iTunes: de basis
In deze post:
Inleiding
De komende tijd zullen hier enkele posts verschijnen met tips voor iTunes. Omdat niet iedereen helemaal bekend is met de functies van iTunes zal deze eerst post ingaan op trivialere functionaliteit van iTunes.
iTunes is een zogenoemde “mediaspeler”: je kunt onder andere audio, video en tv-shows managen en afspelen. iTunes wordt ook gebruikt om muziek en applicaties op je iPhone of iPod te krijgen.
Als je nog niets in iTunes hebt zitten, maar al wel digitale bestanden hebt (zoals mp3’s), kun je ze simpelweg vanuit de Finder naar iTunesslepen.
iTunes zal de bestanden nu “verwerken” en ze worden toegevoegd aan je bibliotheek.
Afspeellijsten
Je kunt in iTunes heel simpel lijsten met nummers aanmaken, waar we een onderscheid maken tussen twee soorten lijsten: gewone afspeellijsten en slimme afspeellijsten.
Om een normale lijst aan te maken ga je naar “Archief” en selecteer je “Nieuwe afspeellijst”. Er wordt nu een lijst toegevoegd die standaard de naam “naamloze afspeellijst” krijgt. Je kunt hier natuurlijk een eigen naam aan geven om het later makkelijker terug te herkennen.
We zien nu een lege lijst, omdat we nog niets hebben toegevoegd. Ga terug naar “Muziek” onder “Bibliotheek” en sleep de liedjes naar de lijst. Als je nu terug gaat naar de afspeellijst zie je dat de nummers toegevoegd zijn aan de lijst. Je kunt nummers er ook weer uithalen door ze aan te klikken en dan ‘wijzig’ => ‘verwijderen’ te selecteren.
Het aanmaken van een slimme afspeellijst werkt iets anders. Ga naar Archief, Nieuwe slimme afspeellijst en er verschijnt een nieuw venstertje. Hier kun je de criteria opgeven waar de nieuwe slimme afspeellijst aan moet voldoen.
Als je bijvoorbeeld een afspeellijst wilt maken met alle nummers van je twee favoriete artiesten kun je de volgende criteria gebruiken:
- Voldoe aan: een of meer van de volgende regels:
- Artiest is artiest #1
- Druk op de plus
- Artiest is artiest #2
De overige opties laten je de lijst beperken tot een X-aantal nummers, MB’s of minuten. Dit kan handig zijn als je een lijst aan het maken bent voor je iPod of iPhone!
Denk bijvoorbeeld aan een lijst van “512MB awesome music!” waar je steeds 512MB aan willekeurige muziek in laat zetten, gefilterd op muziek met 4 sterren of meer. Meer van deze tips zal ik uitwerken in een volgend artikel.
Andere instellingen zijn ‘zoek alleen gemarkeerde onderdelen’ en ‘werk direct bij’. Het aanvinken van de eerste optie zorgt er voor dat alleen nummers waarbij het kleine vinkje (voor de naam van het nummer) aanstaat worden meegenomen.
Direct bijwerken update de lijst automatisch zodra je nieuwe muziek toevoegt die voldoet aan de ingestelde criteria voor deze lijst.
Muziek die niet langer voldoet aan de criteria wordt ook automatisch uit de lijst gehaald.
Zoek passende nummers met genius
Ken je dat? Je luistert een nummer wat precies bij jouw stemming past en je krijgt gelijk zin in meer van dat soort muziek. Maar welke nummers lijken hier nu op? Met genius kun je hier direct een lijst van laten genereren.
De lijst wordt samengesteld uit data die Apple verzamelt van andere gebruikers, dus als je een bekend nummer selecteert als “basis” heb je meer kans op goede matches.
Nadat de lijst gegenereerd is kun je kiezen of je 25, 50, 75 of 100 nummers wilt, een nieuwe lijst laten genereren of de lijst opslaan voor later.
In het laatste geval wordt er gewoon een nieuwe afspeellijst toegevoegd aan je iTunes-bibliotheek. De naam hier van is gelijk aan de naam van het nummer en hij wordt aangegeven met een speciaal “genius”-icoontje.
Gegevens van een nummer bijwerken
Sommige bestanden zullen nog niet alle informatie over het nummer bevatten, waardoor kolommen als “album” of “tracknummer” vaak leeg zijn. Omdat je dit waarschijnlijk wilt gebruiken om te filteren of slimme afspeelijsten te bouwen is het handig om de informatie over nummers altijd zoveel mogelijk up-to-date te houden.
