WWDC 2014: Continuity belooft betere samenwerking tussen iOS en Mac
In dit laatste deel van de WWDC-serie gaan we kijken naar Apple’s grootste belofte: de verbeterde samenwerking tussen iOS & Mac.
De (marketing) term die Apple er zelf aan geeft is continuity. Klinkt mooi. Maar wat betekent dat nu echt?
Continuity: OS X 10.10 zorgt voor samenwerking tussen iOS 8 en Macs met Yosemite
Een betere samenwerking tussen iOS (iPod touch, iPhone en iPad) en OS X (de Mac). Dat klinkt natuurlijk als een prima idee. En Apple lijkt het waar te gaan maken.
Zo vinden we zowel in iOS 8 en 10.10 Yosemite verschillende functies om sneller te wisselen.
Straks staat het apparaat (de Mac, iPhone, iPad of iPod touch) niet meer centraal. Het gaat voortaan om de taak. Een grote stap voorwaarts vanaf de huidige situatie.
De term continuity is eigenlijk een verzamelnaam voor een aantal verschillende technieken die er aan komen.
Handoff: naadloos vanaf je iPhone naar je Mac
… naar je iPad. Dat is het idee achter Handoff. Begin een email te typen op je iPhone, terwijl je naar je Mac loopt. Neem het daar over. En verstuur vanaf je iPad, wanneer je op de bank bent gaan zitten.
Allemaal zonder dat je eerst emails naar jezelf moest mailen, of dingen moet kopiëren/plakken in verschillende notitie-apps.
Hoe dit werkt is als volgt: je begint de email te typen op je iPhone, en wanneer je in de buurt komt van je Mac herkent deze de iPhone. Er zal nu een icoon in je Dock verschijnen dat je de mogelijkheid geeft om verder te gaan met de email vanaf je iPhone.
Wanneer je vervolgens je iPad oppakt zie je hier op het Vergrendelscherm al gelijk een icoon. Linksonder staat hier aangegeven dat je een mail typt op je Mac. Neem je deze over kun je dus zo de email sturen vanaf je iPad.
Dit is natuurlijk niet beperkt tot emails. Webpagina’s kun je zo "delen" via Safari; documenten uit Pages, Numbers en Keynote pak je zo weer verder op de iPad; een adres wat je op je Mac opzocht in de Kaarten-map kun je navigeren vanaf je iPhone en een Contact-persoon die openstaat op je Mac stuur je een email op je iPad.
Zelfs apps van derde partijen kunnen hier mee aan de slag. Wie beta’s van iOS 8 en 10.10 Yosemite draait, heeft misschien al af en toe even kort een extra Chrome icoon in het Dock gezien…
SMS-jes en telefoongesprekken via de Mac en iPad
Om een contact te bellen hoef je overigens geen gebruik te maken van Handoff wanneer je bezig bent op je Mac. Je kunt namelijk ook gelijk bellen vanaf je Mac.
Voortaan is het mogelijk om SMS-berichten te ontvangen en versturen. Dit werkt via je iPhone, dus die moet wel enigszins in de buurt zijn. Maar ligt je iPhone even op te laden in de slaapkamer en wil jij bellen vanuit je studeerkamer? Geen enkel probleem.
Dit betekent ook dat je voortaan op "telefoonnummer-links" kunt klikken in bijvoorbeeld Safari. Handig als je een leuk restaurant gevonden hebt en wilt reserveren!
AirDrop mogelijk tussen iOS en Mac
AirDrop werkt voortaan zoals het altijd al had moeten werken: ook tussen iOS en Mac. Hoe vaak heb je al zitten wachten tot een foto in Fotostream beschikbaar was? Uploaden in Dropbox en synchroniseren?
Voortaan kun je een foto gewoon gelijk vanaf je iPhone naar je Mac sturen. In de eerste paar dagen van Yosemite had ik dit al vaker gebruikt dan ik verwacht zou hebben.
Omgekeerd werkt dit net zo goed natuurlijk: je kunt ook vanaf je Mac een document even op je iPad zetten wanneer dit nodig is.
iCloud Drive maakt iCloud beschikbaar in de Finder
Eén van de grootste wijzigingen is misschien wel iCloud Drive. Het was op de Mac altijd al mogelijk om de iCloud-mappen te vinden, maar nooit de bedoeling van Apple.
In Yosemite verandert dit: iCloud Drive komt nu beschikbaar in de Finder. Zo zie je gelijk wat er allemaal in je iCloud account zit én kun je deze documenten openen in andere apps.
Bovendien kun je zo gebruik maken van alle mogelijkheden die je gewend bent van je Mac, zoals Spotlight en overzichtelijke mappenstructuren. (Het was voorheen ook al mogelijk om mappen te maken in iCloud, maar dit was een stuk minder duidelijk.)
Op deze manier komt iCloud een stuk dichter bij de belofte van Dropbox, hoewel iCloud Drive natuurlijk minder cross-platform is. Toch is iCloud Drive niet volledig Apple-centrisch, ook op Windows kun je hier bijvoorbeeld gebruik van maken.
Natuurlijk komt er ook voor iOS een iCloud Drive app, zodat je hier gebruik van kunt maken op je iPhone of iPad.
Continuity: wordt de integratie beter?
De conclusie van al deze nieuwe mogelijkheden moge duidelijk zijn: de integratie tussen iOS (8) en OS X (10.10 Yosemite) wordt een stuk beter met deze nieuwe versies.
Hoewel er vast een paar kinderziektes zullen opduiken, denk ik dat dit een geweldig moment is om volledig in te stappen op het Apple-ecosysteem. En als je dat al gedaan hebt, zit je dus helemaal goed.