iPhone X, iPhone 8 Plus en iPhone 8: alles wat je moet weten
Op 12 september 2017 was de jaarlijkse Apple iPhone-presentatie weer. Met dit jaar niet twee, maar zelfs drie nieuwe iPhone modellen.
Alles wat je moet weten als gewone Apple-consument zet ik hier even op een rijtje voor je. Met uiteindelijk natuurlijk de vraag: welke iPhone is geschikt voor jou?
Geen iPhone 7S
De naamgeving die oorspronkelijk verwacht werd — dankzij Apple’s eigen jarenlange traditie, die begon met de iPhone 3G en iPhone 3G[S] en doorging tot de iPhone 6 en natuurlijk 6S — bleek incorrect.
Op het laatst moment (afgelopen weekend) werd dit al vermoed door een software-lek: de iPhones hebben andere namen gekregen. En een extra, speciaal model.
Dit jaar dus geen "S"-versie van de iPhone, maar direct door naar de volgende.
Drie modellen: iPhone 8, iPhone 8 Plus en iPhone X
De iPhone 8, iPhone 8 plus en iPhone X [spreek uit als iPhone "Ten", de X is bedoeld als een Romeins cijfer] zijn de namen van de nieuwe modellen.
Alle iPhones zijn natuurlijk weer sneller dan hun voorgangers, met snellere processors en videokaarten. Dit komt vooral door de nieuwe A11 Bionic chip, waar je meer over kunt lezen op Wikipedia. 😉 (Je zult merken dat ik in dit artikel niet te veel in ga op technische details, en je daarvoor naar Wikipedia stuur. Laten we ons vooral focussen op de dingen die we merken als consumenten.)
Ze worden alledrie geleverd in 64GB en 256GB-varianten, met een prijsverschil van ruim 150 euro voor de extra 192GB.
Laten we één ding gelijk duidelijk maken: ja, de echte ster is de iPhone X. En ja, die is beter dan de iPhone 8 en iPhone 8 Plus. Maar laten we die twee toestellen niet afschrijven.
Sowieso zijn alle recente iPhone modellen natuurlijk geweldige telefoons, evenals veel recente smartphones van andere merken, maar de iPhone 8 en iPhone 8 Plus zijn ook nog eens een serieuze verbetering ten opzichte van de iPhone 7.
iPhone 8 en iPhone 8 Plus
Beide modellen komen met de mogelijkheid om draadloos* op te laden, hebben betere schermen, kunnen in 30 minuten tot wel 50% opladen en ze hebben (uiteraard) een verbeterde camera.
Ook zijn deze iPhones weer waterbestendig, hoewel het waarschijnlijk niet slim is je iPhone gewoon in de sloot te gooien. (Zoals mijn vrouw — per ongeluk — deed vanaf het balkon in ons oude huis.)
Maar even snel stiekem Britney Spears aanzetten terwijl je onder de douche staat? Dat moet kunnen.
Draadloos opladen
Even over dat draadloos opladen wat ik net noemde. Want dat klinkt altijd toch wel iets mooier dan het echt is.
Wanneer nu denken aan draadloos, denk je meestal aan vrij bewegen. Een draadloze muis kan alle kanten op; draadloos internet zorgt er voor dat je overal internet hebt; en met een draadloze hoofdtelefoon kun je heerlijk dansen in de kamer, zonder snoertjes.
Het draadloos opladen van de iPhones werkt iets anders: je hebt een "plaat" nodig waar je de iPhone op legt. Dat betekent dat je de iPhone niet makkelijk kunt gebruiken tijdens het opladen, omdat je deze dan waarschijnlijk steeds oppakt.
Wel is het fijn om te zien dat Apple gebruik maakt van bestaande standaarden. Je kunt oplaadstations als deze van Mophie, of deze van Belkin, direct bij Apple bestellen, maar je zult ook van andere merken (goedkopere) laadstations kunnen vinden.
