Sporten met de qMust Sport Armband voor de Apple iPhone 6 plus en iPhone 6s Plus
Enkele weken geleden schreef ik over een goede cover voor de iPhone 6S plus: de Verus Verge.
Vandaag wil ik het hebben over een ander product wat ik mocht testen van Knaldeals: de qMust Sport Armband.
Wat is de qMust Sport Armband?
Waar het hoesje van volgende week perfect is voor alledaags gebruik, is de qMust ideaal voor tijdens het sporten. En laten we eerlijk wezen: een rondje hardlopen is gewoon fijner als je je iPhone bij je kunt dragen.
Of het nu is om een lekker up-beat muziekje te draaien, een goed audioboek of podcast interview te luisteren of gewoon om je route, afstand, duur en tempo bij te houden… Je iPhone regelt het allemaal.
Maar dan moet je ‘m natuurlijk wel meenemen. En zeker de grote iPhone 6S Plus (en de iPhone 6 Plus natuurlijk) kan erg lastig zijn. Stop je de iPhone in je broekzak verlies je deze waarschijnlijk (als je überhaupt een sportbroek hebt met een broekzak waar deze enigszins in zou passen) en na de telefoon een kwartier in je hand te hebben word je dat ook wel zat.
De beste oplossing wordt dan ook al snel duidelijk: je stopt de iPhone in een speciale hoes die je om je arm draagt. Zo zit de iPhone niet in de weg, kun je ‘m niet verliezen en ben je gelijk beschermd tegen de regen.
Deze zogenoemde sportbanden zijn vaak al snel 30 euro of meer. En nadat je misschien al honderden euro’s hebt uitgegeven aan goede schoenen, een broek, een shirt en — in deze koude periode, die al als winter begint te voelen — misschien nog wat extra warme wintersportkleding.
De qMust heb je al voor € 14,95 bij Knaldeals, waardoor je nog wat geld over houdt om bijvoorbeeld een paar handige hardloop-apps te kopen.
Kwaliteit van de qMust Sport Armband
Ik heb voor allerlei iPhones (het formaat van de iPhone 3G, iPhone 4, iPhone 5, iPhone 6 en nu dus de 6(S) Plus) al sportbanden getest. Voor de meeste meer dan één, waardoor ik nu waarschijnlijk rond de tien verschillende sportbanden gebruikt heb.
Dit heeft me ook geleerd dat zelfs de betere (duurdere) merken zoals Adidas, Belkin en Griffin al snel allerhande problemen kunnen krijgen. Dat is dan ook één van de eerste positieve dingen die ik kwijt wil over de qMust: de kwaliteit van het hoesje is zeker in orde. Alles voelt stevig aan en de iPhone zit er stug in.
De sportband is opgebouwd uit de "onderdelen" die ik inmiddels gewend ben van dergelijke producten: er is een soort textielen hoes waar je de iPhone in stopt, een plastic venstertje wat over je iPhone gaat om het scherm te beschermen en een flexibele band die om de (boven )arm heen gaat.
Je haalt de band eenvoudig door één van de lussen en bevestigt deze stevig om de arm met klittenband ("velcro", voor de Vlamingen onder ons), zodat de iPhone niet gaat glippen. Omdat de qMust twee openingen biedt om de band mee vast te zetten is deze ook goed geschikt voor mensen met smallere armen, of om eventueel om de onderarm te dragen.
Het vastzetten van de band is soms even puzzelen, en het kan zijn dat je er na je eerste paar minuten achter komt dat je de band toch iets te los of strak hebt gezet. Even bijstellen is dan zo gebeurd, en de rest van je route zul je er waarschijnlijk geen last van hebben.
Om te voorkomen dat dit gebeurt helpt het ook om tijdens het lopen op te letten hoe jij je armen gebruikt: span je je armspieren regelmatig aan? Dan maak je daarmee de band losser, en kan het handig zijn om het klittenband vanaf het begin al iets losser te zetten.
Let ook op dat je het geheel niet té strak zet. Toen ik tijdens het testen niet goed had opgelet kwam ik er op een gegeven moment achter dat ik weinig gevoel in m’n vingers had. Het losser maken van de band liet gelukkig weer wat bloed terugstromen… 😉
qMust Sport Armband gebruiken in de praktijk
Naast wat "droge" tests, om te zien of de iPhone goed paste en de band niet te strak of los zou zitten, heb ik er natuurlijk ook de nodige rondjes mee gelopen.
Zelfs op langere afstanden (zoals de halve marathon die ik liep tijdens de DrechtStadLoop) blijft de band goed zitten.
