Cloak: veilig op internet via onveilige Wi-Fi netwerken
Je bent lekker met vakantie, ergens in een warm land. Verdien je, natuurlijk. En dan zie je in het hotel een bordje hangen met "Free Wi-Fi". Blijkt dat je gewoon met je eigen MacBook of iPad daar even kunt verbinden en je mail checken. Natuurlijk ben jij je van geen gevaar bewust en log je even in op je mail. Snel gelijk wat vakantiefoto’s sturen en een paar mailtjes lezen. En nu je toch bezig bent, ook gelijk maar even kijken hoe het er voor staat met je creditcard. Je wilt eigenlijk nog zo’n Jeep-Safari doen, maar lukt dat wel nu?
Na alles af te ronden verbreek je de verbinding met de Wi-Fi weer door weg te lopen, en al snel buiten bereik te zijn, en ga je lekker verder. Als je de volgende dag probeert de Jeep-Safari te betalen moet je toch je partner aankijken: "Kun jij even betalen, mijn kaart doet het niet… Ik heb het gisteren nog gecheckt en ik zat onder het limiet!"
Terug in het hotel log je nog een keer in bij je creditcard-maatschappij. Al snel kom je er achter wat er gebeurt is: je creditcard-gegevens zijn gestolen en jouw creditcard is gebruikt voor allerlei aankopen. Hoe komt dit en hoe had je dit kunnen voorkomen?
Internetverkeer afluisteren via een onbeveiligd netwerk
Wanneer je inlogt op een dergelijk gratis netwerk heb je redelijke kans dat dit onbeveiligd is. Het is dan voor andere mensen op hetzelfde netwerk mogelijk om jouw verkeer af te luisteren. Niet erg netjes van ze, maar het gebeurt.
Om dit te voorkomen kun je gebruik maken van een verbinding via een Virtual Private Network (VPN). Misschien heb je wel eens ergens gewerkt waar je af en toe moest verbinden met een VPN. Bijvoorbeeld om bij de bestanden van de zaak te komen. Of gewoon om je verbinding te beveiligen.
Nu is het mogelijk om zelf een VPN-server op te zetten, maar dat is niet echt makkelijk. "Verschrikkelijk lastig", omschrijft het waarschijnlijk beter. En dat is dan als je een beetje verstand hebt van servers en er één hebt om de VPN op te plaatsen. Veel gedoe dus. Gelukkig kan het beter.
Gebruik maken van een andere VPN: Cloak
Wanneer je toch veilig wilt zijn, zonder het gedoe van een eigen VPN server opzetten, kun je gebruik maken van Cloak. Cloak is een dienst voor Mac, iPhone en iPad. Deze laat je automatisch verbinden met één van hun VPN servers. Je kunt dan gratis 2 uur per maand gebruik maken van zo’n server, tot maximaal 1GB per maand.Het gratis pakket was alleen tijdens de beta en is nu helaas opgeheven. Heb je meer tijd of dataverkeer nodig?
Voor $8 per maand heb je 20GB en voor $15 voor 50GB per maand. In beide gevallen wordt het tijdslimiet opgeheven. Wanneer je Cloak alleen gaat gebruiken voor vakanties e.d. zou de 2 uur per maand, 1GB ruim voldoende moeten zijn om even wat mail te checken.
Voor alle apparaten is Cloak gemakkelijk te gebruiken, door simpelweg de app te starten. Cloak maakt gebruik van meerdere servers, maar kiest automatisch de beste server voor jou(w locatie) uit. Je hoeft je hier dus zelf geen zorgen om te maken.
Om Cloak te gebruiken heb je wel een account nodig. Deze maak je gemakkelijk gratis aan via https://www.getcloak.com/accounts/sign-up/. Daarna vind je op https://www.getcloak.com/account/ de download-links voor zowel Mac OS X als iOS.
Eerst kijken we even naar Cloak op de Mac, dan gaan we verder kijken naar iOS.
Cloak gebruiken op de Mac
Eerst download je natuurlijk de Mac-client van Cloak en installeer je deze. Om de Helper te installeren zal je gevraagd worden om je Mac-wachtwoord, niet schrikken.
Je ziet in je menubalk nu een icoon komen voor Cloak. Wanneer je hier op klikt en "Connect" kiest moet je natuurlijk eerst even inloggen met je nieuwe account. Daarna ben je veilig verbonden via een VPN server van Cloak.
Ben je weer op een veilig netwerk? Klik gewoon op het icoon en kiest Disconnect.
De voorkeuren van Cloak voor Mac
Natuurlijk zijn er ook nog wat instellingen die je kunt veranderen. Ik bespreek er even snel een paar met je. Als je meewilt kijken klik je op het icoon en dan op "Preferences…".
De tab "General" is natuurlijk altijd leuk. In dit geval vinden we daar de volgende opties:
- Enable global hotkey: hiermee kun je een sneltoets instellen (standaard
shift (⇧) + alt (⌥) + cmd (⌘) + C
) om snel verbinding te maken en verbreken. Je wilt even via Cloak werken? Gebruik de sneltoets. Weer verbreken? Nog een keer de sneltoets. - Display notifications: dit laat een notificatie in het Berichtencentrum zien wanneer je verbinding maakt of verbreekt. Je kunt hier ook een geluid bij af laten spelen.
- Start at login: populair voor dit soort apps natuurlijk. Wil je de app automatisch starten zodra je inlogt?
Op de "Networks"-tab vind je instellingen om te bepalen wanneer Cloak automatisch geactiveerd moet worden. Standaard is dit op "Open wireless networks", waar dit het belangrijkst is. Je kunt de optie goed hier op laten staan. Op onbeveilige netwerken wordt je dan automatisch via Cloak omgeleid en anders niet. Andere opties zijn dit nooit te doen, op elk draadloos netwerk of op elk netwerk (ook bedraad).
Daar onder kun je, via de plus-knop, aangeven of bepaalde netwerken altijd Cloak moeten activeren.
Cloak gebruiken op iOS: iPod touch, iPhone en iPad
Voor iOS zijn de stappen redelijk vergelijkbaar. Je begint hier ook natuurlijk weer met [het installeren van de app](https://itunes.apple.com/nl/app/cloak/id473835722).&at=11lJ4G Deze app is gratis én universeel, dus je hoeft ‘m maar één keer te downloaden voor je iPhone en iPad.
Nadat je de app voor de eerste keer gestart hebt voer je natuurlijk eerst je login gegevens in. Vervolgens kom je op een scherm met instructies. Hier zie je onderin de “Install Settings”-knop in een heldere, groene kleur. Door hier op te tikken wordt er een webpagina in Safari geopend en vervolgens een scherm in Instellingen geopend.
Je kunt hiermee het profiel van Cloak installeren. Dit kun je gewoon veilig doen. Als je een code hebt om je iOS apparaat mee te vergrendelen moet je deze invoeren.
Nadat je op gereerd hebt getikt ga je terug naar Safari. De pagina die hier open staat kun je sluiten. Vervolgens open je de instellingen weer.
Je ziet nu dat er een extra menu bij is “VPN”. Dit kun je aan en uit zetten met het schuifje. Als je het aanzet komt er linksboven, bij de plek waar ook het Wi-Fi-icoon en provider staat, het woordje “VPN” aangegeven. Zo weet je dat je via een beveiligde verbinding zit.
Door terug te gaan naar de Cloak app kun je zien hoeveel data je gebruikt hebt, hoeveel uur je gebruikt hebt en welk abonnement je hebt.
Al met al helpt Cloak je dus veilig te internetten tijdens je vakantie, zodat je creditcardgegevens gewoon van jou blijven. 😉