Zo is er de Spigen F300W, en ook IKEA heeft bijvoorbeeld al draadloze opladers die deze standaard ondersteunen.
Bovendien komt Apple volgend jaar zelf met AirPower: een draadloze oplader waar je de iPhone (iPhone 8, iPhone 8 Plus en iPhone X), Apple Watch (alle modellen) én AirPods tegelijk mee kunt opladen. Met slechts 1 kabel is dit ook erg handig voor vakanties. (Voor de AirPods is wel een extra kabel nodig.)
Hoewel de kosten nu nog niet bekend zijn, zou het mij niet verbazen als het tegen de 200 euro kost.
De iPhone 8 is sneller dan vorige iPhones
Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat de iPhone 8 sneller is dan de iPhone 7, die weer sneller was dan de iPhone 6s etc.
Wat wel interessant is, is hoe snel de iPhone inmiddels is. Als we kijken naar de test-scores van de iPhone, zien we dat deze in "GeekBench" niet alleen hoger scoort dan de (Android-)concurrentie, maar ook hoger dan sommige Mac-modellen!
Nu hecht ik zelf niet te veel waarde aan dergelijke scores, omdat ze erg geïsoleerd zijn. Dit is vergelijkbaar met het probleem van de Pepsi Challenge: dat je beter scoort in een specifieke test, betekent nog niet dat je beter bent voor praktisch gebruik.
Dat betekent ook weer niet dat Pepsi minder goed is dan andere merken, net als de iPhone ook niet per se minder goed is dan een Mac. Ze hebben gewoon allebei eigen voordelen.
De vraag is in dit geval ook hoe lang de iPhone dergelijke snelheden kan volhouden.
Op een zelfde manier als de snelheid van iemand als Usain Bolt natuurlijk indrukwekkend is, maar je zijn 100m sprint niet kunt vergelijken met de marathon-afstanden van Dennis Kimetto.
In ieder geval kan niemand ontkennen dat de nieuwe iPhone sneller is dan de vorige.
Zeker als je een "oudere" iPhone hebt (iets als een iPhone 5 of iPhone 4S) zul je dit verschil merken, hoewel je dan ook waarschijnlijk heel blij zal worden van bijvoorbeeld een goedkopere iPhone 6s of iPhone 7. Of zelfs een iPhone SE, als je graag hetzelfde formaat houdt en een iPhone wilt voor nog geen 350 euro.
De kleuren van de iPhone 8 en iPhone 8 Plus
Rosé-goud is een kleur die we soms wel zien bij iOS-modellen, en soms niet. In het geval van de iPhone 8 zien we de rosé-goud bijvoorbeeld niet meer terug.
Je hebt hier de keuze uit zilver, goud en spacegrijs. En hoewel ik bij vorige modellen persoonlijk niet zo’n fan was van het goud, ziet het er nu op de iPhone 8 wel heel mooi uit.
De iPhone X
De iPhone X, die vermoedelijk zo heet omdat dit de tiende verjaardag van de iPhone is, is een bijzondere uitvoering.
Waar de iPhone 8 nog erg lijkt op de iPhone 7, 6s en 6 is de iPhone X duidelijk een nieuw model.
Je zou het zo kunnen zien dat de iPhone 8 eigenlijk een soort iPhone 7s is, en de iPhone X de iPhone 8. Maar laten we het niet zo gaan noemen, want dat wordt wel erg verwarrend. 😉
Door de vele veranderingen, die we hier zo gaan bespreken, zal het voor iedereen gelijk duidelijk zijn dat dit een andere iphon eis dan de vorige. Zeker wanneer je er twee naast elkaar ziet is dit makkeljik te herkennen.
Laten we kijken wat hier allemaal aan de hand is…
OLED scherm
De iPhone heeft normaal een LCD-scherm, maar deze nieuwe iPhone komt met een OLED-scherm.
Apple heeft het zelfs over een "Super Retina"-scherm, als een soort opvolger van de "gewone" retina-schermen.
