’s Nachts fijner slapen dankzij F.lux op je Mac
Hoe slim je ook werkt, je hebt altijd wel eens zo’n dag dat je ’s avonds toch nog aan het werk gaat.
Wanneer je ’s avonds achter je laptop zit (of het nu voor werk is, of omdat je gewoon nog lekker op Twitter zit te browsen) zul je vaak merken dat je moeite hebt om in slaap te komen wanneer je naar bed gaat. Eigenlijk zit hier een simpele reden achter.
Je scherm is standaard erg blauw
De reden? Je scherm is standaard nog sterker dan zonlicht! Dit zorgt er voor dat je lichaam denkt dat het nog dag is, terwijl je wilt dat je lichaam weet dat het avond of zelfs als nacht is.
Ook voor je ogen zul je gaan merken dat het licht erg fel is, zelfs als je de helderheid van je scherm omlaag zet met de F1-toets.
Je wilt dus, afhankelijk van de tijd van de dag, de warmte van de kleuren aanpassen.
Fl.ux past de warmte van je kleuren aan afhankelijk van het tijdstip
Dit is waar F.lux in beeld komt. F.lux is een simpel, klein programma dat de warmte van je kleuren automatisch aanpast. Dit gebeurt op basis van je locatie, de tijd dat de zonder onder gaat en opkomt en natuurlijk de huidige tijd.
Standaard draait je scherm op 6500K (de K staat hier voor Kelvin, waarin de temperatuur van een kleur gemeten wordt), terwijl deze ’s nachts beter rond de 4000K ligt. F.lux zorgt er dan ook voor dat je scherm teruggaat naar 3900K rond zonsondergang.
Je kunt dit langzaam laten verlopen, waarbij F.lux al een uur van te voren begint de kleuren langzaam terug te schroeven, of het snel laten omslaan. In het laatste geval gaan de nieuwe kleuren twintig seconden van te voren in en lopen dan dus snel terug.
Mijn advies is de langzame instelling te gebruiken, zodat je langzaam went aan het veranderen van de warmte. Het zonlicht is ten slotte ook niet ineens weg!
F.lux tijdelijk uitzetten om warmte terug te krijgen
Soms ben je dingen aan het doen waarbij je F.lux echt even niet kunt gebruiken. Misschien ben je bezig met foto’s en heb je zoveel mogelijk kleurechtheid nodig. Of je kijkt een film, dan is het eigenlijk ook wel fijn om even de normale kleuren te zien.
Je kunt F.lux nu natuurlijk afsluiten en er weer aan denken het op te starten… Maar, meestal gaat het mis op dat deel waarbij e er aan moet denken het weer op te starten.
Gelukkig heeft f.lux daar een oplossing voor: wanneer je op het icoon in je menubalk klikt zie je de optie “Disable for an hour” om het programma voor een uurtje uit te schakelen. Na een uur gaat de applicatie dus automatisch weer naar 3900K. Ten minste, als je de instellingen op 3900K laat staan. Er zijn namelijk enkele voorkeuren die je kunt wijzigen.
F.lux instellingen wijzigen naar jouw voorkeuren
Om de instellingen te wijzigen klik je op het icoon en selecteer je de optie Preferences. Je kunt nu met 2 sliders instellen wat de warmte van de kleuren moet zijn: zowel ’s nachts als overdag. Persoonlijk zet ik de nachtwarmte graag op 3400K (dit komt overeen met Halogeen) en laat ik het overdag voorlopig nog op 6500K.
Je locatie kun je automatisch in laten stellen op je huidige locatie.
Ten slotte geef je hier aan of je de snelle of trage transitie wil en of F.lux automatisch moet opstarten bij de login.
F.lux is gratis en simpel
F.lux is voor mij één van de must-have apps voor je Mac wanneer je deze de hele dag, dus ook ’s avonds, gebruikt. Bovendien is F.lux helemaal gratis (zelfs geen advertenties!) en simpel te gebruiken.
Ik raad je aan F.lux nu te downloaden!