Is jouw Mac-schijf aan vervanging toe? Check het met SMART!
Alle bestanden (foto’s, documenten, filmpjes, liedjes, systeembestanden…) op je Mac moeten ergens opgeslagen.
Dit zal voor het grootste deel gebeuren op je interne schijf. Dat kan een "klassieke" harde schijf zijn, een Fusion Drive, of een SSD.
Misschien gebruik je wel een externe harde schijf, of zelfs een NAS, maar nog steeds zul je waarschijnlijk een redelijk deel van de bestanden op je interne schijf opslaan. (Hoewel het op zich mogelijk is om een Mac te draaien vanaf een externe schijf, is dit niet erg gebruikelijk, en zou ik je dan zeker een externe SSD aanraden.)
Met zo veel afhankelijkheid van die interne schijf… Heb je er wel eens bij stil gestaan dat de schijf ook kapot kan?
Wat is SMART?
Hopelijk heb je een vorm van backups, maar zelfs dan kan het toch fijn zijn om in de gaten te houden hoe het er voor staat met de gezondheid van je harde schijf.
Dit kunnen we doen door middel van een techniek die "SMART" heet. Dat is niet alleen het Engelse woord voor "slim", maar ook nog eens een leuke afkorting! 😉
De afkorting, die je overigens niet moet verwarren met S.M.A.R.T. in het stellen van S.M.A.R.T.-doelen, staat voor Self Monitoring Analysis and Reporting Technology System. (Ja, die laatste "S" negeren we gewoon lekker.)
Met andere woorden: het is een systeem dat zelf in de gaten houdt of het nog goed draait.
De gezondheid van je schijf controleren met SMART
Er zijn verschillende programma’s beschikbaar om te controleren wat de SMART-status van je harde schijf is.
Zo hebben we het laatst gehad over Disk Drill Pro, wat ook een klein ingebouwd programma heeft dat de SMART-status van je schijven continu in de menubalk laat zien.
Maar je hebt geen extra programma’s nodig om gewoon de SMART-status te controleren.
Je kunt het zelf eenvoudig doen met ingebouwde programma’s.
SMART-status controleren op de Mac met ingebouwde programma’s
- Open de Finder
- Klik bovenin op het menu "Ga"
- Selecteer "Hulpprogramma’s"
- Open het "Schijfhulpprogramma"
- Kies linksboven voor "Weergave" en zet dit op "Toon alle apparaten", zorg ook dat de navigatiekolom aan staat
- Aan de linkerkant selecteer je nu de schijf die je wilt controleren. Kies hier altijd de meest bovenliggende schijf, waar je waarschijnlijk een merknaam ziet
- Als de schijf SMART-ondersteuning heeft zie je dit nu staan aan de rechterkant, in de linkerkolom van de tabel. Hier zie je dan ook de status staan
Actie ondernemen op basis van de status
Wanneer de status simpelweg "Gecontroleerd" is, is er niets aan de hand.
Zie je hier echter iets anders staan, dat er wat fout is met de SMART-status? Dan is het tijd om zo snel mogelijk een extra reservekopie te maken en de schijf te vervangen. (Heb je nog helemaal geen reservekopie? Kijk dan vlug op backup-schijf.nl, waar ik altijd mijn huidige advies voor een grote Time Machine schijf zet.)
Mijn schijf heeft geen SMART-status, wat nu?
Het kan ook zijn dat je Mac aangeeft dat de SMART-status niet ondersteund wordt. Wat moet je dan doen?
Ten eerste is het belangrijk om te weten of het een interne of externe schijf is. De meeste externe harde schijven (die je aansluit via bijvoorbeeld USB, of Thunderbolt) hebben geen mogelijkheid om de SMART-status door te geven naar je Mac.
Dat betekent dus niet dat er iets aan de hand is met de schijf, of zelfs dat het geen SMART-functie heeft, maar gewoon dat je Mac het niet kan uitlezen.
Als het een interne schijf is kan het betekenen dat de schijf inderdaad geen SMART-functie heeft. Als we bijvoorbeeld kijken naar Apple’s nieuwere SSDs (zogenoemde NVMe-SSDs, maar dat hoef je niet te onthouden 😉) zul je merken dat deze geen SMART-status bevatten.
De logica hier achter is dat deze nieuwe schijven kwalitatief zo veel beter zijn dan de klassieke harde schijf, dat SMART monitoring niet echt meer nodig is.
Dit betekent overigens niet dat zo’n harde schijf niet kapot kan, of dat je data niet kan verdwijnen.
Het (fysiek) falen van de harde schijf is slechts één reden waardoor je gegevens zou kunnen verliezen. Er zijn er — helaas — nog veel meer.
Daarom is het altijd belangrijk om te zorgen dat je een goede reservekopie onderhoudt, waarmee je data terug kunt halen wanneer je iets kwijt zou raken; of dat nu komt door een falende harde schijf of een simpele software crash.