Nu zijn er héél veel technische details die daar bij komen kijken, maar daar gaan we het hier niet te veel over hebben.
Voor ons als simpele consument is het vooral belangrijk te weten dat dit de nieuwe iPhone een beter scherm geeft, met mooiere kleuren, terwijl het minder batterij verbruikt — de iPhone X gaat ongeveer twee uur langer mee dan de iPhone 8 en ligt ongeveer gelijk aan de iPhone 8 Plus.
Je ziet dit vooral terug in een veel beter contrast. (Om precies te zijn 1.000.000:1 in plaats van 1300:1)
Bovendien levert het ook een dunnere iPhone op, wat ons weer dichter bij mijn droom van een pinpas-dikke iPhone brengt. 😉
iPhone X is (bijna) alleen maar scherm
Dit maakt de iPhone fysiek ongeveer even groot als een iPhone 6/iPhone 7, maar met het bruikbare scherm van een iPhone 7/iPhone 7 Plus. Of nu zou je zelfs kunnen zeggen: zo groot als een iPhone 8, met het scherm van de iPhone 8 Plus.
Er is een kleine uitzondering op dit "volledige scherm": helemaal bovenin, horizontaal gecentreerd, is een kleine uitsparing voor de telefoonspeaker en de camera aan de voorkant.
Deze camera gebruik je bijvoorbeeld om te videobellen via FaceTime, om de iPhone als spiegel te gebruiken of om simpelweg een foto van jezelf te maken.
Wanneer je de iPhone horizontaal houdt zit dit natuurlijk aan de zijkant. Aan de onderkant is er op dat moment een thuisknop-indicator, waardoor je minder verticale ruimte hebt in landschap ten opzichte van andere iPhones.
Aan de linkerzijkant vind je nog steeds volume-knoppen en een knop om de iPhone helemaal stil te zetten. Aan de rechterzijkant vinden we ook nog een knop, hoewel je dit niet makkelijk meer de sluimerknop of Aan/Uit-knop kunt noemen. Hebben we het zo nog even meer over.
Eerst even een knop die ontbreekt: de thuisknop.
Thuisknop
De thuisknop is verdwenen op deze iPhone; waarschijnlijk omdat deze te veel ruimte in zou nemen.
In plaats van een thuisknop is er nu een thuis-indicator kun je nu gebruik maken van verschillende veeg-bewegingen.
In iOS 11 zagen we op de iPad het Dock verschijnen, met bovendien een nieuwe manier om de app wisselaar te bereiken: omhoog vegen, en dan nog wat verder blijven vegen.
Nu met de nieuwe iPhone voelt dit ineens veel logischer. In plaats van twee keer op de thuisknop te drukken veeg je nu met je vinger omhoog.
Of dit beter is voor de gebruiksvriendelijkheid zullen we nog even moeten afwachten. Ook voor de toegankelijkheid heb ik nog wat vraagtekens, hoewel Apple hier in het algemeen goed mee om gaat.
We zullen nog even moeten afwachten wat hier precies gaat gebeuren.
iOS opnieuw leren
Onder andere door het gebrek aan een thuisknop, zul je sommige dingen uit iOS opnieuw moeten leren met deze iPhone X.
Zo haal je het Bedieningspaneel nu naar voren door vanaf het batterij-icoon naar beneden te vegen. Hier vind je ook gelijk je batterij-percentage, wat niet meer direct op het scherm past.
Dit betekent ook dat het normaal uniforme iOS, nu meer versplinterd raakt.
Voor het bedieningspaneel heb je nu drie opties:
- Op de meeste iPhones veeg je van beneden naar boven over het scherm
- Op de iPhone X veeg je van boven naar beneden, op de juiste plek
- Op de iPad vind je het bedieningspaneel in de app wisselaar, die je op verschillende manieren kunt bereiken
Ook het maken van iPhone screenshots is nu anders: omdat er geen thuisknop meer is gebruik je nu de volume-omhoog-knop en de knop aan de zijkant voor het maken van een schermafbeelding.