Het bijwerken van de gegevens van een nummer is gelukkig heel simpel. Klik met je rechtermuisknop op het nummer (lees eventueel Klikken met de rechtermuisknop op een Mac nog een keer als je nog niet weet hoe dat moet) en selecteer “info”.
Nu kun je alle velden gewoon invullen. Je kunt ook meerdere nummers tegelijk bewerken door ze allemaal te selecteren voor je “info” kiest.
In ditzelfde venster, op een andere tab, kun je ook een beoordeling geven aan een nummer. Ga naar de tab opties, je kunt nu achter “Beoordeling” op een lichtgrijs bolletje klikken om een bepaald aantal “sterren” toe te wijzen. Door veel nummers de juiste beoordeling te geven kun je later makkelijk leuke lijsten maken.
Automatisch de juiste albumcover bij een nummer
Misschien had je net al gezien dat je in het informatie-venster van een nummer ook de tab “illustratie” aanwezig is. Hier kun je de cover van een album in plaatsen, wat twee heel leuke functies heeft: de lijstweergave met de illustratie-kolom aan en de cover flow-weergave.
De lijstweergave met illustratie-kolom is de standaard in iTunes 8, maar is ook zelf in te stellen via weergave, lijst en daarna weergave, toon illustratiekolom.
Naast de lijst met nummers verschijnt nu een extra kolom met de albumcover van het desbetreffende album.
Nog leuker is cover flow: door je albums heenbladeren terwijl je naar de covers kijkt. Ga hiervoor naar weergave, cover flow en er komt een grote balk boven de lijst met nummers. Nu kun je de pijltjestoetsen door de albums heen scrollen.
Via weergave, schermvullend kun je coverflow full-screen zetten. Je ziet dan alleen nog de covers en informatie over het huidige nummer: de titel, artiest en het album. Je kunt er doorheen scrollen met je muis of met de cursortoetsen op je toetsenbord.
Nou werken dit soort mooie functies natuurlijk alleen maar als je ook echt daadwerkelijk covers hebt bij je audiobestanden. Als je maar een paar albums hebt is het wel te doen om ze handmatig toe te voegen (kopiëer een plaatje, ga naar info, illustratie en plak het plaatje), maar voor een grotere collectie is het erg fijn als het automatisch gaat.
Als je wilt kun je dit laten regelen door iTunes. Je hebt dan wel een account nodig bij de Apple Store, maar je bent niet verplicht om iets te kopen.
Ga naar iTunes, voorkeuren, store en zet het vinkje bij Download ontbrekende albumillustraties automatisch.
Als je nu nieuwe muziek toevoegt aan je bibliotheek worden de covers automatisch gedownload en toegevoegd, mits beschikbaar. Let wel op dat de spelling van de artiest en album erg belangrijk zijn. Met name albums die uit meerdere discs bestaan geven nog wel eens problemen als ze “Album (disc 1)” en “Album (disc 2)” heten in jouw bestand. Je kunt ze dan beter gewoon “Album” noemen en in de informatie van de tracks het juiste schijfnummer invullen.
Je bestaande analoge CD-collectie digitaal iTunes in
Als je al een CD-collectie hebt wil je deze misschien digitaliseren en in iTunes binnenhalen. Gelukkig is dit heel erg simpel te doen in een paar stappen.
Ga in iTunes naar voorkeuren, tabblad algemeen. Achter “Bij plaatsen cd” worden verschillende opties aangeboden. Standaard is dit “Vraag om CD te importeren”; als je nu een CD plaats vraagt iTunes eerst of je deze in je bibliotheek wilt hebben.
De andere opties zijn er voor om de CD gelijk te importeren, af te spelen of alleen maar te tonen. Als je een stapel CD’s moet “wegwerken” is de “Importeer en verwijder CD” erg handig. Als je er een CD inlegt wordt deze gelijk geïmporteerd en er vervolgens weer uitgegooid. Dan kun je de nieuwe er weer in doen en zo je stapeltje doorwerken.
Via “Importinstellingen” kun je nog opgeven wat voor formaat (AAC, AIFF, Apple Lossless, MP3 of WAV) je wilt gebruiken en op welke kwaliteit. Voor de meeste doeleinden is AAC met iTunes Plus een prima instelling.
Met het vinkje “Haal cd-tracknamen automatisch op van het internet” wordt automatisch gezocht op internet naar de juiste informatie bij de tracks.