Command-C: Kopiëren en plakken tussen iPhone, iPad en Mac
Command-C is een app voor zowel OS X als iOS (iPhone en iPad), die je eenvoudig tekst en afbeeldingen laat kopiëren tussen je Mac, iPhone en iPad.
Dit doet je misschien denken aan de app Pastebot, waar ik eerder over geschreven heb in een artikel over kopiëren en plakken op je iPhone.
Er zijn echter wat verschillen, de belangrijkste dat Pastebot een ander doel heeft. Wanneer je iets kopieert komt dit tijdelijk op je klembord te staan. Pastebot houdt de geschiedenis van dit klembord bij en laat je deze via allerlei methodes bewerken. Command-C daarentegen, is puur bedoelt om snel je klembord te delen tussen verschillende apparaten.
Hoe werkt Command-C?
Voordat je Command-C kunt gebruiken zul je het uiteraard moeten installeren. Hierbij kun je het best beginnen met de installatie van Command-C op je iPhone of iPad. De app is universeel, dus je hoeft ‘m maar één keer aan te schaffen: via deze link download je voor € 3,59 zowel op je iPhone als iPad deze app in de App Store.
iPhone, iPad en Mac koppelen met Command-C
Nadat je Command-C installeert op bijvoorbeeld je iPhone krijg je instructies voor het koppelen van je iPhone aan je Mac of iPad. Het is nu dan ook handig om te zorgen dat je de (gratis) Mac app installeert zodat je het verzoek om te koppelen kunt accepteren vanaf je Mac.
Je zult ook het verzoek krijgen of je push notificaties wilt toestaan. Door dit te doen kun je bijvoorbeeld direct links openen wanneer je ze naar je iPhone stuurt vanaf je Mac. Dit zorgt er bovendien voor dat Command-C niet de actieve app hoeft te zijn om toch een klembord te ontvangen.
Tekst kopiëren vanaf je Mac naar je iOS apparaat
Zijn de apparaten gekoppeld? Dan kun je nu tekst of afbeeldingen vanaf je Mac naar je iPhone gaan sturen. Dit kun je doen op drie verschillende manieren.
- Via het Dock: klik op het icoon wat je standaard in het Dock vindt om zo de app in de menubalk te activeren;
- Via de menubalk: je kunt ook direct op het icoon in de menubalk klikken, en zo de app activeren;
- Via een sneltoets: de snelste manier is via een sneltoets. Standaard kun je, vanuit elk programma, op cmd (⌘) + shift (⇧) + X duwen om de app zo te openen.
In alle gevallen kom je terecht in hetzelfde uitklap-menu waar je je gekoppelde apparaten ziet staan. Selecteer het gewenste apparaat met je muis of via de cursortoetsen, en druk op de return ↩-toets om je klembord naar dat apparaat te verzenden.
Hiermee vervang je eigenlijk het klembord wat op dat moment actief is op het "doel-apparaat". Als je dus geen app als Pastebot gebruikt, ben je de tekst van je oude klembord kwijt. Altijd even opletten of je niets overschrijft dus. 😉
In andere woorden: nadat je de tekst (of afbeelding) hebt verzonden naar je iPhone, kun je daar via het "Plak"-commando direct de tekst plaatsen.
Tekst kopiëren vanaf je iOS apparaat naar je Mac
Om tekst te kopiëren vanaf je iOS apparaat naar je Mac (of een ander iOS apparaat, zoals je iPad) start je de Command-C app op je iPhone. Vervolgens selecteer je het apparaat waar je mee wilt delen door er op te tikken en deel je je klembord automatisch met die computer.
Zo kun je bijvoorbeeld een link naar een website selecteren en deze naar je Mac zenden om er daar naar te kijken. Of een emailadres vanaf je iPhone kopiëren naar je iPad, om daar een email te typen.
Waarom is Command-C leuk?
Ik heb het tot nu toe voornamelijk over "tekst" gehad, waardoor je misschien zou denken dat je alleen platte tekst kunt kopiëren. Dit is echter niet waar: ook tekst met opmaak gaat prima via Command-C.
En wat te denken van afbeeldingen? Ook deze kun je gewoon heen-en-weer sturen tussen de verschillende computers op je WiFi-netwerk.
Het enige mogelijk nadeel bij het sturen van afbeeldingen, is dat de afbeeldingen standaard worden omgezet naar TIFF. Stuur je dus een PNG-afbeelding vanaf je iPad, komt-ie als een TIFF-bestand aan op je Mac. Dit heeft te maken met technische redenen van het OS X-klembord en wordt mogelijk gewijzigd in een nieuwere versie.
Deze uitgebreide mogelijkheden voor het kopiëren en plakken van verschillende data, en de eenvoud waarmee je dit doet, maken Command-C een geweldige app.
Command-C naar jouw voorkeuren aanpassen!
Zowel de Mac- als de iOS-apps zijn natuurlijk ook aan te passen naar je eigen voorkeuren. In de Mac-versie doe je dit door de app te starten via Dock, menubalk of sneltoets en dan de toetsencombinatie cmd (⌘) + , te gebruiken.
Je vindt hier verschillende opties om bijvoorbeeld de toetsencombinatie in te stellen, de app automatisch te starten, en of er een icoon in je menubalk en Dock moet zijn. Je kunt hier ook aangeven of je alle verbonden apparaten wilt zien, of dit wilt beperken. Dit wordt natuurlijk vooral handig als je erg veel iPads of iPhones verbonden hebt, bijvoorbeeld voor testdoeleinden.
Op de tab Behaviors kun je bovendien aangeven wat voor notificaties je wilt ontvangen op je Mac (bijvoorbeeld bij het ontvangen en versturen van een klembord), of je geluid wilt en animaties voor het menu-icoon.
Bij de iOS-versie vind je de instellingen rechtsboven onder het tandwiel, waar je vergelijkbare opties hebt. Hier kun je ook aangeven of URLs automatisch geopend moeten worden. Dit zorgt er voor dat je push notificatie gelijk een link naar een website zal openen, wanneer je een link stuurt vanaf een andere computer.
Zoals je ziet is dit de perfecte oplossing wanneer je werkt met meerdere apparaten en af en toe tekst en afbeeldingen wilt kopiëren tussen deze dingen.
Command-C is € 3,59 in de App Store voor iPhone en iPad
Command-C voor de Mac is gratis in de Mac App Store