Het wisselen tussen apps kan door horizontaal te vegen over de thuis-indicator die je onderin vindt, terwijl je op andere iPhones twee keer op de thuisknop drukt.
Het lijken maar kleine details, maar de consistentie van iOS tussen verschillende iPhones en iPads is wel degelijk één van de redenen dat het zo goed werkt voor veel mensen.
Face ID: de iPhone ontgrendelen met je gezicht
Een ander verschil tussen deze iPhone en de rest van de iOS-apparaten is het ontgrendelen van deze iPhone.
Met het verdwijnen van de thuisknop is namelijk ook Touch ID weg: de vingerafdrukscanner die we sinds de iPhone 5S hadden.
In plaats daar van krijgen we nu Face ID. Een manier om de iPhone te ontgrendelen, door er simpelweg naar te kijken.
Dit leek tijdens de aankondiging even mis te gaan op het podium, maar achteraf bleek dat de code inmiddels gewoon nodig was. Dat kan betekenen dat de iPhone opnieuw was opgestart voor de presentatie. Net als bij Touch ID zal je code eerst nodig zijn na het opnieuw opstarten.
@stroughtonsmith Did you know that Face ID didn’t fail, but Greg failed preparations? “Your passcode is needed to activate Face ID” pic.twitter.com/fs9OxudNys
— GeertCu (@GeertCu) September 13, 2017
Face ID werkt ook gewoon in het donker, omdat het gebruik maakt van verschillende sensoren. Onder andere infrarood wordt gebruikt om een profiel te maken van je gezicht, wat (gecodeerd) wordt opgeslagen.
De volgende keer dat je naar de iPhone kijkt wordt dit profiel vergeleken met het gezicht wat de iPhone nu ziet, en zo wordt bepaald of jij het bent.
Maak je ook geen zorgen over mensen die gewoon een foto van jou voor de telefoon houden: Apple heeft zelfs getest met professionele masker-makers, en het is niet mogelijk om de iPhone op die manier te foppen.
In vergelijking met Touch ID is de kans op iemand met dezelfde data hier ook nog een stuk kleiner. Apple had het over een kans van 1 op 50.000 bij hun profiel van vingerafdrukken, en een kans van 1 op 1.000.000 bij Face ID.
Wil je Face ID tijdelijk uitschakelen, bijvoorbeeld zodat je niet geforceerd kan worden door een overheidsdienst?
Door vijf keer op de knop aan de zijkant te drukken is je pincode vereist.
Het grootste probleem wat ik gehoord heb over Face ID (tot nu toe) is dat slotje op het scherm wat groot aanvoelt, en de animatie daardoor wat traag lijkt.
Hoewel Face ID niet heel veel langzamer is dan Touch ID, lijkt het hierdoor wat langzamer. Dit zal waarschijnlijk snel wennen, en in de praktijk niet heel veel uitmaken.
The padlock seems unnecessarily large. I’d want it like half the size it is. pic.twitter.com/VQVkTzjVS4
— Benjamin Mayo (@bzamayo) September 12, 2017
Leuk nieuws is dan weer dat het icoon van Face ID doet erg denken aan het "Happy Mac"-gezichtje van de Mac.
Hello old friend @SusanKare pic.twitter.com/tpvbH1DyEJ
— Patrick Smith (@concreteniche) September 12, 2017
Bovendien doet Face ID meer dan alleen het ontgrendelen van je iPhone. Het kan ook in de gaten houden wanneer je naar het scherm kijkt, en daar functies op aanpassen. Bijvoorbeeld geen geluiden voor meldingen afspelen als je toch al naar het scherm kijkt.
De iPhone 8 Plus of iPhone X: welk scherm is groter?
