Foto’s (2.0): wat is het en wat kun je er mee?
Apple geeft graag duidelijke namen aan de programma’s die het levert. E-mails stuur je met Mail, iMessage-berichten met Berichten, en je foto’s beheer je in … Foto’s. Maar wat is Foto’s nu eigenlijk? En wat kun je er mee?
Foto’s is een programma voor macOS en iOS om je foto’s op één plek te organiseren, bewerken en terug te vinden.
Je kunt er al je foto’s in bewaren, of alleen je beste. En dankzij iCloud Fotobibliotheek kun je er ook voor zorgen dat je al je foto’s makkelijk terug vindt op al je apparaten.
Van iPhoto naar Foto’s
Voor Mac-gebruikers is Foto’s een evolutie van een vorig programma: iPhoto. Ooit, jaren geleden nu dus, had ik zelfs een gratis iPhoto cursus gestart vanuit Apple Coach.
Of je die nu gevolgd hebt of niet: als je ooit met iPhoto gewerkt hebt zul je aan de ene kant veel herkennen in de Foto’s app, en aan de andere kant misschien juist even moeten wennen.
Heb je aan de andere kant juist vooral ervaring met de app Foto’s op de iPhone of iPad? Dan zal Foto’s op de Mac ook heel logisch aanvoelen.
iPhoto, en nu Foto’s, gaat dus al best een tijdje mee. Door de tijd heen zijn er allerlei functies bijgekomen, en ook een paar weggegaan.
Organiseren van foto’s in Foto’s
Als je iPhoto gebruikt hebt was je bijvoorbeeld gewend om te organiseren in gebeurtenissen.
In Foto’s werkt dat niet zo en worden je afbeeldingen automatisch ingedeeld in Momenten, Sets en Jaren.
Dit betekent niet dat je oude gebeurtenissen plots weg zijn, ze zijn gewoon verplaatst.
Op iOS zijn de gebeurtenissen er nooit geweest, dus daar valt ook niets te verplaatsen. Je foto’s zitten hier ingedeeld in de momenten, sets en jaren; en natuurlijk ook in albums die je zelf kunt maken.
Foto’s in Foto’s terecht krijgen: van camera naar app
Voor je allerlei albums gaat maken, en foto’s kunt indelen en organiseren, zul je natuurlijk eerst foto’s moeten hebben.
Daarom besteed ik daar in de Foto’s cursus ook best wel wat aandacht aan: het kiezen van de juiste strategie voor je begint kan achteraf erg belangrijk zijn.
Heb je bijvoorbeeld een Mac én een iPhone? Dan zul je na moeten denken of je iCloud Fotobibliotheek wilt gebruiken.
En als je dat dan wilt: wil je daar al je foto’s in, of slechts een deel?
Wat doe je met de rest? Hoe zit het met de ruimte in iCloud, en de kosten die je daar mogelijk voor moet maken?
Moet er iets gebeuren met de foto’s voor je ze toevoegt? Bijvoorbeeld voorzien van locatie-gegevens, een watermerk plaatsen of bepaalde bewerkingen?
Dit zijn allemaal goede vragen om over na te denken voor je Foto’s gaat gebruiken.
Moet je Foto’s gebruiken voor je foto’s
Ik krijg met enige regelmaat een e-mail van iemand of het verstandig is om Foto’s te gebruiken voor het beheren van de foto’s.
Op iOS is dit meestal wel de handigste keuze, hoewel je daar eventueel ook zou kunnen werken met andere apps — en je afbeeldingen bijvoorbeeld in Dropbox beheert — is het daar lastiger.
Op de Mac is het al een iets ander verhaal. Maar toch, voordat we een logisch antwoord op de vraag kunnen geven, moeten we eerst eens kijken wat de opties zijn:
- Foto’s zelf los beheren in de Finder, zonder hulp van een programma
- Foto’s gebruiken voor het beheer van je foto’s
- Een ander programma gebruiken voor het beheer, zoals bijvoorbeeld Adobe LightRoom
Foto’s zelf beheren in de Finder
De eerste optie, het beheren van foto’s in de Finder, klinkt misschien eenvoudiger dan een extra programma gebruiken maar is in de praktijk misschien helemaal niet zo eenvoudig.
Je zult zelf moeten zorgen dat al je foto’s bij elkaar staan, en op een logische manier georganiseerd worden. Je kunt niet zo makkelijk één foto in 2 mappen plaatsen (“familie” en “kerst” bijvoorbeeld): je zou dan een kopie moeten gebruiken, wat extra schijfruimte kost en extra complexiteit met zich meebrengt wanneer je de foto bewerkt.
En wanneer je de foto’s op meerdere apparaten wilt (zoals bijvoorbeeld een Mac en een iPad) moet je waarschijnlijk alsnog extra programma’s gebruiken — in ieder geval aan de iPad-kant.
Foto’s gebruiken voor het beheer van je foto’s
De tweede optie: Foto’s gebruiken voor het beheer van je foto’s. Nu neemt Foto’s je veel werk uit handen, door je foto’s automatisch al een beetje te organiseren.
Je kunt de foto’s eenvoudig kwijt in albums, synchroniseren via iCloud (en daarmee ook eenvoudig bereiken vanaf een andere computer, zelfs als dat geen Apple is), simpele en geavanceerdere bewerkingen doen, en perfecte compatibiliteit met de iPhone en iPad.
Bovendien is er natuurlijk het voordeel wat je altijd hebt met Apple’s eigen apps: je zult nergens zulke goede integratie met de Mac vinden als Apple zelf kan bieden.
Een ander programma gebruiken voor het beheer van foto’s
Is fotografie je werk? Maak je duizenden foto’s per dag, voor verschillende opdrachtgevers per week? Vind je termen als EXIF-data, Exposure Bias en kleurruimte extreem belangrijk?
Dan zul je merken dat Foto’s toch wat meer gericht is op de consument en mogelijk “prosumer“. Het kan prima werken met tienduizenden foto’s, en je kunt er meer bewerkingen mee doen dan de meeste mensen ooit zouden willen.
Als je toch echt meer nodig hebt kom je dus waarschijnlijk bij zoiets uit. Maar laten we eerlijk wezen: als je LightRoom nodig hebt, dan weet je dat zelf waarschijnlijk al. 😉
Twijfel je nog tussen de eerste twee opties? Dan wil je misschien vooral ondersteuning bij het goed begrijpen van de app Foto’s.
Dat vind je natuurlijk in de Foto’s cursus, wat je gelijk toegang biedt tot allerlei andere handige Apple cursussen.