Bonjour: wat doet het op mijn Mac?
Regelmatig wordt mij gevraagd wat Bonjour precies is. Meestal is dit dan in context van Macs, dus het antwoord "één van de drie woorden Frans die ik ken" is dan niet wat men zoekt.
Bonjour is in deze context een soort netwerk-protocol, wat werkt zonder dat jij er echt iets voor hoeft te doen.
Waar Bonjour voor gebruikt wordt
Bonjour is de technische oplossing van Apple voor het zeroconf-protocol. Dit wil zeggen dat er geen configuratie (zero configuration) nodig is.
Een goed voorbeeld hier van is met printers. Wanneer jij een printer in je netwerk hebt (bijvoorbeeld doordat je een WiFi-printer hebt, of je je printer hebt aangesloten op je Airport) zal je Mac deze automatisch vinden.
Ga je vervolgens een printer toevoegen in de Systeemvoorkeuren, staat deze al direct in de lijst: geen verdere configuratie nodig.
Andere voorbeelden zijn bijvoorbeeld het delen van je iPhoto- of iTunes-bibliotheek. Wanneer je dit doet zullen andere Macs deze direct kunnen vinden, zonder lastige verbindingen op te zetten. Het enige wat nodig is, is dat je op hetzelfde netwerk zit.
Waarom Bonjour eigenlijk niet uitmaakt voor jou
Het interessante aan Bonjour is natuurlijk dat het eigenlijk werkt, zonder dat jij het door hebt.
Het proces werkt volledig transparant, zoals al gezegd: zonder enige configuratie van jouw kant. Dit maakt het veel toegankelijker dan andere netwerk-protocollen, die verwachten dat de gebruiker zelf meer stappen onderneemt.
Wanneer Bonjour wel uitmaakt voor je: Windows
Er is wel één uitzondering: de Mac (en je iPhone en iPad) komen natuurlijk standaard met ondersteuning voor Bonjour uit de doos. Op Windows-computers zijn er echter wel stappen nodig om Bonjour werkend te krijgen.
Heb je bijvoorbeeld een printer die je wilt bereiken via Bonjour? Dan kun je gebruik maken van de Bonjour Print Services voor Windows.
Let bij het gebruik van een firewall dan ook even op: poort UDP 5353 moet openstaan om dit te laten werken.
Hoe je handmatig Bonjour apparaten kunt zoeken
Ook op de Mac bestaat er extra software voor Bonjour, ook al heb je het niet echt nodig. Met Bonjour Browser bijvoorbeeld, kun je Bonjour-apparaten in je netwerk vinden.
Zo zie je precies voor welke diensten (bijvoorbeeld bestandsdeling of AirTunes) apparaten beschikbaar zijn, en welke apparaten dat dan zijn.
Dit is een app die je vooral zult gebruiken wanneer je problemen hebt met je Bonjour-netwerk en meer technische informatie zoekt.