De iPhone X heeft een 5,8-inch super retina scherm, en de iPhone 8 Plus een 5,5-inch retina scherm. Wat dat betreft is het scherm van de iPhone X dus groter, maar het is niet zo simpel als het lijkt.
De iPhone X maakt namelijk gebruik van deze lay-out als de gewone iPhone, niet de iPhone X. Dat wil onder andere zeggen dat je het thuisscherm niet in landschap kunt gebruiken, en de extra toetsenbord-functies niet krijgt.
Ondanks het grotere scherm ondersteunt deze iPhone ook geen reachability: de functie waarbij je twee keer op de thuisknop tikt (niet drukt) om het scherm omlaag te halen zodat je beter bij de bovenkant kan.
Reachability is not supported on iPhone X pic.twitter.com/vvclAXMr2J
— Guilherme Rambo (@_inside) September 13, 2017
De iPhone is iets groter dan de iPhone 7, maar zeker kleiner dan de iPhone 7 Plus.
For comparison. iPhone 7, iPhone X, iPhone 7 Plus. X is a little bigger than 7, but decently smaller than 7 Plus. pic.twitter.com/B1JvJhoTnP
— Dan Moren (@dmoren) September 12, 2017
Het scherm van de iPhone X voelt wel hetzelfde, volgens een journalist die de iPhone vast heeft gehad.
Feels the same
— Mark Gurman (@markgurman) September 13, 2017
Animoji
Een speciale functie van de iPhone X zijn de zogenoemde animoji.
Animoji zijn bewegende emoji, gebaseerd op je gezichtsuitdrukking. Door een boodschap in te spreken zal het net zijn alsof de emoji namens jou praat.
Ideaal als je altijd al een kip had willen zijn. 😉
Chicken Craig is my fave Craig pic.twitter.com/t5CEdFIPw4
— Jeremy Burge (@jeremyburge) September 12, 2017
Meer vergelijken kun je ook zelf doen, via de website van Apple.
Kleuren
De kleuren bij de iPhone X zijn wat bijzonder. Als we kijken naar andere iPhones, inclusief de iPhone 8 en iPhone 8 Plus, zien we alleen zwarte voorkant bij de iPhones met een zwarte achterkant.
Dit is anders bij de iPhone X, waar beide iPhones een zwarte voorkant hebben. Voor zover er een voorkant is natuurlijk.
Ik heb altijd zwarte (of spacegrijze) iPads en iPhones gehad, wat voor een groot deel komt door de voorkant die ik liever in het zwart heb.
Met deze keuze om de voorkant altijd zwart te maken zijn andere kleuren dus ook ineens een optie voor mij.
De kleuren waar je uit kunt kiezen zijn spacegrijs en zilver. Er is hier geen gouden optie.
Accessoires voor de iPhone 8, iPhone 8 Plus en iPhone X
Heb je momenteel een iPhone 7 of iPhone 7 Plus, en ga je upgraden naar een iPhone 8 of iPhone 8 Plus? Goed nieuws! Je hoesje zal nog steeds passen, zolang je bij hetzelfde type ("gewone" iPhone of iPhone Plus) blijft.
De iPhone 7 is 138,3 mm bij 67,1 mm bij 7,1mm. De iPhone 8 is 138,4 mm bij 67,3 bij 7,3mm. Minder dan een halve mm verschil zul je waarschijnlijk niet merken op je hoesje.
Voor de plus-modellen is het 158,2 x 77,9 x 7,3 vs 158,4 x 78,1 x 7,5.
Het verschil in gewicht is iets groter: van 138 gram naar 148 gram, of zelfs van 188 gram naar 202 gram in het geval van de Plus-modellen. Dit komt door de grotere batterij in deze nieuwe iPhones.
Wanneer je voor een iPhone X gaat zul je wel echt een nieuw hoesje nodig hebben.
Leren folio hoesje voor iPhone X
Eén optie is in dat geval het leren folio hoesje van Apple.
Dit "boek"-hoesje, zoals sommige mensen het noemen, beschermt je iPhone volledig aan de voor- en achterkant.
