het contact en stuur en bericht!
En dit bericht kan wel gewoon naar een telefoonnummer! Je kunt dus vanaf je iPad (of iPod touch, of Mac) een bericht sturen naar een telefoonnummer. Zo ben je, als je dat wilt, altijd bereikbaar en altijd verbonden.
Je kunt zo simpelweg een gesprek starten op je iPad, het later op kantoor overnemen op je Mac en onderweg nog een berichtje sturen vanaf je iPhone.
iMessage op de Mac: een eigen tijdzone
Wel vind ik het terecht om even een kleine noot te geven over de Mac-versie: deze kwam uit in bèta voor OS X Lion (10.7) en is nu alleen nog beschikbaar in 10.8.
In Mountain Lion (10.8) is het zelfs automatisch ingebouwd, in plaats van iChat. Het voordeel is dat je zo je GTalk-account, AIM-account en je iMessage-account allemaal in één app kan beheren.
Er is echter ook een klein nadeel aan de Mac-app: het leeft een beetje in een eigen tijdzone. En dat is niet alleen iets waar ik last van heb nu ik in de VS ben, het is iets waar veel mensen tegenaan lopen.
Wat er regelmatig gebeurt is dat je, midden in een conversatie, ineens berichten krijgt van een uur geleden. Of soms zelfs meerdere dagen geleden!
Wat dat betreft lijkt de Berichten-app op de Mac nog steeds in bèta te verkeren, wat Apple hopelijk snel gaat oplossen. Los van deze bug is het gebruik van iMessage echter een stuk handiger (en goedkoper!) dan SMS.