De Mac samen gebruiken deel 3: kinderen veilig dankzij ouderlijk toezicht
Met alle mogelijke programma’s, vreemde sites en spam van deze tijd is het belangrijk kinderen enigszins af te schermen. De Mac biedt hier standaard uitgebreide mogelijkheden voor, waardoor je je kind veiliger alleen kan laten als de computer gebruiken.
Je zult eerst een account moeten aanmaken voor je kind (zie het vorige deel, meerdere accounts aanmaken en gebruiken) en deze vervolgens afschermen.
Daarna gaan we, als we toch bij het accounts-voorkeurspaneel zijn, de volgende stappen doorlopen:
- Als het hangslot linksonderin ‘dicht’ is klik je hier eerst op en voer je het (beheerders)wachtwoord in
- Selecteer het account van je kind
- Zet een vinkje bij “Schakel ouderlijk toezicht in”
- Klik op “open Ouderlijk Toezicht”
Hier krijgen we een groot aantal opties, die we één voor één gaan bekijken:
Eenvoudige Finder
Het aanzetten van de eenvoudige Finder schakelt een aantal opties uit, wat de Finder simpeler – en daarbij beter gerschikt voor kinderen – maakt. Zoals meer opties die in ‘Ouderlijk toezicht’ vallen ook een prima optie als je onervaren gebruikers achter je Mac zet.
De eenvoudige Finder haalt verbergt alle bureaublad-iconen. Als er harde schijven (extern of intern) standaard op het bureaublad getoond worden zijn deze dus ook niet te zien.
In het Dock worden alleen actieve programma’s getoond en “stacks” (zie deze uitleg van stacks op de Mac voor meer informatie) voor het openen van applicaties en documenten. Hier zijn uiteraard alleen de applicaties bereikbaar die zijn toegestaan in de voorkeuren van deze gebruiker.
Een functie die ik persoonlijk erg mooi vind aan de eenvoudige Finder is het weghalen van scrollbars en deze vervangen door “blader”-knoppen.
Een (eenvoudig) Finder-venster heeft nooit meer inhoud dan past en als er normaal een scrollbar zou komen wordt nu onderin een “vorige” / “volgende”-knop getoond om door de vensters heen te bladeren.
De laatste wijziging is het gebruik van enkel klikken. Applicaties kunnen vanuit de eenvoudige Finder met één klik worden gestart, in plaats van een dubbelklik.
Sta alleen geselecteerde programma’s toe:
Door dit aan te zetten worden programma’s alleen toegestaan als ze op de whitelist staan (door ze aan te vinken in de voorkeuren) of door het invoeren van een beheerderswachtwoord tijdens het opstarten van het programma. In dit laatste geval kan er voor gekozen worden om het programma slechts éénmalig toe te staan.
Verberg grof taalgebruik
Als je liever niet hebt dat je kinderen worden blootgesteld aan grof taalgebruik kun je deze optie gebruiken om dergelijke dingen zoveel mogelijk te verbergen. Het werkt helaas niet 100%, maar er worden heel wat woorden weggefilterd.
Met name seksueel expliciete woorden worden niet langer getoond in bijvoorbeeld het woordenboek van Spotlight.
Websitebeperkeringen
Bij het beperken van de websites waar kinderen toegang toe hebben zijn er drie opties:
- Volledig toestaan
-
De meest vrije optie is het volledig toestaan van alle sites. Dit kan goed met oudere kinderen, of als er altijd begeleiding aanwezig is.
Het voordeel aan deze optie is de vrijheid – het is aan het kind (eventueel met overleg van de ouder) te bepalen of de site bezocht kan worden. Dit voorkomt het blokkeren van “legitieme” sites.
- beperk automatisch
-
Het automasisch blokkeren neemt een deel van de verantwoordelijkheid uit handen. Door automatisch sites voor een meer volwassen publiek te blokkeren komen kinderen niet op erotische sites terecht.
Niet alle sites worden echter herkend en de grenzen liggen natuurlijk voor iedereen anders. Het beroemde GeenStijl bijvoorbeeld, wordt gewoon getoond aan kinderen, terwijl dit niet de meest kindvriendelijke site is.
- Alleen specifieke sites
-
De meest veilige, maar daarmee ook meest beperkende, optie is alleen specifieke sites toe te staan. Maak bijvoorbeeld een lijst van een paar spelletjes-sites of andere kindvriendelijke sites. Voor het bezoeken van andere sites moet dan eerst het beheerders-wachtwoord worden opgegeven.
Ook hier geldt dat sites ook éénmalig toegestaan kunnen worden door de beheerder.
Tijdslimieten
Je wilt niet dat je kinderen de hele dag achter de computer zitten en liever ook niet tot heel erg laat in de avond. Daarom kun je de account na bepaalde periodes (x-aantal uur per dag) of bepaalde tijden (bijvoorbeeld na 9 uur ’s avonds) automatscih blokkeren.
Omdat ze doordeweeks naar school moeten zullen hier waarschijnlijk andere tijden gelden dan in het weekend. Zo mogen ze in het weekend misschien wat meer gebruik maken van de computer en wat later door als ze de volgende dag niet vroeg op hoeven.
De optie om tijdslimieten in te stellen heeft hier rekening mee gehouden: je kunt verschillende tijden opgeven voor doordeweeks en het weekend.
Met de bovenste twee “sliders” is het mogelijk om in te stellen hoeveel uur ze per dag van de computer gebruik mogen maken (de bovenste voor maandag tot en met vrijdag, de onderste voor het weekend) en met de bedtijd-klokken kun je aangeven tussen welke tijden de kinderen helemaal geen gebruiken mogen maken van de Mac. Als ze bijvoorbeeld slapen tussen 21.00 en 8.00 kan het handig zijn de bedtijden in te stellen tussen 20.00 en 9.00 om te voorkomen dat ze tot het laatst doorgaan of gelijk beginnen.
Logbestanden
De tijden dat je kind de computer wel gebruikt heeft wil je waarschijnlijk weten wat ze gedaan hebben. Niet omdat je ze niet vertrouwt, maar wel omdat het goed is dit in de gaten te houden. Je Mac kan je hier handig bij helpen door logbestanden aan te maken.
Zo laat het je zien welke sites bezocht zijn, welke sites geblokkeerd zijn en welke programma’s gebruikt zijn. Als er gebruik wordt gemaakt van iChat zijn ook de chatlogs hier inzichtelijk.
Het is natuurlijk niet de bedoeling om hiermee privégesprekken van je zoon of dochter te lezen, maar op deze manier opletten of er geen rare dingen aan de hand zijn is wel belangrijk. Zoals wij weten is niet iedereen wij hij / zij zegt te zijn op het internet, maar kinderen weten dit niet altijd. Houd daarom ook de chatlogs in de gaten.