Vergelijkbaar met de Smart Cover voor de iPad gaat je iPhone automatisch aan wanneer je het hoesje openklapt, en terug in slaapstand als je het dicht doet.
AirPods met draadloos opladen
Voorlopig zijn alleen de "gewone" AirPods nog maar te vinden, maar Apple heeft ons beloofd dat er een speciaal doosje komt wat werkt met het draadloos opladen van de nieuwe iPhones en de Apple Watch.
urBeats3-oortjes met Lighting
Naast de draadloze AirPods en de Lightning EarPods kun je op de nieuwe iPhones ook gebruik maken van de urBeats3-oortjes.
Deze audio-apparatuur van Beats by Dre (waar Apple eigenar van is) komt in verschillende kleuren, zodat je precies de juiste bij jouw iPhone kunt kiezen.
Let op dat Beats over het algemeen redelijk veel bass hebben, wat vooral goed werkt bij bepaalde muziek.
Beschikbaarheid en leverdatums van de iPhone
Wil je een iPhone 8 of iPhone 8 Plus kopen? Dan kun je vanaf vrijdag 15 september reserven, en krijg je mogelijk op 22 september je iPhone geleverd.
De iPhone X kun je pas reserveren vanaf 27 oktober, en wordt dan op z’n vroegst geleverd op 3 november.
Overigens is mijn (30e) verjaardag op 14 oktober, dus als je me dit leest en nog een cadeautip nodig hebt… Ik vind het niet erg als m’n cadeautje pas op 3 november binnenkomt hoor. 😉
Welke iPhone is geschikt voor jou?
De vraag na al dit is natuurlijk: welke iPhone kun jij het best kopen? Zelfs de goedkoopste iPhone, de iPhone 8 in 64GB, is nog steeds niet goedkoop met 809 euro. En wil je een 256GB-versie? Dan betaal je al bijna 1000 euro.
Het is dan ook goed om hier goed over na te denken. Je mag me ook even mailen als je wat meer persoonlijk advies wilt, want dit kan natuurlijk anders zijn voor jouw situatie.
Uit welke iPhones kun je kiezen?
Als we de tweedehands markt even buiten beschouwing laten heb je nu de keuze uit de volgende modellen:
- De iPhone SE;
- iPhone 6s en iPhone 6s Plus;
- iPhone 7 en iPhone 7 Plus;
- iPhone 8 en iPhone 8 plus
- en natuurlijk de iPhone X.
Wanneer moet je een nieuwe iPhone aanschaffen?
Eén van de overwegingen die je zult moeten maken: heb je wel een nieuwe iPhone nodig, en heb je de nieuwste iPhone nodig? (En misschien wel: heb je een iPhone nodig? Maar ik denk dat je die keuze al gemaakt hebt als je hier bent aangekomen.)
Heb je nu nu een iPhone 5s of nieuwer? Dan kun je vanaf 19 september upgraden naar iOS 11.
Dus terwijl ik dan vier drie jaar getrouwd te zijn, kun jij gebruik gaan maken van allerlei nieuwe functies zoals een verbeterde Siri, een vernieuwd bedieningspaneel, ruimtebesparing en een automatische Niet-Storen-functie wanneer je met de auto rijdt.
Ben je lid van de Apple Coach Academie? Dan heb je ook nog eens toegang tot handige video’s die je stap-voor-stap uitleggen hoe je de overstap naar iOS 11 veilig maakt, en natuurlijk een complete cursus over het gebruik er van.
Als je nieuwe iPhone nog goed werkt, en naar iOS 11 kan, is het daarom misschien gewoon een prima idee om je huidige iPhone te behouden.
Aan de andere kant zijn er natuurlijk interessante nieuwe functies gekomen in nieuwere iPhones, en sowieso altijd een verbetering in de camera. Als je je iPhone regelmatig gebruikt voor foto’s of video’s is het upgraden zeker het overwegen waard.
