iOS 7 op je iPod Touch, iPhone en iPad: de voorbereiding en installatie
Nu iOS 7 voor de deur staat (niet alleen voor je iPhone, maar ook voor je iPod touch en iPad!) is het belangrijk om je goed voor te bereiden.
Dit betekent natuurlijk backups maken, maar het is ook handig om te weten wat er gaat veranderen. En hoe doe je die installatie eigenlijk? Belangrijke onderdelen om te behandelen, dus in dit artikel gaan we eens kijken hoe dat allemaal zit.
Dit artikel bestaat daarom uit drie delen:
- iOS 7, wat staat je te wachten?
- Een goede reservekopie maken van je iPod touch, iPhone en iPad
- iOS 7 installeren op je iOS apparaat
Kan iOS 7 op mijn iOS apparaat?
Voor je verder leest is het misschien handig te weten of je iOS 7 kunt installeren. De volgende apparaten worden ondersteund:
- iPod touch 5e generatie
- iPhone 4
- iPhone 4[S]
- iPhone 5
- iPhone 5[C]
- iPhone 5[S]
- iPad 2
- iPad 3
- iPad 4
- iPad mini
De iPhone 4, 4[S] en iPad 2 en 3 kunnen helaas niet alle nieuwe functionaliteiten van iOS 7 ondersteunen. Zo hebben ze bijvoorbeeld geen ondersteuning voor AirDrop. De meeste functionaliteiten komen echter prima mee.
Nu je weet of jouw iOS apparaat ondersteuning biedt voor iOS 7 kun je verder.
Wat is er nieuw en anders in iOS 7?
In de iOS editie van mijn WWDC 2013-artikel heb ik de wijzigingen van iOS 7 al redelijk in de diepte behandeld.
Toch nog even een keer een klein overzicht, zodat je een beetje weet wat je te wachten staat. (Maar heel eerlijk: ik draai de testversies nu al een tijdje, en zelfs als je er over gelezen hebt… Het is een hele verandering!)
Gewijzigd design in iOS 7
Het design is zo sterk gewijzigd dat ik het bijna niet kan samenvatten hier. In het WWDC-artikel ga ik hier ook dieper op in.
Het belangrijkste is waarschijnlijk deze alinea:
Was iOS eigenlijk altijd redelijk plat, bestaat het nu meer uit een soort lagen die allemaal zelf functioneren. Onder en boven elke laag kan iets komen, waardoor iets bereikt wordt wat juist meestal "plat" design genoemd wordt.
Verbeterde multitasking in iOS 7
In iOS 7 krijgen we echter een meer volledige versie van multitasking, zonder in te moeten leveren op accutijd. Het systeem merkt wanneer je een app veel gebruikt (Safari, Facebook…) en ook wanneer je een app veel gebruikt (bijvoorbeeld nu.nl in de morgen en tijdens de lunch). Op basis van die informatie krijgt een app vanzelf meer tijd om in de achtergrond te draaien.
Door een vernieuwd Berichtgeving-systeem wordt een app automatisch bijgewerkt wanneer er een Bericht binnenkomt. Wanneer je bijvoorbeeld een "@mention" krijgt op je nieuwste tweet, staat deze al in de app wanneer je Twitterrific opent.
Dit zorgt er voor dat je apps veel sneller aanvoelen, wat een prettige ervaring oplevert.
Verbeterde camera
De camera in de iPhone 5[S] is natuurlijk helemaal super, maar de camera app is ook verbeterd in iOS 7.
Er zijn nu zelfs filters ingebouwd (bekend van Instagram), om nog sneller gave foto’s te maken!
En nog veel meer…!
Er zijn zoveel kleine verbeteringen in iOS 7, dat ik ze niet allemaal kan behandelen in dit artikel. Als de behoefte er is kan ik er ergens anders wellicht dieper op in gaan.
Een backup maken van je iPod touch, iPhone of iPad
Voor je de upgrade gaat uitvoeren is het belangrijk eerst een goede reservekopie te maken. Waarschijnlijk laat je deze al automatisch doen door middel van iCloud, maar een extra backup naar iTunes kan nooit kwaad.
Sluit daarom je iPhone of iPad aan op je Mac en start iTunes. Wanneer je iOS apparaat hier verschijnt ga je naar de eerste tab in iTunes.
Hier zie je in het tweede vak verschillende opties voor het maken van backups. Je kunt hier kiezen uit iCloud en iTunes ("deze computer"). In 90% van de gevallen is mijn advies deze instelling op iCloud te zetten.
In dit geval wil je ook nog handmatig een iTunes backup maken met de knop aan de rechterkant. Zo heb je twee recente backups, wat je al een beetje veiliger maakt voor de upgrade. 😉
Je iPod touch, iPhone of iPad upgraden naar iOS 7
Voor je de upgrade daadwerkelijk uitvoert raden sommige mensen aan om alle apps even "af te sluiten". Dit doe je door de multitasking bar te openen (twee keer tikken op de Home knop) en dan de apps één voor één af te sluiten.
Is dit echt nodig? Waarschijnlijk niet. Maar heel veel kwaad kan het ook niet, dus als je twijfelt kun je het altijd even doen. 😉
Wanneer de update daadwerkelijk beschikbaar is, kun je deze op twee manieren uitvoeren. De simpele methode, die ik zelf meestal de voorkeur geef, is via automatische update. Als je deze route kiest is het belangrijk je iPhone eerst even in de lader te stoppen.
Je opent dan de Instellingen app op je iPhone of iPad. Hier navigeer je naar Algemeen, gevolgd door Software-update. Wanneer de update beschikbaar is (verwacht rond 19.00 Nederlandse tijd), volg je simpelweg de stappen die op je scherm verschijnen.
Omdat je ook een iTunes backup gemaakt hebt, kun je ook gelijk vanuit iTunes updaten als je dat fijner vindt. Dit doe je vanaf hetzelfde scherm in iTunes met de knop "Zoek naar update…". Hier zul je ook rond 19.00 een melding gaan krijgen wanneer iOS 7 daadwerkelijk beschikbaar is.
In beide gevallen is het even wachten, de stappen doorlopen en je gaan verwonderen over iOS 7!