Het scherm is ook prima te bereiken door het plastic heen, hoewel je hier soms wel iets meer kracht voor moet zetten. Met de nieuwe 3D-Touch-techniek in de iPhone 6S (Plus) kan dit er voor zorgen dat je net te veel druk zet en daardoor een 3D Touch doet. In de meeste gevallen heb ik hier echter geen last van gehad.
Onderaan het hoesje zit een klein gaatje om oortjes in te pluggen. Hoewel ik zelf meestal loop met een draadloze bluetooth headset (de Philips SHQ7300, die me ook gelijk zichtbaar maken vanaf 10km afstand ;-)), heb ik natuurlijk ook getest hoe het ging met een paar oortjes waar een kabeltje aan zit. Dit blijkt prima te passen in de meeste gevallen, zelfs een dikkere plug – zoals de plug op mijn Sennheiser HD 380 Pro, die sowieso te groot is voor het hardlopen – kan er in, al is het dan wat schuiven met de uitsparing.
Gebruik je altijd de speaker op de iPhone? Meestal zit er bij deze banden dan een hoes om de speaker heen en wordt het geluid vaak zachter, wat vervelend kan zijn als je bijvoorbeeld een trainingsprogramma als Couch to 5k volgt (bij voorkeur met de altijd enthousiaste Evy Gruyaert natuurlijk), maar daar bij geen oortjes of koptelefoon gebruikt.
Gelukkig is hier rekening mee gehouden bij de qMust: de speaker is vrij gelaten en het geluid wordt niet gedempt.
Als laatste uitsparing is er zelfs een gaatje te vinden voor de camera-lens. Je kunt dus foto’s maken terwijl de iPhone in de sportband zit. Hoe vaak je dit zult gebruiken weet ik niet, want de lens zit aan de "binnenkant"; je zou dus alleen foto’s maken van je arm wanneer je de band draagt.
Omdat de iPhone erg stug in het hoesje zit — wat positief is, want je wilt niet dat de iPhone gaat schuiven en wel dat deze goed beschermd is — kan het soms even wat moeite kosten om de iPhone er goed in te krijgen. Naar mate je dat een paar keer gedaan hebt zul je echter merken dat alles iets soepeler wordt en het makkelijker gaat.
Houd er wel rekening mee dat je, zeker in het begin als het hoesje nog niet zo soepel is, een eventueel iPhone hoesje waarschijnlijk van je telefoon moet halen. Inmiddels kan ik mijn iPhone er in doen met iPhone hoesje en al, maar tenzij je een erg dun hoesje hebt zou ik hier niet op rekenen.
Door vervolgens het "klepje" aan de bovenkant dicht te doen is je iPhone aan alle kanten beschermd, ook zonder je "normale" cover er om heen. Let alleen op dat je je iPhone niet per ongeluk op de grond laat vallen terwijl je deze uit je gewone hoesje haalt. 😉
Zit de iPhone er eenmaal goed in, doe je de band eenvoudig om je arm en kun je er mee naar buiten. Na een aantal minuten vergeet je dan waarschijnlijk al dat je een sportband om hebt en kun je je gewoon druk gaan maken om je ademhaling, of die vervelende hond die oversteekt, net nu jij er aan komt rennen.
Regen? Dat is geen excuus meer. De iPhone is aan alle kanten beschermd en in mijn ervaring waren er geen problemen om er een paar kilometer mee door de regen te rennen.
Als je je erg veel zorgen maakt om vocht bij je iPhone is er mogelijk wel een ander probleem: wanneer je heftig gaat transpireren tijdens het sporten zul je dit ook merken aan de sportband. Hoewel de iPhone in mijn tests droog leek te blijven, is dit natuurlijk geen garantie.
Is alles dan perfect aan deze band? Helaas niet. Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden bij het gebruik.
Ten eerste is de versie die ik getest heb in het zwart, en dus erg donker. Als je geen apart reflectie-materiaal hebt, is het echt handig om te zorgen voor bijvoorbeeld LED lampjes om je arm te dragen. Of gewoon alleen tijdens daglicht lopen uiteraard. 😉
Een ander minpuntje is het erg kleine sleutelvakje. Wil je je huissleutel bij je dragen tijdens het lopen zul je deze vermoedelijk ergens anders kwijt moeten, want het vakje op de sportband geeft misschien net genoeg ruimte voor een kleine fietssleutel.
Dit zijn slechts een paar kleine puntjes, op een sportband die verder ideaal is voor zowel beginnende als serieuze hardlopers.