Ouder model iPhone of toch een nieuwe?
Maar als je dan besluit een nieuwer model iPhone te kopen. Koop je dan het nieuwste model, of toch een stapje terug?
De iPhone 6s (of iPhone 6s Plus natuurlijk) is geïntroduceerd in 2015, en dus nog helemaal niet oud. Deze is echter wel honderden euro’s goedkoper dan de iPhone 8.
Mis je functies? Absoluut. Je hebt de portret-functie van de iPhone 7 (Plus) in de camera niet, en hij is in theorie wat langzamer. Of je dit in de praktijk echt merkt is altijd maar de vraag.
Dan is er nog wel de afschrijving. Laten we zeggen dat een iPhone 6s drie jaar mee gaat, en een iPhone 8 vijf jaar mee kan.
Dan is de afschrijving op de 6s dus ongeveer 176 euro, en op de iPhone 8 ongeveer 162 euro. De iPhone 8 is, als je het zo bekijkt, dus juist iets voordeliger.
iPhone Plus of gewoon?
Zelfs als je een keuze hebt kunnen maken voor de "serie" iPhone (6S, 7 of 8) moet je nog kiezen of je een "gewone" iPhone of een iPhone Plus wilt.
Alleen als je de iPhone SE of iPhone X kiest hoef je die keuze niet te maken.
Het duidelijke voordeel (en nadeel!) aan de Plus is natuurlijk het grotere scherm. Dit biedt je ofwel meer ruimte, of grote iconen en dus betere leesbaarheid.
Maar de Plus-modellen hebben nog een voordeel: ze hebben een grotere batterij en gaan dus langer mee, en ze hebben altijd een betere camera. In het geval van de iPhone 7 Plus en iPhone 8 Plus betekent dit zelfs dat ze twee camera’s hebben, die onder andere de portret-mogelijkheid bieden.
Nadelen van de Plus zijn de hogere prijs, en het grotere formaat. Vooral dat laatste kan lastig zijn. Als het Plus-model niet in je broekzak past is het misschien wat lastig mee te nemen.
Heb je je iPhone meestal in een (hand)tas zitten? Dan zal dit minder snel een probleem zijn.
Wanneer je je iPhone regelmatig als camera gebruikt kan de betere camera in de Plus-serie al doorslaggevend zijn, als je deze kwijt kan.
Je opties zijn dan dus:
- De iPhone 6s Plus
- De iPhone 7 Plus
- De iPhone 8 plus
iPhone X?
Ik heb de iPhone X tot nu toe een beetje buiten beschouwing gelaten. Heel eerlijk: als je twijfelt of de iPhone X voor jou is, ben je waarschijnlijk beter af met een ander model.
Deze iPhone is duidelijk bedoeld voor de enthousiastelingen die écht graag de mooiste, nieuwste, beste iPhone willen hebben. Met een prijskaartje van 1159 euro voor de 64GB-versie en maar liefst 1329 euro voor de 256GB-versie moet je aardig zeker zijn dat dit de iPhone voor jou is.
Alleen als je anders de iPhone 8 Plus zou kopen (1089 euro in 256GB) kun je dit misschien overwegen.
256GB of 512GB?
Zelfs als je een keuze hebt gemaakt voor een bepaalde iPhone, moet je nog de capaciteit kiezen.
Hier zouden we een heel artikel op zich aan kunnen wijden. En dat heb ik dus ook maar gedaan.
Lees hier alles over bits en bytes.
Geen idee welke iPhone het best is voor jou?
Heb je echt geen idee welke iPhone het best is voor jou en wordt dit je eerste iPhone? Dan zou ik je waarschijnlijk de iPhone SE in 64GB aanraden. Voor een (relatief) lage prijs kun je zo wennen aan de iPhone en vanzelf ontdekken wat je bij een volgend model fijner zou vinden.
De kleur zul je wel zelf moeten kiezen…