Mindmapping: wat, hoe en waarom?
Je hebt vast vaak goede ideeën. Daar ben ik zeker van! Het kan soms lastig zijn om deze goede ideeën ook echt duidelijk op papier te krijgen. Je gaat het uitschrijven, maar komt niet echt verder. Dan probeer je een lijstje te maken, maar ook hier stopt het na 5 punten en leg je het aan de kant.
Dat is natuurlijk heel erg zonde!
Een goede manier om hier mee om dit op te pakken is het maken van een mindmap. Een mindmap is eigenlijk gewoon een dump van je brein. Het helpt je om beter te onthouden, sneller overzicht te krijgen en heel belangrijk: verbanden leggen.
Wat is een mindmap?
Zoals net gezegd is een mindmap eigenlijk een dump van je brein. Je begint hiermee door het hoofdonderwerp op te schrijven en van daar uit verbanden te leggen. Ga je bijvoorbeeld een artikel “tips over mindmaps” is je hoofdonderwerp mindmap.
Gebruik in ieder geval als hoofdonderwerp altijd één woord. Als je meer woorden gaat gebruiken beperk je jezelf eigenlijk, omdat je verbanden altijd met één woord legt.
Na het opschrijven van je hoofdonderwerp trek je een lijn en schrijf je een nieuw woord hebt, wat hier mee te maken heeft. Als ik vertrek vanuit mindmap ga ik bijvoorbeeld naar “tools”. En dan bedenk ik verschillende tools die je kunt inzetten: mindnode, mindmeister of simpelweg “ouderwets” op papier. Vanaf deze nieuwe woorden trek je dan ook weer lijnen: van mindnode naar “mac” en naar “iOS”. En dan vanaf iOS ook weer door: iPhone, iPod, iPad.
Terug naar het hoofdonderwerp, nieuw woord: uitleg. Vanaf daar ook weer verder naar een nieuw woord: verbanden. En nog een woord: breindump. Zo ga je door met verbanden leggen tot je alles wat je wilt zeggen op (digitaal) papier hebt staan.
Ik heb een mindmap en nu?
Heb je eenmaal een mindmap gemaakt kun je, afhankelijk van je doel, verschillende dingen gaan doen.
Maakte je de mindmap om te leren? Ga dan tak voor tak door de mindmap heen. Door je te focussen op de verbanden zul je makkelijker leren en ook alles beter onthouden, je hersenen nou eenmaal goed in het bijhouden van verbanden.
Heb je een mindmap gemaakt als aanleiding voor een artikel? Kijk dan welke “nodes” je als kop in je artikel kan verwerken en gebruik de andere woorden in de tekst. Van hier uit schrijf je dan gemakkelijk het concept voor je artikel en hoef je alleen nog maar de details in te vullen of te verbeteren.
Een derde optie voor een mindmap is natuurlijk gewoon een brainstorm. Misschien ben je alleen of met een paar mensen En zijn jullie ideeën gaan roepen waarbij niets te gek is. Door hier een mindmap te gebruiken kom je ook weer snel op ideeën. Als de mindmap klaar is kun je de punten dan bijvoorbeeld uitwerken in een tekst.
Of niet. En je gebruikt gewoon de mindmap!
Waar gebruik jij mindmaps voor? Laat het in de reacties horen!